r
Nosalty Logó

Óriás grízgaluskás zöldségleves

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Brigi
Óriás grízgaluskás zöldségleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír

leves

grízgaluska

Összesen 128 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír

leves

grízgaluska

Összesen 1025 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír

leves

grízgaluska

Összesen 23 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    472.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    275 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    529.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    247 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    931 micro
  • β-karotin
    2268 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    440 micro
Összesen 128 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    37.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3776.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    421 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    867 mg
  • Nátrium
    2200 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    154.5 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    4238.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1976 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    104 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    174 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    308 micro
  • Kolin:
    366 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    7448 micro
  • β-karotin
    18147 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    3523 micro
Összesen 1025 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    82.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    92.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    162 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 23 kcal

Hozzávalók

leves

grízgaluska

Elkészítés

leves

  1. Érdemes ezzel kezdeni, ugyanis a trükk abban áll, hogy mielőtt a levesbe kerül, legalább 30-40 percet állnia kell (az azonban nem árt neki, ha még ennél is többet hagyjuk duzzadni a darát).
  2. A 2 tojással elkeverjük a 7 ek búzadarát, sózzuk, és miközben a levest feltesszük főni, illetve amíg a zöldségek megpuhulnak, időnként, 10-15 percenként keverjük át. Fontos, hogy keveréskor ne legyen túl száraz, de ne is csurogjon le a kanálról. Ha tovább hagyjuk állni, mint 30-40 perc előfordulhat, hogy azt érezzük, hogy kicsit kiszáradt. Ekkor a levesből 1 ek levet tegyünk a masszába, alaposan keverjük át, és ha megfelelően tapad és egyben marad, akkor szaggassuk a levesbe. A lényege abban rejlik, hogy már főzés előtt a tojás nedvességtartalma miatt a dara szemek magukba szívják a nedvességet, ezért is lehet szükség a szaggatás előtt egy kevés folyadékpótlásra, mert ha nagyon kiszárad, az sem jó.

grízgaluska

  1. Kevés olívaolajon a hámozott, aprított zöldséget -a zöldborsó kivételével- elkezdjük pirítani. Ha a répa már kicsit kiengedte a színét, akkor felöntjük kb. 3-3.5 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskocát, sót, borsot, 1 egész vöröshagymát.
  2. Ha félpuha a zöldség, akkor beletesszük a kb. 1 marék borsót, kockára vágott burgonyát, és puhára főzzük.
  3. Ha minden zöldség megpuhult, kivesszük a vöröshagymát, átkavarjuk a galuskát még egyszer, majd egy megvizezett, tiszta evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk. 4-5 perc alatt megfő, de ügyeljünk arra, hogy ne zubogva forró levesbe tegyük, hanem szépen, lassan gyöngyöző levesbe. Mielőtt elzárjuk alatta a hőt, vágjunk el egyet, ha a közepét kicsit keményebbnek érezzük, akkor kell befejezni, mivel a forró levesben a dara még duzzadni fog. Nem érdemes teljesen készre főzni, inkább egy nagyon picit maradjon a közepe kemény, 10-15 perc alatt a forró levesben az is meg fog puhulni, csak tegyünk rá egy fedőt, miután elzárjuk alatta a lángot.
  • Receptkönyvben: 67
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 3410
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A grízgaluska története számomra elég macerás dolog volt, főleg, ha ilyen nagyobbacskákat szerettem volna főzni. Mindig azzal volt a baj, hogy a széle már elkezdett szétmállni, és zavarossá tette a levest, a közepe pedig keményebb maradt. Gyerekkoromban anyukám gyakran készített ilyen evőkanál méretű galuskákat, ami mindig puha volt, a galuska az ő receptje alapján került a levesbe.

Hozzávalók

leves

grízgaluska

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...