Óriás grízgaluskás zöldségleves
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Brigi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
leves
-
2g olívaolaj18 kcal
-
438g víz0 kcal
-
30g sárgarépa11 kcal
-
11g fehérrépa7 kcal
-
33g zeller12 kcal
-
13g burgonya7 kcal
-
13g zöldborsó10 kcal
-
1g leveskocka4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
grízgaluska
Összesen
128
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
leves
-
16g olívaolaj141 kcal
-
3500g víz0 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
100g zöldborsó81 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
grízgaluska
Összesen
1025
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 472.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 275 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 529.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 247 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 931 micro
-
β-karotin 2268 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 440 micro
Összesen
128
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 37.3 g
Zsír
-
Összesen 30.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3776.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 421 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 237 mg
-
Foszfor 867 mg
-
Nátrium 2200 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 154.5 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 4238.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1976 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 104 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 174 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 308 micro
-
Kolin: 366 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 7448 micro
-
β-karotin 18147 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 3523 micro
Összesen
1025
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 82.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 92.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 162 micro
-
β-karotin 395 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 77 micro
Összesen
23
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
leves
- Érdemes ezzel kezdeni, ugyanis a trükk abban áll, hogy mielőtt a levesbe kerül, legalább 30-40 percet állnia kell (az azonban nem árt neki, ha még ennél is többet hagyjuk duzzadni a darát).
- A 2 tojással elkeverjük a 7 ek búzadarát, sózzuk, és miközben a levest feltesszük főni, illetve amíg a zöldségek megpuhulnak, időnként, 10-15 percenként keverjük át. Fontos, hogy keveréskor ne legyen túl száraz, de ne is csurogjon le a kanálról. Ha tovább hagyjuk állni, mint 30-40 perc előfordulhat, hogy azt érezzük, hogy kicsit kiszáradt. Ekkor a levesből 1 ek levet tegyünk a masszába, alaposan keverjük át, és ha megfelelően tapad és egyben marad, akkor szaggassuk a levesbe. A lényege abban rejlik, hogy már főzés előtt a tojás nedvességtartalma miatt a dara szemek magukba szívják a nedvességet, ezért is lehet szükség a szaggatás előtt egy kevés folyadékpótlásra, mert ha nagyon kiszárad, az sem jó.
grízgaluska
- Kevés olívaolajon a hámozott, aprított zöldséget -a zöldborsó kivételével- elkezdjük pirítani. Ha a répa már kicsit kiengedte a színét, akkor felöntjük kb. 3-3.5 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskocát, sót, borsot, 1 egész vöröshagymát.
- Ha félpuha a zöldség, akkor beletesszük a kb. 1 marék borsót, kockára vágott burgonyát, és puhára főzzük.
- Ha minden zöldség megpuhult, kivesszük a vöröshagymát, átkavarjuk a galuskát még egyszer, majd egy megvizezett, tiszta evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk. 4-5 perc alatt megfő, de ügyeljünk arra, hogy ne zubogva forró levesbe tegyük, hanem szépen, lassan gyöngyöző levesbe. Mielőtt elzárjuk alatta a hőt, vágjunk el egyet, ha a közepét kicsit keményebbnek érezzük, akkor kell befejezni, mivel a forró levesben a dara még duzzadni fog. Nem érdemes teljesen készre főzni, inkább egy nagyon picit maradjon a közepe kemény, 10-15 perc alatt a forró levesben az is meg fog puhulni, csak tegyünk rá egy fedőt, miután elzárjuk alatta a lángot.
- Receptkönyvben: 67
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 3434
- Feltöltés dátuma: 2015. február 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Brigi
65 recept
A grízgaluska története számomra elég macerás dolog volt, főleg, ha ilyen nagyobbacskákat szerettem volna főzni. Mindig azzal volt a baj, hogy a széle már elkezdett szétmállni, és zavarossá tette a levest, a közepe pedig keményebb maradt. Gyerekkoromban anyukám gyakran készített ilyen evőkanál méretű galuskákat, ami mindig puha volt, a galuska az ő receptje alapján került a levesbe.