Nutella mousse-os brownie torta- a 9. főbűn
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
17 kcal
-
9g vaj67 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
47 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
A mousse-hoz
-
30g nutella162 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
137 kcal
-
75g vaj538 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
10g vaníliaaroma0 kcal
A mousse-hoz
-
240g nutella1294 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
9 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
4g finomliszt15 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
2.8g napraforgó olaj25 kcal
-
0.7g vaníliaaroma0 kcal
A mousse-hoz
-
16g nutella86 kcal
-
14.6g tojás18 kcal
-
1.3g porcukor5 kcal
-
4g vaj29 kcal
-
26.6g habtejszín78 kcal
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 48.5 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 249 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 517.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 227 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.8 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 68.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 323 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 143 mg
-
Retinol - A vitamin: 318 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 220 micro
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 83.3 g
Zsír
-
Összesen 388 g
-
Telített zsírsav 235 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 103 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 1995 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4138.3 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 146 mg
-
Kálcium 845 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 538 mg
-
Foszfor 1817 mg
-
Nátrium 746 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 414.5 g
-
Cukor 314 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 545.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2584 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 40 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 370 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 248 micro
-
Kolin: 1144 mg
-
Retinol - A vitamin: 2544 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 456 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1762 micro
- 6% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 25.8 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 133 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 275.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.6 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 36.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 172 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 169 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 117 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
60 g cukrozatlan kakaópor
-
75 g vaj
-
150 g cukor
-
3 db tojás
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
10 ml vaníliaaroma
A mousse-hoz
-
8 ek nutella
-
4 db tojás
-
2 csapott ek porcukor
-
6 dkg vaj
-
4 dl habtejszín
Elkészítés
A tésztához
- Egy 24 cm-es kapcsos tortaformában fél adag brownie tésztat sütünk- Kivajazzuk, kilisztezzük a sütőformát. Egy edénybe beletesszük a vajat, felolvasztjuk, lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a kakaóport. Egy tálban géppel összekeverjük a lisztet, a kristálycukrot, a tojásokat, az olajat és a vaníliaaromát. Ehhez hozzáadjuk a kakaós masszát, kézzel finoman homogénre keverjük, majd a tepsibe öntjük. 180 fokon előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Tűpróba! Ez nem olyan krémes - ragacsos fajta, mint a brownie-k általában - bár lehet olyanra is sütni, ha előbb kivesszük a sütőből. Ha megsült és kihűlt, levesszük a keretet, és egyenesre vágjuk a tortalap tetejét. (A levágott darabkákat eperlekvárral és tejszínhabbal egy jó film közben elcsipegethetjük.)
- Közben elkészítjük a Nutella mousse-t, és kb. egy órára hűtőbe tesszük. (Én most a tojásmentes verziót készítettem, csak tejszínhabbal, mert hosszú utazás várt a tortára. Ennek arányai: 15 dkg Nutella 4 dl habtejszínnel.)
- Miután már kicsit megszilárdult, visszakapcsoljuk a tortaforma keretét és rásimítjuka tésztára.
- Ezzel tesszük hűtőbe legalább 3-4 órára.
- Ha megdermedt, a kés tompa felével körbe szántunk a keret mentén, hogy a hab elváljon a formától. Csak ezután vegyük le róla, különben széthúzza a habot.
- A tetejét kevés felolvasztott Nutella és étolaj keverékével megcsurgatva díszítjük.
- Tejszínhabbal kínáljuk.
A mousse-hoz
- A vajat (nem margarint) kis lángon felolvasztjuk. Épp csak annyira, hogy langyos legyen. Beleevezzük a Nutellát és néhány ek tejszínt. Óvatosan melegítjük, és simára keverjük és hagyjuk kihűlni.
- A tojások sárgáját vízfürdő felett porcukorral fehéredésig habosra keverjük.
- A Nutellához keverjük.
- Felverjük a fehérjét, ez is mehet hozzá.
- A vége a tejszín. Felverjük, mehet ez is bele.
- Addig suvickoljuk, amíg szép egynemű nem lesz. Egy órára hűtőbe tesszük dermedni.
- (Gyorsabb eredmény érhető el, ha a felolvasztott Nutellához egyszerűen részletekben hozzádolgozzuk a felvert tejszínhabot és így hűtjük be - tojások nélkül. Úgy is nagyon finom.)
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 1078
- Tegnapi nézettség: 18
- 7 napos nézettség: 75
- Össznézettség: 155105
- Feltöltés dátuma: 2011. január 29.
Ajánló
A képen én kétszeres mennyiséget készítettem a mousse-ból, de aki szeretné egy picit vastagabbra a krémet, az csinálja háromszoros mennyiségből. Így lesz a krém 2x olyan vastag, mint a tészta. Nagyon fontos: Ha simán tejszínhabbal készítjük, jó minőségű habtejszínt vegyünk, magas zsírtartalommal és akkor biztosan meg fog állni a hab mindenféle habfixáló nélkül. Ha ebben nem vagyunk biztosak, inkább használjunk valamit, ha nagyon elkerülhetetlen. Mint ahogy lászik, nekem gyönyörűen megállt a krém, de ez, a néha otthon kapható tejszín nevű valamik mellett nem garancia.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A recept egyszerű, elkészítése egy fél órás brownie sütés, közben a krém összekotyvasztása és néhány óra hűtő. Amennyire egyszerű, annyira nagyon finom. Sokan tudjátok, hogy egyáltalán nem szeretem a habos-krémes sütiket. Ezt sem fogom állandóan sütni, de hogy egy-egy alkalommal kivételt teszek majd, az biztos...