Pácolt tüzes csirkeszárnyak
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
A csirkeszárny pácolásához
-
214g csirkeszárny253 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
-
25g tej14 kcal
-
13g tequila29 kcal
-
0 kcal
-
0g oregánó1 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
A körethez
-
23g lilahagyma8 kcal
-
375g burgonya217 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
3 kcal
-
2g só0 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
1g bors1 kcal
-
1g kukoricadara5 kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
A csirkeszárny pácolásához
-
856g csirkeszárny1014 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
100g tej56 kcal
-
50g tequila116 kcal
-
0 kcal
-
1g oregánó3 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
A körethez
-
90g lilahagyma33 kcal
-
1500g burgonya866 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
12 kcal
-
7g só0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
2g bors5 kcal
-
5g kukoricadara18 kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
A csirkeszárny pácolásához
-
28.8g csirkeszárny34 kcal
-
2.9g olívaolaj25 kcal
-
3.4g tej2 kcal
-
1.7g tequila4 kcal
-
0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
A körethez
-
3g lilahagyma1 kcal
-
50.4g burgonya29 kcal
-
6.7g póréhagyma2 kcal
-
1.8g hegyes erős paprika0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0.2g kukoricadara1 kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.7 g
Zsír
-
Összesen 45.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 147 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1407.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 104 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 346 mg
-
Nátrium 827 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 370.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 148 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 257 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 482 micro
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 122.7 g
Zsír
-
Összesen 181 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 589 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5631.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 414 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 397 mg
-
Foszfor 1382 mg
-
Nátrium 3308 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 229.1 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1480.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 275 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 148 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 295 micro
-
Kolin: 590 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 1026 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1929 micro
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 189.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Hozzávalók
A csirkeszárny pácolásához
-
8 db csirkeszárny
-
1 dl olívaolaj
-
1 dl tej
-
4 ek csípős paprikakrém
-
1 tk oregánó
-
1 tk bazsalikom
A körethez
-
1 közepes fej lilahagyma
-
1.5 kg burgonya
-
1 db póréhagyma
-
1 db hegyes erős paprika
-
1 tk só
-
3 ek olívaolaj
-
1 teáskanál kukoricadara
Elkészítés
A csirkeszárny pácolásához
- Egy mély keverőtálba állítsuk össze a pácot.
- A csirkeszárnyakat egy hegyes késsel több helyen szúrjuk keresztül, majd forgassuk meg őket a pácban, és 2 órára tegyük félre pihenni (nem kell hűtőbe, nem kell sózni).
- Pucoljuk meg a krumplit és a hagymákat, majd kockázzuk fel őket.
- Tegyük be őket a legnagyobb tepsibe, ami befér a sütőbe, majd szórjuk rájuk a kukoricadarát (elhagyható), sót, olívaolajat.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés).
- A sütőbe toljuk be kb. középre a körettel megrakott tepsit, majd közvetlenül fölé toljuk be a grillrácsot.
- A csirkeszárnyakat a 2 óra elteltével mindkét oldalán egy csipet sóval szórjuk meg, majd pakoljuk a grillrácsra úgy, hogy ne érjenek össze.
- Süssük így 60 percen keresztül, és 15 percenként forgassuk meg.
- 60 perc után emeljük a hőfokot 200-ra, és süssük további 30 percen keresztül, közben egyszer forgassuk meg.
- 30 perc elteltével tekerjük fel a sütőt 220 fokra, ha van légkeverés, akkor kacsoljuk be, és most fontos, hogya bőrük felfelé nézzen. Addig sütjük, míg meg nem pirul.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 120 perc
- Receptkönyvben: 144
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 22093
- Feltöltés dátuma: 2011. március 06.
