Őszibarackkrémes mandulatorta (Zila tortaformában)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mártika és Feri
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 13% Zsír
A mandulás piskótához
-
41g tojás52 kcal
-
6g mandula37 kcal
-
6g rétesliszt20 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A krémhez
-
4g finomliszt14 kcal
-
25g tej14 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
16g őszibarack6 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
0g menta0 kcal
-
0g vanília0 kcal
A díszítéshez
-
6g mandula37 kcal
-
24g őszibarack9 kcal
-
0g menta0 kcal
-
13g cukor48 kcal
Összesen
453
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 13% Zsír
A mandulás piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
45g rétesliszt164 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
A krémhez
-
30g finomliszt109 kcal
-
200g tej112 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
127g őszibarack48 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
0g menta0 kcal
-
0g vanília0 kcal
A díszítéshez
-
50g mandula295 kcal
-
191g őszibarack71 kcal
-
0g menta0 kcal
-
100g cukor387 kcal
Összesen
3620
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 13% Zsír
A mandulás piskótához
-
22.2g tojás28 kcal
-
3.4g mandula20 kcal
-
3g rétesliszt11 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
A krémhez
-
2g finomliszt7 kcal
-
13.5g tej8 kcal
-
6.7g margarin48 kcal
-
8.5g őszibarack3 kcal
-
13.5g porcukor52 kcal
-
0g menta0 kcal
-
0g vanília0 kcal
A díszítéshez
-
3.4g mandula20 kcal
-
12.8g őszibarack5 kcal
-
0g menta0 kcal
-
6.7g cukor26 kcal
Összesen
244
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 362.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.5 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 65.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 118 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 138 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 219 micro
Összesen
453
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.6 g
Zsír
-
Összesen 166.4 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 1080 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2901.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 120 mg
-
Kálcium 667 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 350 mg
-
Foszfor 1203 mg
-
Nátrium 539 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 476.2 g
-
Cukor 399 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 524.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1332 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 38 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 102 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 219 micro
-
Kolin: 944 mg
-
Retinol - A vitamin: 1233 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1108 micro
-
β-crypt 232 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1753 micro
Összesen
3620
kcal
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 195.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.1 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 35.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 118 micro
Összesen
244
kcal
Hozzávalók
A mandulás piskótához
-
6 db tojás
-
3 evőkanál rétesliszt
-
6 ek cukor
A krémhez
-
2 evőkanál finomliszt
-
2 dl tej
-
10 dkg margarin
-
20 dkg porcukor
A díszítéshez
Elkészítés
A mandulás piskótához
- Mandulás piskóta elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük.
- A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A tojások fehérjét keverőgéppel felverjük, a cukrot apránként hozzáadjuk, majd tovább verjük, amíg kemény fehérjehabot kapunk.
- A habhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, illetve a darált, pörkölt mandulával elkevert réteslisztet.
- A tésztához valókat óvatosan keverjük, hogy a hab ne törjön.
- Egy lapos tepsibe helyezzük a Zila 12 szeletes tortaformát, és a Tarant tortaleválasztóval gyengén, egyenletesen befújjuk.
- A tésztánkat a Zila fémkarika tortaformába töltjük, hogy a készítmény egyenletes legyen gyengéden rázogatjuk, majd elsimítjuk a tetejét.
- A mandulás piskótánkat a Zila tortaformában a forró sütő középső részébe helyezve kb. 30 perc alatt készre sütjük.
- Ha kisült a tortánk tésztája, a tortaformából a kész készítményt egy tompa hegyű kés segítségével óvatosan körbevágjuk, hogy a szilikonforma ne sérüljön. A tészta felületét megszórjuk porcukorral, átfordítjuk, és a szilikonformát azonnal levesszük, egy lapos nagyméretű tányérra borítjuk.
- Mentás őszibarackkrém elkészítése:
- A 2 ek finomlisztet 2 dl tejjel 20 dkg porcukorral feltesszük főni. Keverés mellett addig főzzük, amíg sűrű lesz.
- Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a margarint, habosra kikavarjuk.
- Ehhez a krémhez keverjük a 2 fél hámozott, magvalt, apróra vágott őszibarackot és a megmosott, majd lecsepegtetett és apróra vágott fodormenta leveleket, valamint a kikapart vaníliavelőt. Jól kikeverjük a krémet.
- Habzsákkal megtöltjük a tortaforma üregeit, szép egyenletesen, majd a megmaradt krémmel egy lapos tortakés segítségével a tetejét és az oldalát is áthúzzuk a tortánknak.
- Torta díszítése:
- Egy kis edényben kb. 5 perc alatt 10 dkg kristálycukorból és kevés vízből szirupot főzünk.
- Beletesszük a barackszeleteket, megfordítjuk.
- Majd a barackszeleteket rácsra rakosgatjuk, tetejüket tüllernyővel letakarjuk, és levegős helyen egy 5 percet szárítjuk. Egy vékony karamellréteg képződik rajtuk.
- A mentaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük.
- A megtöltött, bevont tortánkat körben és a tetején is megszórjuk a darált mandulával, majd a közepére, és körkörösen ráhelyezzük az őszibarack szeleteket, a fodormenta leveleket, majd a fodormenta bóbitákat.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 12082
- Feltöltés dátuma: 2010. február 08.
Ajánló
Minden tortasütőnek és tortaimádónak ajánljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Mártika és Feri
107 recept
Tortánk a Zila tortacsodaforma felhasználásával sikeresen elkészült.