Osztrák császármorzsa leia konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
leia
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 11% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 6% Zsír
Összesen
328
kcal
- 11% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
400g tej224 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
8g sütőpor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g porcukor0 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
16 kcal
Összesen
1967
kcal
- 11% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
36.6g tej21 kcal
-
30.2g tojás38 kcal
-
6.4g cukor25 kcal
-
1.8g vaníliás cukor7 kcal
-
22.9g finomliszt83 kcal
-
0.7g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g porcukor0 kcal
-
0.6g vaj5 kcal
-
0.7g karamell öntet1 kcal
Összesen
180
kcal
- 11% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 183 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 742.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 209 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 274 mg
-
Nátrium 213 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.8 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 147 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 251 micro
Összesen
328
kcal
- 11% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.5 g
Zsír
-
Összesen 43.7 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 1095 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4455.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 175 mg
-
Kálcium 1251 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 1643 mg
-
Nátrium 1276 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 305.1 g
-
Cukor 112 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 255.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 514 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 202 micro
-
Kolin: 881 mg
-
Retinol - A vitamin: 513 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1506 micro
Összesen
1967
kcal
- 11% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 407.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 117 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 23.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 138 micro
Összesen
180
kcal
Hozzávalók
-
4 dl tej
-
6 db tojás
-
7 dkg cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
25 dkg finomliszt
-
8 g sütőpor
-
1 csipet só
-
1 csipet porcukor
-
0.5 ek vaj
-
0.5 ek karamell öntet
Elkészítés
- A tejet egy nagyobb edénybe öntjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, s kézi habverővel finoman egyenletesre elkeverjük úgy, hogy ne habosítsuk nagyon fel. A lisztbe belekeverjük a fél csomag sütőport és a sót, majd a lisztet beleszitáljuk a tojásos tejbe. Közben a masszát a habverővel gyors mozdulatokkal folyamatosan kavargatjuk, hogy csomómentes maradjon.
- A tojásfehérjéből, a cukorból és a vaníliás cukorból kemény habot verünk, a habot lazán a tésztához keverjük. Nem kell sokat kevergetni, nehogy nagyon összetörjön a hab, inkább csak lazán néhányat keverni rajta, hogy nagyjából homogén legyen a massza. Nem baj, ha nem teljesen homogén.
- A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 150 fokon 30-40 percig sütjük, míg a teteje szép aranysárga lesz.
- Egy nagyobb tepsire vékony rétegben cukrot szórunk. Ahogy kivesszük a forró süteményt a sütőből, óvatosan a másik, cukros tepsire borítjuk. Óvatosan levesszük a sütőpapírt, s a süti tetejét is meghintjük vékony rétegben kristálycukorral. Amikor már nem forró a tészta kisebb darabokra tépkedjük. Ha akarjuk, a kész tészta egy részét lefagyaszthatjuk. 2-3 nap múlva is tökéletes lesz a hűtőből kivéve.
- Egy serpenyőben egy kis vajat és egy kis karamellszószt olvasztunk, s gyors mozdulatokkal megforgatunk benne 1-2 adagnyi süteménytésztát. Aki szereti, most tehet hozzá mazsolát magának. Vigyázni kell, hogy ne legyen nagyon sok a vaj és a karamell, mert elveheti a császármorzsa ízét! A kész császármorzsát tányérra tesszük, porcukorral hintve és szilvareszterrel/szilvalekvárral tálaljuk! Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 243
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 21224
- Feltöltés dátuma: 2014. február 12.
Ajánló
Ajánlom egy tartalmas leves után második fogásként, vagy egy jó vasárnapi ebédhez desszertnek! Nem ajánlom diétázóknak! A karamellszószt én így készítettem.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
leia
2 recept
Pár éve egy osztrák cukrászdában dolgoztam, onnan van a recept. A császármorzsát nagyobb mennyiségben is elkészíthetitek, ha vendégek jönnek, mert a tésztája jól fagyasztható. 2-3 nap múlva felengedve ugyanolyan finom, mint frissen! :) Szilvareszter illik hozzá!