Ajánló
Mielőtt azonban nekiállnál, guríts le 3 cl konyakot, vagy a legjobb, ha tequilát. Az elejére visszacsatolva, erre azért van szükség, hogy megtisztítsd a gipsztől a formát.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
Ahogy azt egy régi rigmus tartja: „Vége, vége, vége mindennek, vége a jó kedvünknek”, azaz elmúlt a hétvége, elfogyott a rántott hús, és a megbetonosodtak pogácsák is. Azt gondolom, mindenki osztja a nézetemet, hogy egy család-körbelátogatós hétvége után kicsit úgy érezzük magunkat, mintha öntőformák lennénk egy szobrászszakkörön, és kikentek volna belülről minket gipsszel. Adjunk most egy ébresztő pofont a szervezetünknek és az ízlelőrendszerünknek, gyerekek. Gyorsnak akkor gyors, ha előkészülsz, könnyűnek könnyű, és végre más. 15-20 perc előkészület. Az egész - ahhoz, hogy a kívánt állagú legyen a végén - kb. 2-3 órát pácolódik, és 1,5-2 órát sül, ezért azzal számolj, hogy fogyasztás előtt 5 órával kell nekiállnod. Készítsük el először az ördög köntösét. Fogj 8 db sokszor ócsárolt, egész csirkeszárnyat. Sokan a csirkefarháttal emlegetik egy lapon ezt a húsfélét. Hát valóban nem a húsok limuzinja, de nem is egy fogadásra készülünk vele. Tedd a szárnyakat egy vágódeszkára, és az Elemi ösztön című nagysikerű film nyomán egy hegyes kés (ha ragaszkodsz a filmhez, akkor jégvágó) segítségével többször is döfd át a szárnyakat. Kapd elő a bosszúálló énedet. Képzelj magad elé egy békésnek induló szombat reggelt. Mit sem sejtve a gyereknek bekapcsolod a TV-t, hadd nézzen mesét, amíg te megtalálod a vérnyomásodat a kávéfőzőben. Aztán hirtelen megszólal egy nagysikerű 1 centes japán animációs mese, amiben üveghangon üvöltve esnek egymásnak az eltúzottszemű groteszk humanoidok. Képzelj egy ilyet a deszkára. Most már megy a döfés ugye? Na. Vegyél elő egy mély tálat, és készítsd el a páclevet. Jól keverd össze, majd dobáld bele a szárnyakat, és alaposan paskold körbe őket a cuccal. Fedd, le alufóliával, majd tedd félre kb. 2-3 órára. Nem kell hűtőbe tenni. Pucolj meg 1,5 kg krumplit és 1 fej lilahagymát, ha bííírod, akkor 1 db erőspaprikát, és 1 db póré- vagy újhagymát. Kockázd fel őket, és tedd egy akkora tepsibe, amekkorába csak tudod. Persze azért férjen be a sütőbe. Ez nem hátrány. Egy kicsit öntözd meg olívaolajjal, sózd, és borsozd meg, majd forgasd meg őket a tepsiben. Általában gyárilag minden sütőhöz adnak egy grillrácsot. Nincs meg? Ez az, amit eddig egy kicsit alul felszerelt háztartásban esetleg hörcsöglétrának vagy zokni szárításához használhattál. Na, ugye, hogy megvan. Kapcsold be a sütőt 180 fokra, menjen az alsó és a felső sütő funkció is. Told be az előmelegített sütő közepére a tepsit, és közvetlenül fölé, de egy emelettel feljebb, egy helyet hagyva, a grillrácsot. A rácsra pakold fel a szárnyakat a bőrükkel felfelé, ne érjenek össze. A szárnyakat most sózd meg. Mindegyikre egy csipet só. Süsd 60 percen keresztül. A kettő szépen együtt, szoros kohézióban sül. Alulról a hagyma gőze járja át a húst, felülről a hús pácleve kezeli a krumplit. Közben 15 percenként a szárnyakat fordítsd meg, és a krumplit kicsit mozgasd meg egy lapos fakanállal, hogy ne ragadjanak le. Emeld meg a hőfokot 200 fokra, süsd őket további fél órán keresztül, és közben egyszer megint fordítsd meg. Az utolsó fázis jön. Emeld a hőfokot 220 fokra, és ha van légkeverőd, akkor kapcsold be. Fontos, hogy most a szárnyak bőrös része felfelé nézzen. Süsd őket addig, míg a hús bőre, barna nem lesz.