Misottó, a gombás-misós rizottó
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 3% Zsír
Az alapléhez
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
25g kínai kel4 kcal
-
16g csiperkegomba3 kcal
-
4g fafülgomba1 kcal
A pirított gombához
-
25g csiperkegomba5 kcal
-
25g csiperkegomba5 kcal
-
25g laskagomba7 kcal
-
13g vargánya gomba3 kcal
-
13g fafülgomba3 kcal
A rizottóhoz
-
75g rizottó rizs269 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
38g fehérbor31 kcal
-
13g parmezán sajt49 kcal
-
8g miso15 kcal
-
6g vaj45 kcal
Összesen
471
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 3% Zsír
Az alapléhez
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
100g kínai kel15 kcal
-
64g csiperkegomba14 kcal
-
15g fafülgomba4 kcal
A pirított gombához
-
100g csiperkegomba21 kcal
-
100g csiperkegomba21 kcal
-
100g laskagomba29 kcal
-
50g vargánya gomba11 kcal
-
50g fafülgomba12 kcal
A rizottóhoz
-
300g rizottó rizs1074 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
30g miso59 kcal
-
25g vaj179 kcal
Összesen
1887
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 3% Zsír
Az alapléhez
-
6.3g vöröshagyma2 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0.8g gyömbér1 kcal
-
5.6g sárgarépa2 kcal
-
7g kínai kel1 kcal
-
4.5g csiperkegomba1 kcal
-
1.1g fafülgomba0 kcal
A pirított gombához
-
1 kcal
-
1 kcal
-
7g laskagomba2 kcal
-
3.5g vargánya gomba1 kcal
-
3.5g fafülgomba1 kcal
A rizottóhoz
-
21.1g rizottó rizs75 kcal
-
6.3g vöröshagyma2 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
10.5g fehérbor9 kcal
-
3.5g parmezán sajt14 kcal
-
2.1g miso4 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
Összesen
132
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 14.8 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1057.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 206 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 305 mg
-
Nátrium 456 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 234.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 222 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 231 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 1548 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
471
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 59 g
Zsír
-
Összesen 38.3 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 88 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4228.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 101 mg
-
Kálcium 824 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 226 mg
-
Foszfor 1219 mg
-
Nátrium 1824 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 302.8 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 937.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 887 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 30 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 922 micro
-
Kolin: 167 mg
-
Retinol - A vitamin: 268 micro
-
α-karotin 2477 micro
-
β-karotin 6192 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 236 micro
Összesen
1887
kcal
- 4% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 297 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 65.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 174 micro
-
β-karotin 435 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
132
kcal
Hozzávalók
Az alapléhez
-
1 db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 hüvelykujjnyi gyömbér
-
1 db sárgarépa
-
2 közepes db csiperkegomba
A pirított gombához
-
100 g laskagomba
A rizottóhoz
-
300 g rizottó rizs
-
1 db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 ek miso
-
25 g vaj
Elkészítés
Az alapléhez
- Tegyük fel főni az alaplevet: egy kisebb lábasba tegyünk egy fej hagymát (megpucolva, negyedekre vágva), 3 gerezd fokhagymát (megpucolva, egészben), a gyömbért (megpucolva, vékony szeletekre vágva), 1-2 szem barna és fehér csiperkét (közepes darabokban), egy szál sárgarépát (meghámozva, nagyobb darabokban), a kínai kel leveleit (nagyobb darabokra vágva) illetve néhány darab beáztatott fafülgombát. Öntsük fel nagyjából egy liter vízzel, sózzuk és borsozzuk. Főzzük nagyjából 30-40 percig, majd szűrjük le.
A pirított gombához
- Tisztítsuk meg a gombákat: ne mossuk meg őket, hanem szárazon törölgessük le róluk a szennyeződéseket. A csiperkét a vargányával együtt vágjuk vékony szeletekre, a laskagomba szárait vágjuk le, és tegyük félre az alapléhez, a kalapját szintén aprítsuk fel. A szárított fafülgombát áztassuk forró vízbe egy kis tálban.
- Hevítsünk fel egy nagy serpenyőt szárazon. Amikor már elég forró, dobjuk bele a felszeletelt friss gombákat. Miután kiengedték magukból a nedvesség nagy részét, enyhén sózzuk meg őket, ennek hatására a maradék víz is távozik majd. Öntsünk pár csepp olajat a serpenyőbe és alaposan pirítsuk le a gombákat. Ha kész van, tegyük félre.
A rizottóhoz
- Aprítsuk fel a megmaradt vöröshagymánkat és fokhagymánkat. Egy nagyobb lábosban kezdjük el olajon párolni a vöröshagymát. Ha üveges, adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk további egy percig. Közben szűrjük le a beáztatott fafülgombát, aprítsuk fel, majd tegyük a hagymás alapra.
- Öntsük a fazékba a rizst, egy percig kavargassuk, majd öntsük nyakon a fehérborral. Hagyjuk elpárologni az alkoholt. Készítsük a leszűrt alaplevet a rizses edény mellé, egy merőkanállal. Adjunk hozzá annyi alaplevet, hogy ellepje a rizst, majd közepes-alacsony lángon főzzük el. Ekkor kanalazzunk bele egy újabb adag alaplevet, és folytassuk így a rizottó főzését, szépen-lassan kavargatva.
- Kóstoljuk meg, hogy elég puha-e a rizs (csak a közepén kell, hogy kicsit kemény maradjon), és eszerint hagyjuk abba az alaplé adagolását (lehet, hogy nem lesz szükség az összesre). Vegyük le a lángról a lábast, és keverjük a rizshez a vajat, majd a misopasztát is.
- Reszeljük le a parmezánt, és azt is keverjük el a rizottóban. Adjuk hozzá a megpirított gombáinkat (hagyhatunk egy keveset a tálaláshoz). Szórjuk meg reszelt parmezánnal vagy parmezánforgácsokkal.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 2279
- Feltöltés dátuma: 2021. november 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Két dolog van, aminek soha nem tudok ellenállni: a krémes, gazdag ízű egytálételeknek és a szörnyű szójátékoknak. Valószínűtlennek tűnhet a két kategória egyesítése, azonban a cikkben szereplő gombás rizottó esetében pontosan ez történt. A receptben ugyanis nemcsak gomba és parmezán kerül a fazékba, hanem a komplex aromájú misopaszta is jelen van, ami azon túl, hogy fantasztikus ízt ad a rizottónak, azt is lehetővé teszi, hogy a fogás ezentúl „misottó” néven fusson.