Olasz padlizsánfelfújt (Sformato di melanzane)
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
A felfújthoz
-
50g padlizsán12 kcal
-
22g habtejszín63 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
13 kcal
-
3g zsemlemorzsa10 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A paradicsomszószhoz
-
83g paradicsom15 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
220
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
A felfújthoz
-
300g padlizsán71 kcal
-
130g habtejszín380 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
20g parmezán sajt78 kcal
-
15g zsemlemorzsa59 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A paradicsomszószhoz
-
500g paradicsom90 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1320
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
A felfújthoz
-
24.3g padlizsán6 kcal
-
10.5g habtejszín31 kcal
-
17.8g tojás22 kcal
-
1.6g parmezán sajt6 kcal
-
1.2g zsemlemorzsa5 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A paradicsomszószhoz
-
40.5g paradicsom7 kcal
-
1.9g olívaolaj17 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
106
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 384.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 138 mg
-
Nátrium 116 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 162.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 154 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 84 micro
-
β-karotin 396 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 2144 micro
-
Lut-zea 282 micro
Összesen
220
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44 g
Zsír
-
Összesen 105.9 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 50 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 878 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2305.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 553 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 145 mg
-
Foszfor 827 mg
-
Nátrium 697 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.6 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 977.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 927 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 192 micro
-
K vitamin: 79 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 252 micro
-
Kolin: 651 mg
-
Retinol - A vitamin: 706 micro
-
α-karotin 505 micro
-
β-karotin 2377 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 12865 micro
-
Lut-zea 1693 micro
Összesen
1320
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 186.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 41 micro
-
β-karotin 193 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1043 micro
-
Lut-zea 137 micro
Összesen
106
kcal
Hozzávalók
A felfújthoz
-
130 g habtejszín
-
4 db tojás
-
20 g parmezán sajt
-
5 levél bazsalikom
-
1 gerezd fokhagyma
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A paradicsomszószhoz
-
500 g paradicsom
-
3 ek olívaolaj
-
2 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A felfújthoz
- Két közepes padlizsánt megmosunk, megszurkálunk, majd héjastul sütőpapíros tepsire tesszük és 230 fokon, 30-35 perc alatt teljesen puhára sütjük őket. Még melegen egy tálba tesszük őket, amit lefedünk egy tányérral vagy fóliával. Itt hagyjuk kihűlni a padlizsánokat.
- A kihűlt padlizsánok belsejét kikaparjuk egy kanállal, majd kimérünk belőle 300 grammot a recepthez. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a padlizsánhoz adjuk a tejszínnel, reszelt parmezánnal, kenyérrel, bazsalikommal, fokhagymával, olajjal és az egészet simára turmixoljuk egy botmixerrel.
- A fehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a padlizsános keverékhez. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Kivajazunk egy közepes tepsit vagy kerámiatálat, majd behintjük zsemlemorzsával. Beleöntjük a keveréket. 180 fokos sütőbe toljuk és aláteszünk egy forró vízzel megtöltött edényt vagy tepsit (ettől szaftos és légies marad a felfújt).
- A felfújtat 40-45 percig sütjük. Fontos, hogy a sütési idő első kétharmadában ne nyissuk rá az ajtót, mert leereszthet. Az ablakon keresztül nézzük, hogyan alakul. Amikor megsült, hagyjuk hűlni valamennyit, majd szeleteljük és a paradicsomszósszal, kenyérrel és reszelt parmezánnal tálaljuk.
A paradicsomszószhoz
- A paradicsomokat megmossuk, felezzük, a zöld csutkájukat kivágjuk, majd daraboljuk a feleket. Egy serpenyőben vagy fazékban felmelegítjük az olajat, majd beledobjuk a fokhagymagerezdeket és bazsalikomot. 3-4 percig alacsony lángon melegítjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot.
- Sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon teljesen szétfőzzük a paradicsomot. Ekkor kihalásszuk a bazsalikomot és fokhagymát, majd tovább rotyogtatjuk alacsony lángon a szószt, míg a nekünk tetsző sűrűséget el nem éri. Ha szeretnénk, leturmixolhatjuk, de rusztikusra is hagyhatjuk.
- Sütés ideje: 80 perc
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 959
- Feltöltés dátuma: 2024. július 22.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
373 recept
Torinóban, egy helyi, piedmonti konyhát vivő étteremben kóstoltam az alábbi fogást, ebben a receptben pedig rekreálni próbáltam. Szerintem jól sikerült, még ha kicsit szokatlan is a légies, sós, padlizsántól karakteres felfújt. Paradicsomszósszal és kenyérrel érdemes fogyasztani, előétel gyanánt.