r
Nosalty Logó

Nyári madártej erdei bogyósokkal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Nyári madártej erdei bogyósokkal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A madártejhez

Összesen 565 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A madártejhez

Összesen 2827 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A madártejhez

Összesen 97 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    21.1 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    971.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    455 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    282 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.1 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    143.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    124 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    492 micro
Összesen 565 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    105.5 g

Zsír

  • Összesen
    73.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4857 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    2274 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    129 mg
  • Foszfor
    903 mg
  • Nátrium
    1409 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    405.5 g
  • Cukor
    360 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    718.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    639 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    122 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    262 micro
  • Kolin:
    1184 mg
  • Retinol - A vitamin:
    620 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    203 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2459 micro
Összesen 2827 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    166.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 97 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

A madártejhez

  1. A málna 2/3-át egy evőkanál cukorral lekvárrá főzzük pár perc alatt, majd egy sűrű szűrőn átpasszírozzuk. Tálalásig félretesszük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat habosra keverjük 200 gramm cukorral és a keményítővel (a térfogata duplázódjon meg, a színe pedig legyen világossárga).
  3. 1 liter tejet felteszünk melegedni a vaníliarúd kikapart magjával és magával a rúddal. Amikor már elég meleg (de még nem forr), fokozatosan és lassan hozzácsorgatunk a tojásos keverékhez a tejből, miközben folyamatosan keverjük azt. Ezt a hőkiegyenlítést addig folytatjuk, míg nagyjából a tej felét hozzá nem adtuk a tálhoz. Ekkor a tojásos-tejes keveréket visszaöntjük a fazékba.
  4. Közepes-alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett kellően sűrű sodót főzünk (olyasmi állaga legyen, mint a híg palacsintatésztának). Ha kész, hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd teljesen hidegre hűtjük a hűtőben.
  5. Tálalás előtt a fehérjét egy csipet sóval és a maradék 50 gramm cukorral kemény habbá verjük. Egy széles serpenyőben/fazékban feltesszük melegedni a maradék 700 ml tejet, további 300 ml vízzel és a tasak vaníliás cukorral. Ha már forr, lejjebb vesszük a lángot közepesre, majd egy kanál segítségével galuskákat szaggatunk a tojáshabból a tejbe. Lefedve 1-2 perc alatt készre főzzük őket.
  6. A madártejet tojáshabbal, kevert bogyós gyümölcsökkel és a málnaöntettel tálaljuk, jó hidegen.
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 1169
  • Feltöltés dátuma: 2023. július 20.

Receptkategóriák

Nyári madártej erdei bogyósokkal
Lakos Benedek 373 recept

Aktualizáltam a madártejet: hisz' éppen nyár van, odakint tombol a hőség, ezért az önmagában is jóleső, hűs, vaníliás krémbe a légies felhőkön túl mindenféle erdei bogyósokat is szórtam. Enyhe savasságuk tökéletesen kiegészíti a desszert nosztalgikusan cukros ízét, anélkül, hogy meg akarná változtatni a klasszikus kedvencet.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...