r
Nosalty Logó

Olasz padlizsánfelfújt (Sformato di melanzane)

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Olasz padlizsánfelfújt (Sformato di melanzane)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A felfújthoz

A paradicsomszószhoz

Összesen 220 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A felfújthoz

A paradicsomszószhoz

Összesen 1320 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A felfújthoz

A paradicsomszószhoz

Összesen 106 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    17.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    384.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    116 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    162.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    84 micro
  • β-karotin
    396 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    2144 micro
  • Lut-zea
    282 micro
Összesen 220 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44 g

Zsír

  • Összesen
    105.9 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    878 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2305.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    553 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    145 mg
  • Foszfor
    827 mg
  • Nátrium
    697 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.6 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    977.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    927 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    192 micro
  • K vitamin:
    79 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    252 micro
  • Kolin:
    651 mg
  • Retinol - A vitamin:
    706 micro
  • α-karotin
    505 micro
  • β-karotin
    2377 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    12865 micro
  • Lut-zea
    1693 micro
Összesen 1320 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    186.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    41 micro
  • β-karotin
    193 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1043 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 106 kcal

Hozzávalók

A felfújthoz

A paradicsomszószhoz

Elkészítés

A felfújthoz

  1. Két közepes padlizsánt megmosunk, megszurkálunk, majd héjastul sütőpapíros tepsire tesszük és 230 fokon, 30-35 perc alatt teljesen puhára sütjük őket. Még melegen egy tálba tesszük őket, amit lefedünk egy tányérral vagy fóliával. Itt hagyjuk kihűlni a padlizsánokat.
  2. A kihűlt padlizsánok belsejét kikaparjuk egy kanállal, majd kimérünk belőle 300 grammot a recepthez. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a padlizsánhoz adjuk a tejszínnel, reszelt parmezánnal, kenyérrel, bazsalikommal, fokhagymával, olajjal és az egészet simára turmixoljuk egy botmixerrel.
  3. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a padlizsános keverékhez. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  4. Kivajazunk egy közepes tepsit vagy kerámiatálat, majd behintjük zsemlemorzsával. Beleöntjük a keveréket. 180 fokos sütőbe toljuk és aláteszünk egy forró vízzel megtöltött edényt vagy tepsit (ettől szaftos és légies marad a felfújt).
  5. A felfújtat 40-45 percig sütjük. Fontos, hogy a sütési idő első kétharmadában ne nyissuk rá az ajtót, mert leereszthet. Az ablakon keresztül nézzük, hogyan alakul. Amikor megsült, hagyjuk hűlni valamennyit, majd szeleteljük és a paradicsomszósszal, kenyérrel és reszelt parmezánnal tálaljuk.

A paradicsomszószhoz

  1. A paradicsomokat megmossuk, felezzük, a zöld csutkájukat kivágjuk, majd daraboljuk a feleket. Egy serpenyőben vagy fazékban felmelegítjük az olajat, majd beledobjuk a fokhagymagerezdeket és bazsalikomot. 3-4 percig alacsony lángon melegítjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot.
  2. Sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon teljesen szétfőzzük a paradicsomot. Ekkor kihalásszuk a bazsalikomot és fokhagymát, majd tovább rotyogtatjuk alacsony lángon a szószt, míg a nekünk tetsző sűrűséget el nem éri. Ha szeretnénk, leturmixolhatjuk, de rusztikusra is hagyhatjuk.
  • Sütés ideje: 80 perc
  • Receptkönyvben: 27
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 75
  • Össznézettség: 856
  • Feltöltés dátuma: 2024. július 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Olasz padlizsánfelfújt (Sformato di melanzane)
Lakos Benedek 334 recept

Torinóban, egy helyi, piedmonti konyhát vivő étteremben kóstoltam az alábbi fogást, ebben a receptben pedig rekreálni próbáltam. Szerintem jól sikerült, még ha kicsit szokatlan is a légies, sós, padlizsántól karakteres felfújt. Paradicsomszósszal és kenyérrel érdemes fogyasztani, előétel gyanánt.

Hozzávalók

A felfújthoz

A paradicsomszószhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek