r
Nosalty Logó

Misós, „odakapós" sültsárgarépa-krémleves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Misós, „odakapós" sültsárgarépa-krémleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 202 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 811 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 65 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3624.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    3341 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    230.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1512 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6210 micro
  • β-karotin
    15033 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    586 micro
Összesen 202 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.6 g

Zsír

  • Összesen
    33.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14498.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    412 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    518 mg
  • Nátrium
    13365 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    113.6 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    923.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6048 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    200 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    24840 micro
  • β-karotin
    60133 micro
  • β-crypt
    140 micro
  • Likopin
    8 micro
  • Lut-zea
    2342 micro
Összesen 811 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1151.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    1062 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    480 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1973 micro
  • β-karotin
    4776 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    186 micro
Összesen 65 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki két sütőtálcát sütőpapírral.
  2. A sárgarépát, a zellerszárat és a hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk hosszúkás, hüvelykujjnyi vastagságú szeletekre (ne karikázzuk). Tegyük a sárgarépát az egyik tálcára. Locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal, és szórjuk meg 1/2 teáskanál sóval. A másik tálcára tegyük a zellert és a hagymát, ezt is locsoljuk meg a maradék 2 evőkanál olajjal, és szórjuk meg 1 teáskanál sóval.
  3. Tegyük mindkét tálcát a sütőbe, és süssük körülbelül 1 órán keresztül légkeveréses funkción. 20 percenként cseréljük meg a tálcákat, és keverjük meg a zöldségeket, hogy elősegítsük az egyenletes sülést. Itt most nemcsak puhára sütjük a zöldségeket (ezért nem csak 30 percig hagyjuk a sütőben), hanem kissé „odakapósra" és ropogósabbra, ezért türelmesen várjuk ki a 60 percet, de mindvégig tartsuk szemmel a finoman „szenesedő" zöldségeinket.
  4. Amikor a zöldségek megsültek, és szép, odakapott színük lett, mindkét tálcát vegyük ki a sütőből. Várjunk pár percet, ha túl forróak a zöldségek, majd mindkét tálca (körülbelül) felét tegyük egy turmixgépbe. Adjunk hozzá 2 evőkanál misót és nagyjából 6 dl (3 pohár) szűrt vizet. Turmixoljuk teljesen simára, majd öntsük egy nagyobb fazékba. Ismételjük meg a másik adag zöldséggel, a maradék 2 evőkanál misóval és további 3 pohár vízzel – simára keverve, az edénybe öntve.
  5. Ha szükséges, ízesítsük még sóval a levest, és hígítsuk fel több vízzel, attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk. Melegítsük közepes-alacsony lángon, gyakran kevergetve addig, amíg el nem éri azt a hőmérsékletet, amelyen szívesen fogyasztjuk. Öntsük tálba és tálaljuk. A leves tetejére csepegtethetünk olívaolajba áztatott chilipelyhet, és törhetünk mellé friss bagettet vagy kenyeret.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 76
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 8087
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 05.

Receptkategóriák

Misós, „odakapós" sültsárgarépa-krémleves
Hering András 189 recept

Egyszerűen elkészíthető leves, ami mindössze sütőben sült gyökérzöldségeket (jelen esetben sárgarépát) zellerszárat, hagymát és világos (shiro) misopasztát (ejtsd: miszó) rejt. A miso szójababból/árpából/rizsből készült erjesztett paszta, a japán konyha nélkülözhetetlen eleme. Ízesítőszerként használják, amitől nemcsak jobb, egészségesebb is lesz minden. Fontos, hogy ha lehet, mindig hidegen adjuk az ételeinkhez (érdemes a már tűzről levett fogáshoz keverni), mivel a miso erjesztéssel készül (így rengeteg probiotikum található meg benne), a hőkezeléstől pedig ezek a hasznos baktériumok elpusztulhatnak. A miszón túl pedig az ad még igazi pikáns ízt a krémlevesnek, hogy a sárgarépát, a zellerszárat és a hagymát sütőben sütjük – az sem baj, ha egy kicsit odakap, megbarnul/megfeketedik a zöldség, hiszen ezek az apró „elszenesedések" újabb csodás ízeket és füstösséget adnak a levesünknek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...