Óriás cruffin - csavart kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
30g finomliszt109 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
20g tej11 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
0g tojássárgája1 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
6g vaj43 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
20g ricotta30 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
19 kcal
-
19 kcal
-
6g étcsokoládé33 kcal
A szóráshoz
-
1g porcukor4 kcal
Összesen
391
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
200g tej112 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
200g ricotta300 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
193 kcal
-
193 kcal
-
60g étcsokoládé328 kcal
A szóráshoz
-
10g porcukor39 kcal
Összesen
3909
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
22.4g finomliszt82 kcal
-
15g finomliszt54 kcal
-
15g tej8 kcal
-
2.2g élesztő2 kcal
-
4.1g tojás5 kcal
-
0.1g tojássárgája0 kcal
-
7.5g cukor29 kcal
-
4.5g vaj32 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
15g ricotta22 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
14 kcal
-
14 kcal
-
4.5g étcsokoládé25 kcal
A szóráshoz
-
0.7g porcukor3 kcal
Összesen
290
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 306 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.6 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 29.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
391
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.5 g
Zsír
-
Összesen 102.5 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 434 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3059.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 203 mg
-
Kálcium 821 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 262 mg
-
Foszfor 1196 mg
-
Nátrium 548 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 655.9 g
-
Cukor 245 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 295.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 738 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 64 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 401 micro
-
Kolin: 269 mg
-
Retinol - A vitamin: 721 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 189 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 387 micro
Összesen
3909
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 228.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.1 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
290
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt a tejben kis cukorral felfuttatjuk.
- A kétféle lisztet egy nagy tálba, vagy a robotgép táljába öntjük. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojásokat, a sót a cukrot, ezekkel elkezdjük összedolgozni a tésztát.
- Aztán amikor már összeáll, akkor hozzádobáljuk a kockára vágott puha vajat adagonként, ezzel fényesre kidolgozzuk a kalácstésztát, majd konyharuhával letakarva melegben legalább fél-egy órát kelesztjük.
A töltelékhez
- Közben összeállítjuk a tölteléket: a puha vajat vagy ricottát apróra kockázott kandírozott narancs, citrom és/vagy limehéjjal, avagy más kandírozott, szárított gyümölccsel, csokipasztillával keverjük félretesszük felhasználásig.
- Amikor megkelt a tészta, téglalap alakúra, és jó vékonyra nyújtjuk. Megkenjük, vagy megszórjuk a töltelékkel, és felcsavarjuk a hosszabb oldala felől.
- Az így kapott tekercset hosszanti irányban kettévágjuk úgy hogy az egyik végén nem vágjuk végig, meghagyjuk a „kapcsolatot”.
- Arról az oldalról kezdjük a feltekerést, ahol ketté vágtuk a tésztát, onnan feltekerjük a kapcsolódó pontig, aztán tovább, áttekerjük a másik oldalra, és onnan visszafelé letekerjük oda, ahonnan indultunk. Így egy óriás nagy tekercset kapunk.
- Ezt a hatalmas kurflit belehelyezzük a sütőpapírral kibélelt tortaformába, és hagyjuk további 15-30 percig kelni. Közben 175 fokra előmelegítjük a sütőt.
- Ekkor lekenjük még vajjal, esetleg a maradék tojásfehérjével, és mehet a sütőbe úgy 35-40 percre, vagy ameddig szép aranybarna nem lesz a teteje. Érdemes tűpróbát csinálni, mert ha elég sűrűn tekerjük, akkor lehet, hogy több időre van szüksége az átsüléshez.
- Ha elkészült, kivesszük a sütőből és hagyhatjuk még kicsit a formában hűlni, majd nagy tálon vagy tortaállványon tálalhatjuk.
A szóráshoz
- Szórjuk meg bátran porcukorral. Vanília fagyi jó lehet mellé, de magában egy habos kávé vagy kakaó mellé is nagyszerű. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 41
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 3803
- Feltöltés dátuma: 2024. március 06.
Ajánló
Eredetileg puha vajjal és sok mazsolával tekerik a cruffint, ahogy a rózsakalácsot.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
kalács receptek húsvétra
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gréti
581 recept
Kalácsot sok szomszédos országban készítenek, az elnevezés eredetileg szláv eredetű. A cruffin egy öszvér tünemény a croissant és a muffin keresztezése, ez a csoda pedig annak az óriás, tortaméretű nagytesója.