r
Nosalty Logó

Misottó, a gombás-misós rizottó

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Misottó, a gombás-misós rizottó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Az alapléhez

A pirított gombához

A rizottóhoz

Összesen 471 kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Az alapléhez

A pirított gombához

A rizottóhoz

Összesen 1887 kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Az alapléhez

A pirított gombához

A rizottóhoz

Összesen 132 kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1057.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    305 mg
  • Nátrium
    456 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    234.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1548 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 471 kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    59 g

Zsír

  • Összesen
    38.3 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4228.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    101 mg
  • Kálcium
    824 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    226 mg
  • Foszfor
    1219 mg
  • Nátrium
    1824 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    302.8 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    937.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    887 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    922 micro
  • Kolin:
    167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    268 micro
  • α-karotin
    2477 micro
  • β-karotin
    6192 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    236 micro
Összesen 1887 kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    297 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    128 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    174 micro
  • β-karotin
    435 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 132 kcal

Hozzávalók

Az alapléhez

A pirított gombához

A rizottóhoz

Elkészítés

Az alapléhez

  1. Tegyük fel főni az alaplevet: egy kisebb lábasba tegyünk egy fej hagymát (megpucolva, negyedekre vágva), 3 gerezd fokhagymát (megpucolva, egészben), a gyömbért (megpucolva, vékony szeletekre vágva), 1-2 szem barna és fehér csiperkét (közepes darabokban), egy szál sárgarépát (meghámozva, nagyobb darabokban), a kínai kel leveleit (nagyobb darabokra vágva) illetve néhány darab beáztatott fafülgombát. Öntsük fel nagyjából egy liter vízzel, sózzuk és borsozzuk. Főzzük nagyjából 30-40 percig, majd szűrjük le.

A pirított gombához

  1. Tisztítsuk meg a gombákat: ne mossuk meg őket, hanem szárazon törölgessük le róluk a szennyeződéseket. A csiperkét a vargányával együtt vágjuk vékony szeletekre, a laskagomba szárait vágjuk le, és tegyük félre az alapléhez, a kalapját szintén aprítsuk fel. A szárított fafülgombát áztassuk forró vízbe egy kis tálban.
  2. Hevítsünk fel egy nagy serpenyőt szárazon. Amikor már elég forró, dobjuk bele a felszeletelt friss gombákat. Miután kiengedték magukból a nedvesség nagy részét, enyhén sózzuk meg őket, ennek hatására a maradék víz is távozik majd. Öntsünk pár csepp olajat a serpenyőbe és alaposan pirítsuk le a gombákat. Ha kész van, tegyük félre.

A rizottóhoz

  1. Aprítsuk fel a megmaradt vöröshagymánkat és fokhagymánkat. Egy nagyobb lábosban kezdjük el olajon párolni a vöröshagymát. Ha üveges, adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk további egy percig. Közben szűrjük le a beáztatott fafülgombát, aprítsuk fel, majd tegyük a hagymás alapra.
  2. Öntsük a fazékba a rizst, egy percig kavargassuk, majd öntsük nyakon a fehérborral. Hagyjuk elpárologni az alkoholt. Készítsük a leszűrt alaplevet a rizses edény mellé, egy merőkanállal. Adjunk hozzá annyi alaplevet, hogy ellepje a rizst, majd közepes-alacsony lángon főzzük el. Ekkor kanalazzunk bele egy újabb adag alaplevet, és folytassuk így a rizottó főzését, szépen-lassan kavargatva.
  3. Kóstoljuk meg, hogy elég puha-e a rizs (csak a közepén kell, hogy kicsit kemény maradjon), és eszerint hagyjuk abba az alaplé adagolását (lehet, hogy nem lesz szükség az összesre). Vegyük le a lángról a lábast, és keverjük a rizshez a vajat, majd a misopasztát is.
  4. Reszeljük le a parmezánt, és azt is keverjük el a rizottóban. Adjuk hozzá a megpirított gombáinkat (hagyhatunk egy keveset a tálaláshoz). Szórjuk meg reszelt parmezánnal vagy parmezánforgácsokkal.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 2236
  • Feltöltés dátuma: 2021. november 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Misottó, a gombás-misós rizottó
Lakos Benedek 373 recept

Két dolog van, aminek soha nem tudok ellenállni: a krémes, gazdag ízű egytálételeknek és a szörnyű szójátékoknak. Valószínűtlennek tűnhet a két kategória egyesítése, azonban a cikkben szereplő gombás rizottó esetében pontosan ez történt. A receptben ugyanis nemcsak gomba és parmezán kerül a fazékba, hanem a komplex aromájú misopaszta is jelen van, ami azon túl, hogy fantasztikus ízt ad a rizottónak, azt is lehetővé teszi, hogy a fogás ezentúl „misottó” néven fusson.

Hozzávalók

Az alapléhez

A pirított gombához

A rizottóhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...