Óriás piskótatallér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
28g tojás35 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
18 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A zseléhez
-
83g meggylé33 kcal
-
2g lapzselatin7 kcal
-
3 kcal
A csokoládémázhoz
-
25g étcsokoládé137 kcal
-
21g habtejszín61 kcal
-
6 kcal
Összesen
404
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
180g cukor697 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A zseléhez
-
1000g meggylé400 kcal
-
24g lapzselatin84 kcal
-
35 kcal
A csokoládémázhoz
-
300g étcsokoládé1638 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
71 kcal
Összesen
4828
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
14.5g tojás18 kcal
-
7.9g cukor31 kcal
-
1.1g napraforgó olaj9 kcal
-
6.6g finomliszt24 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A zseléhez
-
44.1g meggylé18 kcal
-
1.1g lapzselatin4 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
A csokoládémázhoz
-
13.2g étcsokoládé72 kcal
-
11g habtejszín32 kcal
-
0.4g napraforgó olaj3 kcal
Összesen
213
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 19.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 278.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.1 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 33.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
Összesen
404
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 93.2 g
Zsír
-
Összesen 236.2 g
-
Telített zsírsav 118 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 1382 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3347.2 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 151 mg
-
Kálcium 527 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 523 mg
-
Foszfor 1507 mg
-
Nátrium 586 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 577.4 g
-
Cukor 332 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 400.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1168 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 296 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 185 micro
-
Kolin: 911 mg
-
Retinol - A vitamin: 1150 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 228 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1581 micro
Összesen
4828
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 10.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
213
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
180 g cukor
-
3 ek napraforgó olaj
-
150 g finomliszt
-
1.5 teáskanál sütőpor
-
1 csipet só
A zseléhez
-
1 l meggylé
-
12 db lapzselatin
-
1 teáskanál napraforgó olaj
A csokoládémázhoz
-
300 g étcsokoládé
-
250 g habtejszín
-
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A piskótához
- A sütőnket előmelegítjük 180 fokra. A tortát érdemes minél nagyobb átmérőjű formában sütni, én egy 30 centiméteres tortakarikát használtam. A forma aljára sütőpapírt teszünk, amit enyhén bekenünk olajjal, hogy könnyebben elváljon majd a kisült piskótától. A forma aldalait azonban ne zsírozzuk be, mert a csupasz, forró fémen magasabbra mászik a piskóta, ellenben az olajosról visszacsúszik.
- A tojásokat egy tálba tesszük a cukorral, majd robotgéppel 5-7 perc alatt teljesen kihabosítjuk. A tojás legyen fehér és térfogatban triplázódjon meg: innen tudhatjuk, hogy jó.
- A tojásos alaphoz csorgatjuk az olajat és azt is gyorsan elkeverjük. Beleszitáljuk a lisztet, sót és sütőport, majd ezeket is gyorsan elkeverjük a robotgéppel.
- A piskótamasszánkat az előkészített formába öntjük, majd betoljuk a sütőbe. 15-20 percig sütjük, míg szép aranybarna lesz. Ez alatt az idő alatt ne nyissuk ki a sütőajtót, mert leereszt a piskóta. Ha megsült, kivesszük a sütőből, hagyjuk a formában kihűlni, majd rácsra tesszük.
A zseléhez
- Egy mélyebb, nagyjából 20-25 centiméter átmérőjű tálat kibélelünk frissentartó fóliával, a fóliát pedig vékonyan bekenjük olajjal.
- A zselatinlapokat egy tál hideg vízbe áztatjuk és megvárjuk, míg megpuhulnak.
- Egy kis lábosban felmelegítjük a meggylevet, majd levesszük a tűzről és beletesszük a kinyomkodott zselatinlapokat. Elkeverjük, a formába öntjük és minimum 2 óráig (vagy amíg teljesen meg nem dermed) hűtőbe tesszük a zselénket.
- Ha megszilárdult, óvatosan a piskóta közepére borítjuk a gyümölcszselét.
A csokoládémázhoz
- A csokoládét egy mérőpohárba vagy más hőálló edénybe törjük, és rácsorgatjuk az olajat. A tejszínt alaposan felforraljuk, majd nyakon öntjük vele a csokoládét. Így hagyjuk 1-2 percig, hogy a csoki elolvadjon.
- Ha a csokoládé megolvadt, egy botmixer segítségével teljesen simára dolgozzuk a mázunkat. Ráöntjük a torta tetejére, egy spatulával elegyengetjük, majd a mázba hurkapálcával keresztben és hosszában csíkokat mintázunk, hogy a tortánk hasonlóan nézzen ki, mint egy piskótatallér.
- A tortát legalább egy órára hűtőbe tesszük és csak utána vágjuk szeletekre.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 981
- Feltöltés dátuma: 2024. október 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Sokunk kedvenc piskótás-zselés-csokis édessége gigantikus formában kerülhet most asztalra: igen, ez itt egy óriás piskótatallér. 30 centiméteres átmérője nem az egyetlen figyelemreméltó tulajdonsága, emellett borzasztóan egyszerű és látványos sütemény is. És még úgy is hipp-hopp el fog fogyni, hogy szinte elfoglalja az egész asztalt.