Misós, „odakapós" sültsárgarépa-krémleves
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
200g sárgarépa73 kcal
-
6 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
30g miso59 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
5g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1g chilipehely3 kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
800g sárgarépa292 kcal
-
200g halványító zeller25 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
120g miso238 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
21g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4g chilipehely11 kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
63.5g sárgarépa23 kcal
-
15.9g halványító zeller2 kcal
-
7.1g vöröshagyma3 kcal
-
9.5g miso19 kcal
-
1.9g olívaolaj17 kcal
-
1.7g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.3g chilipehely1 kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
α-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3624.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 3341 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 230.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1512 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6210 micro
-
β-karotin 15033 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 586 micro
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
α-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.6 g
Zsír
-
Összesen 33.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14498.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 412 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 518 mg
-
Nátrium 13365 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113.6 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 923.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6048 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 200 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 239 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 24840 micro
-
β-karotin 60133 micro
-
β-crypt 140 micro
-
Likopin 8 micro
-
Lut-zea 2342 micro
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
α-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1151.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 1062 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 73.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 480 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1973 micro
-
β-karotin 4776 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 186 micro
Hozzávalók
-
3 ek olívaolaj
-
3 tk só
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki két sütőtálcát sütőpapírral.
- A sárgarépát, a zellerszárat és a hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk hosszúkás, hüvelykujjnyi vastagságú szeletekre (ne karikázzuk). Tegyük a sárgarépát az egyik tálcára. Locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal, és szórjuk meg 1/2 teáskanál sóval. A másik tálcára tegyük a zellert és a hagymát, ezt is locsoljuk meg a maradék 2 evőkanál olajjal, és szórjuk meg 1 teáskanál sóval.
- Tegyük mindkét tálcát a sütőbe, és süssük körülbelül 1 órán keresztül légkeveréses funkción. 20 percenként cseréljük meg a tálcákat, és keverjük meg a zöldségeket, hogy elősegítsük az egyenletes sülést. Itt most nemcsak puhára sütjük a zöldségeket (ezért nem csak 30 percig hagyjuk a sütőben), hanem kissé „odakapósra" és ropogósabbra, ezért türelmesen várjuk ki a 60 percet, de mindvégig tartsuk szemmel a finoman „szenesedő" zöldségeinket.
- Amikor a zöldségek megsültek, és szép, odakapott színük lett, mindkét tálcát vegyük ki a sütőből. Várjunk pár percet, ha túl forróak a zöldségek, majd mindkét tálca (körülbelül) felét tegyük egy turmixgépbe. Adjunk hozzá 2 evőkanál misót és nagyjából 6 dl (3 pohár) szűrt vizet. Turmixoljuk teljesen simára, majd öntsük egy nagyobb fazékba. Ismételjük meg a másik adag zöldséggel, a maradék 2 evőkanál misóval és további 3 pohár vízzel – simára keverve, az edénybe öntve.
- Ha szükséges, ízesítsük még sóval a levest, és hígítsuk fel több vízzel, attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk. Melegítsük közepes-alacsony lángon, gyakran kevergetve addig, amíg el nem éri azt a hőmérsékletet, amelyen szívesen fogyasztjuk. Öntsük tálba és tálaljuk. A leves tetejére csepegtethetünk olívaolajba áztatott chilipelyhet, és törhetünk mellé friss bagettet vagy kenyeret.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 76
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 8087
- Feltöltés dátuma: 2022. január 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Egyszerűen elkészíthető leves, ami mindössze sütőben sült gyökérzöldségeket (jelen esetben sárgarépát) zellerszárat, hagymát és világos (shiro) misopasztát (ejtsd: miszó) rejt. A miso szójababból/árpából/rizsből készült erjesztett paszta, a japán konyha nélkülözhetetlen eleme. Ízesítőszerként használják, amitől nemcsak jobb, egészségesebb is lesz minden. Fontos, hogy ha lehet, mindig hidegen adjuk az ételeinkhez (érdemes a már tűzről levett fogáshoz keverni), mivel a miso erjesztéssel készül (így rengeteg probiotikum található meg benne), a hőkezeléstől pedig ezek a hasznos baktériumok elpusztulhatnak. A miszón túl pedig az ad még igazi pikáns ízt a krémlevesnek, hogy a sárgarépát, a zellerszárat és a hagymát sütőben sütjük – az sem baj, ha egy kicsit odakap, megbarnul/megfeketedik a zöldség, hiszen ezek az apró „elszenesedések" újabb csodás ízeket és füstösséget adnak a levesünknek.