A nagy horgásztorta
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
31g finomliszt112 kcal
-
4g sertészsír38 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
4 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
4g tej2 kcal
A krémhez
-
67g tej37 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
21g margarin149 kcal
-
2g rumaroma0 kcal
A mázhoz
A díszítéshez
-
8g marcipán39 kcal
-
3g keksz14 kcal
-
3g gumicukor9 kcal
-
2g étcsokoládé9 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
13g kókuszreszelék83 kcal
-
45 kcal
-
2g zselatinfix2 kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
370g finomliszt1347 kcal
-
50g sertészsír451 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
46 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0 kcal
-
50g tej28 kcal
A krémhez
-
800g tej448 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
25g rumaroma0 kcal
A mázhoz
A díszítéshez
-
100g marcipán462 kcal
-
40g keksz168 kcal
-
30g gumicukor103 kcal
-
20g étcsokoládé109 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
150g kókuszreszelék990 kcal
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
12.7g finomliszt46 kcal
-
1.7g sertészsír16 kcal
-
4.1g porcukor16 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
1.7g tej1 kcal
A krémhez
-
27.5g tej15 kcal
-
3.4g finomliszt13 kcal
-
8.6g porcukor33 kcal
-
8.6g margarin62 kcal
-
0.9g rumaroma0 kcal
A mázhoz
-
1.7g margarin12 kcal
-
1g tej1 kcal
-
5.2g porcukor20 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
3.4g csokoládé19 kcal
A díszítéshez
-
3.4g marcipán16 kcal
-
1.4g keksz6 kcal
-
1g gumicukor4 kcal
-
0.7g étcsokoládé4 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
5.2g kókuszreszelék34 kcal
-
3.4g fehér csokoládé19 kcal
-
0.7g zselatinfix1 kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 8% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 42.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 532 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 186 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.7 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 12.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 212 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 199 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 155 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 8% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 130 g
Zsír
-
Összesen 513.9 g
-
Telített zsírsav 209 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 168 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 85 g
-
Koleszterin 258 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6384.1 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 219 mg
-
Kálcium 1913 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 641 mg
-
Foszfor 2237 mg
-
Nátrium 1318 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1220.6 g
-
Cukor 758 mg
-
Élelmi rost 65 mg
VÍZ
-
Összesen 150.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2546 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 91 micro
-
K vitamin: 301 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 181 micro
-
Kolin: 321 mg
-
Retinol - A vitamin: 2390 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 1861 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 380 micro
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 8% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 219.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 5.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 64 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
37 dkg finomliszt
-
5 dkg sertészsír
-
12 dkg porcukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 db tojás
-
0.5 csomag sütőpor
A krémhez
-
8 dl tej
-
10 dkg finomliszt
-
25 dkg porcukor
-
25 dkg margarin
-
25 ml rumaroma
A mázhoz
-
5 dkg margarin
-
3 ek tej
-
15 dkg porcukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
A díszítéshez
-
2 dkg étcsokoládé
-
4 db fahéjrúd
-
15 dkg kókuszreszelék
-
10 dkg fehér csokoládé
-
1 csomag zselatinfix
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit kevés tejjel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható legyen.
- 4 részre osztjuk, és lapokat sütünk. (Én a tortaformába sütöttem ki egyenként.)
- A krémhez a tejben simára keverjük a lisztet, és felfőzzük, majd hűtjük.
- A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt, főtt krémmel összekeverjük, és hozzáadjuk a rumaromát.
- A lapokat megtöltjük a krémmel. (Én ezt már a kapcsos tortaformában csináltam, és félretettem egy kicsi krémet később az oldalát bevonni.)
- A kókuszreszeléket egy tálkába meglocsolgatjuk zöld ételfestékkel, és elkezdjük morzsolgatni, dörzsölgetni, hogy mindenütt egyenletes színe legyen. (Ajánlom a gumikesztyűt!)
- A mázhoz a margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tejet, a kakaóport, és felfőzzük alacsony hőfokon, nehogy megégjen.
- Beletördeljük a sportszeleteket, és addig keverjük, amíg felolvad.
- A langyosra hűlt mázat rákenjük a tésztára, és amíg meg nem dermed, a zöld kókusz felét rászórjuk, és egy kicsit megpaskoljuk rajta, hogy jól megtapadjon.
- Na most mivel a tésztának úgyis meg kell puhulnia, és a krémnek pedig dermednie, ezért egy éjszakát állni hagyjuk.
