Narancsos-kakaós csigafenyőfa
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
31g tej18 kcal
-
3 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
9g vaj63 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
16g vaj117 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
29 kcal
-
19g narancslekvár46 kcal
Összesen
547
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g tej140 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
130g vaj932 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
100g cukrozatlan kakaópor228 kcal
-
150g narancslekvár369 kcal
Összesen
4357
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
37g finomliszt135 kcal
-
18.5g tej10 kcal
-
1.9g friss élesztő2 kcal
-
3g cukor11 kcal
-
4.1g tojás5 kcal
-
5.2g vaj37 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
9.6g vaj69 kcal
-
2.2g cukor9 kcal
-
7.4g cukrozatlan kakaópor17 kcal
-
11.1g narancslekvár27 kcal
Összesen
322
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 23.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 419.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 188 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 24.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 181 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 177 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
547
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 89.1 g
Zsír
-
Összesen 190.9 g
-
Telített zsírsav 114 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 610 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3355.6 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 204 mg
-
Kálcium 626 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 632 mg
-
Foszfor 1508 mg
-
Nátrium 339 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 623.9 g
-
Cukor 173 mg
-
Élelmi rost 54 mg
VÍZ
-
Összesen 198.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1450 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 400 micro
-
Kolin: 256 mg
-
Retinol - A vitamin: 1419 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 339 micro
-
β-crypt 61 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 458 micro
Összesen
4357
kcal
- 8% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 14.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 248.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 14.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
322
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
250 ml tej
-
25 g friss élesztő
-
4 ek cukor
-
1 db tojás
-
70 g vaj
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
130 g vaj
-
3 ek cukor
-
100 g cukrozatlan kakaópor
-
150 g narancslekvár
Elkészítés
A tésztához
- A langyos tejbe szórjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, és kihűtjük, a tojást felverjük. A lisztet egy nagy tálba öntjük, elkeverjük a sóval, és egy mélyedést hozunk létre a közepén.
- A lisztes tálba öntjük a felfuttatott élesztőt és a tejet, az olvasztott vajat, valamint a felvert tojást. Az egészet jó alaposan összegyúrjuk, majd a gombócot lisztezett felületen, legalább 10 percig dagasztjuk. Visszatesszük a tálba, lefedjük konyharuhával vagy fóliával, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.
A töltelékhez
- A vajat megolvasztjuk, majd elkeverjük a cukorral, kakaóporral, végül pedig a narancslekvárt is hozzáadjuk. Sűrű masszát kell kapnunk, ha a töltelék még túl híg lenne, hagyjuk egy kicsit hűlni, hogy a vaj jobban megszilárduljon.
- A megkelt tésztánkat lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen megkenjük a töltelékkel. A tészta hosszabbik oldala nézzen felénk, és a tőlünk távolabb eső végen hagyjunk egy nagyjából 3-4 centis sávot üresen, így nem fog kifolyni a kakaós krém.
- A tésztát felcsavarjuk, majd recés késsel nagyjából 2 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle. A csigákat elrendezzük karácsonyfa-alakban egy sütőpapíros tepsin. A csigák legyenek egymáshoz közel, hogy össze tudjanak majd kelni és sülni. A tepsit konyharuhával vagy fóliával letakarjuk, és a csigákat meleg helyen 30 percig kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, hőlégkeveréssel. A megkelt csigákat nagyjából 25 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészültek, hagyjuk őket kicsit hűlni, majd porcukorral hintjük és tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 708
- Feltöltés dátuma: 2022. december 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
373 recept
A kakaós csigák már abszolút ünnepi hangulatban égnek: narancsos kiegészítést kapott a töltelékük, ettől pedig annyira megtáltosodtak, hogy rögtön karácsonyfa-alakú formációba rendeződtek. Már csak egy porcukros hintésre várnak, és persze arra, hogy egy éhes társaság szétszedje őket.