r
Nosalty Logó

Orosz káposztás péksütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Orosz káposztás péksütemény
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tészta

Töltelék

Pirozski formázása és megsütése

Összesen 1014 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tészta

Töltelék

Pirozski formázása és megsütése

Összesen 4055 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tészta

Töltelék

Pirozski formázása és megsütése

Összesen 136 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28 g

Zsír

  • Összesen
    22.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1308.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    305 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    321 mg
  • Nátrium
    529 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    171.6 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    332.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    111 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    230 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    234 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    146 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 1014 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    112.2 g

Zsír

  • Összesen
    91.8 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5235.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    259 mg
  • Kálcium
    1219 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    323 mg
  • Foszfor
    1284 mg
  • Nátrium
    2116 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    686.3 g
  • Cukor
    114 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

VÍZ

  • Összesen
    1330.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    479 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    445 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    920 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    934 micro
  • Kolin:
    366 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    396 micro
  • β-karotin
    584 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    733 micro
Összesen 4055 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 136 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Pirozski formázása és megsütése

Elkészítés

Tészta

  1. Felmelegítjük a tejet, hogy langyos legyen (nem forró!).
  2. Beleszórjuk a cukrot meg a sót, és jól megkeverjük.
  3. Beletörjük a tojást, és rendesen (sokáig!) felverjük az egészet.
  4. Beleszitáljuk a lisztet, és mindent nagyon jól megkeverünk.
  5. Az élesztőt előbb feloldjuk kevés vízzel (kb. 2 teáskanállal, a víz langyos legyen), aztán beletesszük a tésztába, és jól keverjük meg megint.
  6. A vajat megolvasztjuk, lehűtjük, és csak utána öntjük be a tésztába. Ha a vaj még forró, felforralja az élesztőt, ami nem szabad!
  7. Utolsóként hozzáadjuk az étolajat, és kezdjük gyúrni a tésztát. Addig gyúrjuk, míg már nem tapad sem a kezekhez, sem a tálhoz. Ahogy készen van, beletesszük a tésztát a tálba egy meleg helyre, és addig várunk, míg megnő 3 szorosára!

Töltelék

  1. Míg kel a tészta, addig foglalkozzunk a töltelékkel. Arra első lépésként apróra felvágjuk a hagymát, és megpirítjuk kicsit a serpenyőben.
  2. Apróra felvágjuk a káposztát, hozzáadjuk a hagymához, és sózva, cukrozva kezdjük párolni.
  3. Amikor a káposzta még világos, de már nagyjából puha, leszedhetjük a tűzről, és hagyjuk hűlni, míg elkezdjük a pirozskit vele tölteni.

Pirozski formázása és megsütése

  1. Ha már ott vagyunk, hogy a tészta rendesen megkelt, álljunk neki ezt még egyszer átgyúrni a lisztes felületen, mondjuk asztalon. Nagyon meglisztezni nem kell az asztalt, mert akkor nem lesz lágy és puha a tészta!
  2. Amikor jól meggyúrtuk a tésztát, sodrófával kicsit megütögetjük, hogy menjenek ki onnan a buborékok és elosztjuk nagyjából egyforma részekre, nálunk általában 20-22 db jön ki egy tepsire ebből a mennyiségű tésztából.
  3. Mindegyik gombócot kicsit megnyújtjuk kézzel vagy sodrófával kb. 15 centis átmérőre.
  4. Szétosztjuk a tölteléket, és elkezdjük magát a pirozskit formázni. Összecsípjük mind a két oldalát rendesen, hogy ne essen ki majd a töltelék.
  5. A tepsit rendesen megolajozzuk, és kirakjuk a pirozskit "varrás"-sal felfelé, és hagyjuk egy kicsit pihenni a tepsiben. Addig beindíthatjuk a sütőt.
  6. Amikor már eléggé meleg a sütő (én légkeveréssel sütöm 180-200 C' fokkal, rendessel talán 200-220 C' fokkal mehet) átfordítjuk a pirozskit a tepsiben már "varrás"-sal lefelé, olajjal bekenjük, és tegyük be sütni. Az időt nem tudom megmondani, amikor szép vörös, ropogós, akkor kivehető. Kb. 20 perc maximum.
  7. Ahogy kivesszük a tepsiből, azonnal megkenjük megint az olajjal, és hagyjuk hűlni. Nálunk nem maradnak sokáig olyan péksütemények, tűzforróan már mindenki lopni próbálja.:)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 99 alkalommal
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 2033
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 24.

Ajánló

Forrón a nagy része el szokott fogyni ;)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyszer egy receptet keresve véletlenül rátaláltam egy orosz palacsinta receptre, ahol a történetében elolvastam, hogy a szakácsa nagyon kedveli az orosz konyhát, de sajnos amit igazán szeretne maga megcsinálni, annak addig számára szinte lehetetlen volt megszerezni a receptjét. Rövid levelezésünk után megígértem, hogy felrakok majd egy hasonlót, ami a mi családunkban klasszikus káposztás péksütemény (pirozski) receptnek számít :) Kezdjünk a tészta elkészítésével, mert annak majd kelnie kell majd egy ideig, közben pedig tölteléket csinálunk.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Pirozski formázása és megsütése

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...