Orosz káposztás péksütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 4% Zsír
Tészta
-
175g finomliszt637 kcal
-
125g tej70 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
1g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
27 kcal
-
2g víz0 kcal
Töltelék
-
375g káposzta75 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
35 kcal
Pirozski formázása és megsütése
Összesen
1014
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 4% Zsír
Tészta
-
700g finomliszt2548 kcal
-
500g tej280 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
4g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
12g napraforgó olaj106 kcal
-
6g víz0 kcal
Töltelék
-
1500g káposzta300 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
Pirozski formázása és megsütése
Összesen
4055
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 4% Zsír
Tészta
-
23.3g finomliszt85 kcal
-
16.6g tej9 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
0.8g élesztő1 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
-
0.2g víz0 kcal
Töltelék
-
49.9g káposzta10 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj5 kcal
Pirozski formázása és megsütése
Összesen
136
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28 g
Zsír
-
Összesen 22.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1308.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 305 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 321 mg
-
Nátrium 529 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 171.6 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 332.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 120 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 111 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 230 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 234 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 99 micro
-
β-karotin 146 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 183 micro
Összesen
1014
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 112.2 g
Zsír
-
Összesen 91.8 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5235.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 259 mg
-
Kálcium 1219 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 323 mg
-
Foszfor 1284 mg
-
Nátrium 2116 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 686.3 g
-
Cukor 114 mg
-
Élelmi rost 52 mg
VÍZ
-
Összesen 1330.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 479 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 445 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 920 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 934 micro
-
Kolin: 366 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 396 micro
-
β-karotin 584 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 733 micro
Összesen
4055
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 174 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 70 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
136
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
500 ml tej
-
1.5 púpozott ek cukor
-
1 kávéskanál só
-
1 db tojás
-
25 g élesztő
-
5 dkg vaj
-
1.5 ek napraforgó olaj
-
2 teáskanál víz
Töltelék
-
1 közepes db káposzta (a töltelék bármilyen lehet: káposzta, gomba, sárgarépa, tojásos rizs, stb, én most káposztával ajánlom)
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 púpozott ek cukor
-
só ízlés szerint
-
2 ek napraforgó olaj
Pirozski formázása és megsütése
Elkészítés
Tészta
- Felmelegítjük a tejet, hogy langyos legyen (nem forró!).
- Beleszórjuk a cukrot meg a sót, és jól megkeverjük.
- Beletörjük a tojást, és rendesen (sokáig!) felverjük az egészet.
- Beleszitáljuk a lisztet, és mindent nagyon jól megkeverünk.
- Az élesztőt előbb feloldjuk kevés vízzel (kb. 2 teáskanállal, a víz langyos legyen), aztán beletesszük a tésztába, és jól keverjük meg megint.
- A vajat megolvasztjuk, lehűtjük, és csak utána öntjük be a tésztába. Ha a vaj még forró, felforralja az élesztőt, ami nem szabad!
- Utolsóként hozzáadjuk az étolajat, és kezdjük gyúrni a tésztát. Addig gyúrjuk, míg már nem tapad sem a kezekhez, sem a tálhoz. Ahogy készen van, beletesszük a tésztát a tálba egy meleg helyre, és addig várunk, míg megnő 3 szorosára!
Töltelék
- Míg kel a tészta, addig foglalkozzunk a töltelékkel. Arra első lépésként apróra felvágjuk a hagymát, és megpirítjuk kicsit a serpenyőben.
- Apróra felvágjuk a káposztát, hozzáadjuk a hagymához, és sózva, cukrozva kezdjük párolni.
- Amikor a káposzta még világos, de már nagyjából puha, leszedhetjük a tűzről, és hagyjuk hűlni, míg elkezdjük a pirozskit vele tölteni.
Pirozski formázása és megsütése
- Ha már ott vagyunk, hogy a tészta rendesen megkelt, álljunk neki ezt még egyszer átgyúrni a lisztes felületen, mondjuk asztalon. Nagyon meglisztezni nem kell az asztalt, mert akkor nem lesz lágy és puha a tészta!
- Amikor jól meggyúrtuk a tésztát, sodrófával kicsit megütögetjük, hogy menjenek ki onnan a buborékok és elosztjuk nagyjából egyforma részekre, nálunk általában 20-22 db jön ki egy tepsire ebből a mennyiségű tésztából.
- Mindegyik gombócot kicsit megnyújtjuk kézzel vagy sodrófával kb. 15 centis átmérőre.
- Szétosztjuk a tölteléket, és elkezdjük magát a pirozskit formázni. Összecsípjük mind a két oldalát rendesen, hogy ne essen ki majd a töltelék.
- A tepsit rendesen megolajozzuk, és kirakjuk a pirozskit "varrás"-sal felfelé, és hagyjuk egy kicsit pihenni a tepsiben. Addig beindíthatjuk a sütőt.
- Amikor már eléggé meleg a sütő (én légkeveréssel sütöm 180-200 C' fokkal, rendessel talán 200-220 C' fokkal mehet) átfordítjuk a pirozskit a tepsiben már "varrás"-sal lefelé, olajjal bekenjük, és tegyük be sütni. Az időt nem tudom megmondani, amikor szép vörös, ropogós, akkor kivehető. Kb. 20 perc maximum.
- Ahogy kivesszük a tepsiből, azonnal megkenjük megint az olajjal, és hagyjuk hűlni. Nálunk nem maradnak sokáig olyan péksütemények, tűzforróan már mindenki lopni próbálja.:)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 99 alkalommal
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2033
- Feltöltés dátuma: 2015. január 24.
Ajánló
Forrón a nagy része el szokott fogyni ;)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Egyszer egy receptet keresve véletlenül rátaláltam egy orosz palacsinta receptre, ahol a történetében elolvastam, hogy a szakácsa nagyon kedveli az orosz konyhát, de sajnos amit igazán szeretne maga megcsinálni, annak addig számára szinte lehetetlen volt megszerezni a receptjét. Rövid levelezésünk után megígértem, hogy felrakok majd egy hasonlót, ami a mi családunkban klasszikus káposztás péksütemény (pirozski) receptnek számít :) Kezdjünk a tészta elkészítésével, mert annak majd kelnie kell majd egy ideig, közben pedig tölteléket csinálunk.