r
Nosalty Logó

Óriás cruffin - csavart kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Óriás cruffin - csavart kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Összesen 391 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Összesen 3909 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Összesen 290 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    306 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.6 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 391 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.5 g

Zsír

  • Összesen
    102.5 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3059.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    821 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    262 mg
  • Foszfor
    1196 mg
  • Nátrium
    548 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    655.9 g
  • Cukor
    245 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    295.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    738 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    401 micro
  • Kolin:
    269 mg
  • Retinol - A vitamin:
    721 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    189 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    387 micro
Összesen 3909 kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    228.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.1 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 290 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt a tejben kis cukorral felfuttatjuk.
  2. A kétféle lisztet egy nagy tálba, vagy a robotgép táljába öntjük. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojásokat, a sót a cukrot, ezekkel elkezdjük összedolgozni a tésztát.
  3. Aztán amikor már összeáll, akkor hozzádobáljuk a kockára vágott puha vajat adagonként, ezzel fényesre kidolgozzuk a kalácstésztát, majd konyharuhával letakarva melegben legalább fél-egy órát kelesztjük.

A töltelékhez

  1. Közben összeállítjuk a tölteléket: a puha vajat vagy ricottát apróra kockázott kandírozott narancs, citrom és/vagy limehéjjal, avagy más kandírozott, szárított gyümölccsel, csokipasztillával keverjük félretesszük felhasználásig.
  2. Amikor megkelt a tészta, téglalap alakúra, és jó vékonyra nyújtjuk. Megkenjük, vagy megszórjuk a töltelékkel, és felcsavarjuk a hosszabb oldala felől.
  3. Az így kapott tekercset hosszanti irányban kettévágjuk úgy hogy az egyik végén nem vágjuk végig, meghagyjuk a „kapcsolatot”.
  4. Arról az oldalról kezdjük a feltekerést, ahol ketté vágtuk a tésztát, onnan feltekerjük a kapcsolódó pontig, aztán tovább, áttekerjük a másik oldalra, és onnan visszafelé letekerjük oda, ahonnan indultunk. Így egy óriás nagy tekercset kapunk.
  5. Ezt a hatalmas kurflit belehelyezzük a sütőpapírral kibélelt tortaformába, és hagyjuk további 15-30 percig kelni. Közben 175 fokra előmelegítjük a sütőt.
  6. Ekkor lekenjük még vajjal, esetleg a maradék tojásfehérjével, és mehet a sütőbe úgy 35-40 percre, vagy ameddig szép aranybarna nem lesz a teteje. Érdemes tűpróbát csinálni, mert ha elég sűrűn tekerjük, akkor lehet, hogy több időre van szüksége az átsüléshez.
  7. Ha elkészült, kivesszük a sütőből és hagyhatjuk még kicsit a formában hűlni, majd nagy tálon vagy tortaállványon tálalhatjuk.

A szóráshoz

  1. Szórjuk meg bátran porcukorral. Vanília fagyi jó lehet mellé, de magában egy habos kávé vagy kakaó mellé is nagyszerű. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 3840
  • Feltöltés dátuma: 2024. március 06.

Ajánló

Eredetileg puha vajjal és sok mazsolával tekerik a cruffint, ahogy a rózsakalácsot.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra

Receptjellemzők

Kalácsot sok szomszédos országban készítenek, az elnevezés eredetileg szláv eredetű. A cruffin egy öszvér tünemény a croissant és a muffin keresztezése, ez a csoda pedig annak az óriás, tortaméretű nagytesója.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...