- Másnap jöhet a díszítés: kiszedjük óvatosan a kapcsos tortaformából, és bevonjuk a félretett krémünkkel az oldalát. A maradék zöld kókuszt rápaskoljuk a torta oldalára is, így most már az egész zöld, megvan a fű.
- Ezután kivájjuk a tómedret. (Én kb. 2 ujjnyi mélyre csináltam, az alakja szerintem tetszőleges, ki milyet szeret.) Ahhoz, hogy a tavacskánk szép kék legyen, le kell burkolni a tómedret. Ehhez a fehér csokit gőz felett felolvasztjuk, és egy kiskanállal kikenjük vele az alját és a falát is. Ezután megint hűtőbe tesszük, hogy a csoki megdermedjen.
- Ezalatt elkészíthetjük az apró díszítőelemeket. Egy kocka étcsokit megolvasztunk, és pár fogpiszkálót belemártunk, ezek lesznek a buzogányok. Egy kis tálkába kiöntünk egy kis zöld ételfestéket és ebbe belemártjuk az egész fogpiszkálókat, majd félretesszük száradni, ezek lesznek a nádak. (Én a fogpiszkálókat egy kenyérvégbe szurkáltam bele száradni.)
- Mivel az én marcipánfigurámnak nem volt horgászbotja, ezért azt is nekem kellett csinálni. Egy cérnára rákötjük az otthon található legkisebb horgot, és egy fogpiszkálóra kötjük és kész is, mehet a horgászunk kezébe.
- Ha megkötött a fehér csoki, akkor megcsináljuk a stéget. Ehhez kellenek a fahéjrudak, amiket óvatosan kettétörünk (az enyém nagyon nagy volt), és kettő "cölöpöt" a mederbe szúrunk. A szezámszeletből kettőt egymás mellé teszünk, a szélére tehetünk fahéjrudat, és felállítjuk a stéget vele, ezen ül a horgászunk. Ha nem tartaná meg magától, akkor olvasztott csokival lehet ragasztani.
- A tó vizéhez először egy tálban kikeverjük a vízbe a megfelelő színt. (Az én tavamba 2 dl belement.) Ezután hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű zselatint(én expresszt használtam, amit nem kell melegíteni), ezután betesszük a hűtőbe egy kicsit dermedni, de percenként rá kell nézni, nehogy teljesen besűrűsödjön. Ha egy kicsit már rezgős, akkor a tavacskába elhelyezzük a helyes kis gumicukor-halacskákat, és ezután önjük rá a zselét. Most megint tegyük a hűtőbe a tortát, hogy teljesen besűrűsödjön a vize a tónak.
- Ezután már csak az apróbb dekorálások maradnak. Beszúrjuk a partoldalra a nádat, a buzogányt, elhelyezünk egy-két békát (én egy kis fahéjat és szezámszelet-törmeléket is tettem rá).
- És végre elmondhatjuk, hogy elkészültünk!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8322
- Feltöltés dátuma: 2013. március 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Nálunk nagy jelentősége van a születésnapoknak. Legyen az gyerek vagy felnőtt, a torta mindenkinek jár! Az én párom nagy horgász. És úgy döntöttem, hogy az idei születésnapi tortája a horgászásról fog szólni. Több hétnyi kutatómunka a neten meghozta az ihletet, és a fejemben összeállt a kép. Több ilyen stílusú tortát találtam, és mindenhonnan ellestem egy-két ötletet, de valahogy a kivitelezésről elég szűkszavúan fogalmazott mindenki, így hát sok minden menet közben alakult ki. Az se volt mindegy, hogy milyen ízű a torta. Ezen az oldalon találkoztam TraRita Emeletes sportszelet nevezetű receptjével, és egyből beleszerettem, szóval maga a torta belseje az ő receptjét dicséri! Ezúton is köszönöm neki! Ez a recept tökéletes tortaalapnak bizonyult, és utólag mondva nagyon finom! Egy férfias tortához pont egy ilyen kakaós-rumos ízvilág illik. Lehet, hogy leírva bonyolultnak tűnik elsőre a recept, de higgyétek el nem az! Csak próbáltam leírni mindenről mindent. Aki hozzákezd, annak előre szólok, hogy ez egy kétnapos torta. Első nap összeállítjuk magát a tortát, és másnap jöhet a díszítés. TraRita receptjében így van, és tényleg kell egy nap, hogy a tészta jól megpuhuljon a krémtől, mert hát ugye ez nem piskótaalap. Azután mindenki kreativitására van bízva, ki mit hoz ki a témából, nekem ilyen lett és nagy sikert arattam vele a férjemnél. És hát egy házi tortánál nincs finomabb!