Ötfűszeres husi Schelek konyájából
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
250g csirkemellfilé300 kcal
-
6g méz19 kcal
-
2g só0 kcal
-
1g bors1 kcal
-
0 kcal
-
0g oregánó1 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
64g napraforgó olaj564 kcal
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
1000g csirkemellfilé1200 kcal
-
25g méz76 kcal
-
7g só0 kcal
-
2g bors5 kcal
-
0 kcal
-
1g oregánó3 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
255g napraforgó olaj2254 kcal
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
77.1g csirkemellfilé93 kcal
-
1.9g méz6 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0.2g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
19.7g napraforgó olaj174 kcal
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 56.4 g
Zsír
-
Összesen 70.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 183 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1482.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 536 mg
-
Nátrium 791 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 186.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 206 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 225.7 g
Zsír
-
Összesen 281.3 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 125 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 97 g
-
Koleszterin 730 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5928.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 229 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 288 mg
-
Foszfor 2144 mg
-
Nátrium 3166 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.4 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 747.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 111 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 96 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 823 mg
-
Retinol - A vitamin: 90 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.4 g
Zsír
-
Összesen 21.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 457.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 165 mg
-
Nátrium 244 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 57.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Hozzávalók
-
1 ek méz
-
1 tk só
-
1 tk bors
-
1 tk fűszerpaprika
-
1 tk oregánó
-
0.5 tk bazsalikom
-
2 gerezd fokhagyma
-
3 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- A húst megmossuk, tisztítjuk, és szeletekre vágjuk.
- Egy magasabb falú edénybe rakjuk a mézet, belekeverjük a fűszereket és a kockákra vagy csíkokra vágott fokhagymát. (Természetesen irányadásnak adtam meg a mennyiségeket, kezdőbbek számára, de én "érzésre" szoktam ezt fűszerezni, és javaslom, hogy mindenki a saját ízléséhez igazítsa!)
- A husi szeleteket egymás után beledobjuk a fűszerkeverékbe, jól átforgatjuk. Látszólag az első szelet felveszi csaknem az egész mézes keveréket, de a második szelet már az első szeletről "lop", és így tovább, szóval bármilyen hihetetlen, de elég ennyi méz és fűszer az egészhez. De éppen ezért nem érdemes egyszerre beletenni az összes szeletet, mert akkor fűszer nélkül maradhat egynéhány felület.
- A hús típusának megfelelően lehet szükség pácolásra, pihentetésre. Én általában csirkemellel vagy karajjal dolgozom, azokat rögtön lehet sütni. Vadhús esetén tuti betenném a hűtőbe legalább egy-két órára.
- Teflonos edényben, forró olajban kisütjük a szeleteket. Vagy olajjal kikent tepsibe sütőbe tesszük. Ez esetben lehet bolondítani egy-két karika vagy cikkely vöröshagymával is, és a fokhagymát a keverékből a husik tetejére pakoljuk. Előnye, hogy értékes szaftja lesz így, amit a köretre érdemes locsolni. Vagy grillezni is lehet. Hátránya csupán annyi, hogy a grillrácsot - a méz miatt - a sütés után elmosogatni egy kevésbé hálás feladat.
- Szinte bármilyen körettel lehet tálalni: rizs, krumplipüré, sült burgonya, párolt zöldségek... stb. Ha sült burgonya mellett döntenénk, a kiürült, de még fűszeres husis tálban a krumpli kockákat érdemes megforgatni, és úgy kisütni, kellemes mennyiségű fűszer ragad így rá. A tálat félretéve, vacsorára vagy másnapra külön csak a krumplit így elkészíteni, szintén egy remek ötlet!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1075
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 04.
Ajánló
Figyelem! Nyáron, melegebb konyhákban a méz szilárdabb halmazállapotot vesz fel, és nem szívesen veszi fel a fűszereket. Ilyenkor egy kevés olajjal (1-2 tk) lehet hígítani, sűrű kevergetés mellett. A végeredményen érdemben nem változtat.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Amikor a férjem összeköltözésünk után kicsivel meglepett egy fűszertartó polcrendszerrel, nagyon vágytam rá, hogy minden nap más fűszer kombinációval bolondítsam az ételeket. Egyik nap hangosan töprengtem, hogy mit adhatnék még hozzá a keverékhez, ami "váratlan", és erre ő poénból azt mondta, hogy "mézet". Ő csodálkozott a legjobban, hogy nekem ez az ötlet mennyire tetszett, és hogy a végeredmény mesés lett! Nem túlzok, eddig mindenki imádta, akinek csak készítettem! A varázsa továbbá, hogy eddigi tapasztalatom szerint szinte bármilyen húshoz nagyon jó, vegyes húsokból is készíthető. Sajnos vadhússal még nem volt alkalmam kipróbálni, de ez most egy nagy vágyam, ami napirendi pontnak van véve (csak ugye nem olcsó).