Nyárson sült kacsa
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
grill
- 13% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
746
kcal
- 13% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
3734
kcal
- 13% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.4 g
Zsír
-
Összesen 24.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 308 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1361.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 842 mg
-
Nátrium 300 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.4 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 439.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 223 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 120 micro
-
β-crypt 156 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 158 micro
Összesen
746
kcal
- 13% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 371.9 g
Zsír
-
Összesen 120.5 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6808.4 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 280 mg
-
Kálcium 281 mg
-
Vas 50 mg
-
Magnézium 444 mg
-
Foszfor 4208 mg
-
Nátrium 1500 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 256.8 g
-
Cukor 205 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 2196.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 565 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 226 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 64 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 9 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 111 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 592 micro
-
Kolin: 1115 mg
-
Retinol - A vitamin: 480 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 599 micro
-
β-crypt 778 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 789 micro
Összesen
3734
kcal
- 13% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 225.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 139 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 72.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
124
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A kacsát tisztítsuk meg az esetleges tollmaradványoktól. Alaposan sózzuk be kívül-belül, majd húzzuk fel a sütőnyársra. Erre a célra szabadtéri grillezőt használtam, ami faszénnel üzemel, de elkészíthetjük elektromos nyárssütővel vagy grillcsirke sütővel is.
- A sütés kezdetekor tegyük fel a nyársat a forgókarra, majd indítsuk el a motort. Amikor a kacsa már forog a nyárson, csak akkor tegyük alá az izzó faszén parazsat. (Indításkor nem kell több, mint 1,5-2 kg.)Ha nem így járunk el, a bőre azonnal meg fog égni.
- Minden fél órában adjunk hozzá kb. 1,5 kg friss parazsat.
- Amíg a kacsa sül, készüljünk elő a mártással, illetve a kandírozott nektarinnal. A mézet öntsük gyorsforraló edénybe, és forraljuk fel. Majd adjuk hozzá a narancslevet, forraljuk össze, végül sűrítsük be a keményítővel. Ezzel a sűrítménnyel fogjuk később kenni a kacsa bőrét, valamint ez lesz a szósz is tálaláskor.
- Forró serpenyőben olvasszuk fel a cukrot, majd tegyük bele az időközben felszeletelt, kimagozott nektarint. Forgassuk át az olvadt cukorban, majd öntsük fel borral. Forraljuk fel, majd sűrítsük be szirup állagúra.
- Amikor a kacsa bőre már szép barnára sült, kenjük meg a narancsszósszal, majd néhány alkalommal kb. 10 percenként ismételjük meg, amíg a sütés befejeződik. A bőr szép fényessé és a narancsos- mézes aroma által különleges ízűvé válik.
- Tálaláskor a darabolt kacsahús mellé ízlés szerint kínáljunk a kandírozott nektarinból, valamint a narancs szószból is.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 180 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 7387
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 11.
Ajánló
Kacsához köretként leginkább a gombás rizs a megfelelő választás. Nálunk a gyerekek viszont nemigen rajonganak a gombáért, ezért a választásom mustáros burgonyapürére esett, amihez kevertem egy jó adag friss rukkolát is. Nincs mit ragozni, szőröstül-bőröstül elfogyott minden. A szakácsnak a legnagyobb elismerés.:)))
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Feleségem születésnapjára készítettem ezt a fogást. Az alkalomnak megfelelő, igazi különlegességet sikerült alkotnom, mindenkinek csak ajánlani tudom, ha teheti, próbálja ki.