r
Nosalty Logó

Mignon három színben és ízben

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gréti
Mignon három színben és ízben
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Az alaptésztához, és a színezésükhöz

Az alap fondanthoz

Az egyes mázakhoz

A kémekhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

880
Kalória
6.1g
Fehérje
123.4g
Szénhidrátok
42g
Zsír
61.7g
Víz
207.3g
Koleszterin
1.6g
Rost
110.8g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Az alaptésztához, és a színezésükhöz

Az alap fondanthoz

Az egyes mázakhoz

A kémekhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

Összesen 880 kcal
  • 3% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Az alaptésztához, és a színezésükhöz

Az alap fondanthoz

Az egyes mázakhoz

A kémekhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

Összesen 8795 kcal
  • 3% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Az alaptésztához, és a színezésükhöz

Az alap fondanthoz

Az egyes mázakhoz

A kémekhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

Összesen 366 kcal
  • 3% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    42 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    207 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    123.4 g
  • Cukor
    111 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    61.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    346 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    340 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 880 kcal
  • 3% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    61.5 g

Zsír

  • Összesen
    419.7 g
  • Telített zsírsav
    251 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    124 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    2073 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2907 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    139 mg
  • Kálcium
    439 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    295 mg
  • Foszfor
    1168 mg
  • Nátrium
    835 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1234.4 g
  • Cukor
    1108 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    616.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3457 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    243 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    205 micro
  • Kolin:
    970 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3399 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    717 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1559 micro
Összesen 8795 kcal
  • 3% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    121.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.5 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    25.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    144 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 366 kcal

Elkészítés

Az alaptésztához, és a színezésükhöz

  1. A vajas piskótához a szobahőmérsékeltű vajat a porcukorral, robotgép segítségével szuper habosra keverjük. A felvert tojásokat (sárgája, fehérje együtt) kisebb adagokban a vajhabhoz adjuk. Végül, spatulával, a liszttel is simára keverjük.
  2. A tésztát három tálkába öntjük, az egyikhez 2 kk céklaport, a másikhoz ugyan ennyi kakaóport, a harmadikhoz pedig ízlés szerint kurkumát szórunk, ezekkel színezzük és keverjük simára őket.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin 12-15 perc alatt megsütjük az egyes bekevert tésztákat. Én a sárgát és a rózsaszínt egy tálcára öntöttem, egymás mellé, a kakaósat külön tálcán sütöttem. Habkártyával lapítsuk egyenletes magasságúra, és téglalap formájúra az adagokat.
  4. A megsült piskóta lapokat éles késsel egyes szélű, téglalapokra vágjuk, és felezzük úgy, hogy mindegyik fajtából két egyforma méretű, egymásra tehető lap legyen. A levágott széleket ne dobjuk ki, és ne is együk meg, hanem kis kockákba vágva tegyük félre, mert ez lesz majd a puncsos krém egyik alkotója.

Az alap fondanthoz

  1. Közben a fondatntot is elkezdjük: egy tiszta kitörölt, közepes méretű lábasba öntjük a vizet, majd a cukrot és felforraljuk úgy, hogy felolvadjon benne. Kevés hab keletkezik a felületén, ezt tiszta kanállal, vagy szűrővel leszedjük. Az edény szélére ragadt habot vizes ecsettel tudjuk eltávolítani. Hozzáöntjük az ecetet, ettől nem tud majd visszakristályosodni a cukor. Lassú tűzön forraljuk tovább, 115 °C-ig. Ha nincs cukorhőmérőnk, akkor úgy tudjuk ellenőrizni, hogy jó-e, ha egy kevés szirupot a két ujjunk között összecsippentünk, akkor egy szál keletkezik az ujjak széthúzásánál. Ha elkészült a szirup, picit visszahűtjük, majd jó esetben márványlapra öntjük, avagy otthoni körülmények között egy teljesen tisztára törölt sütőtálcára. Itt hűtsük tovább, 40 fok alá, majd habkártyával körbe-körbe nyúljunk alá és lapozzuk vissza a többire a kiemelt részt. Ettől a további hűlés közben elkezd besűrűsödni, és kifehéredni. Ha így légmentesen, lefedve egy tárolódobozba tesszük, akkor még hónapokig használhatjuk.

Az egyes mázakhoz

  1. Most viszont öntsük 3 edénybe. Az egyikbe egy kevés céklaport, a másikba kurkumát, a harmadikba kakaóport tegyünk, ezekkel keverjük simára. Használhatunk természetes vagy mesterséges színezéket is. Tegyük félre a következő használatig a színes fondantokat.

A kémekhez

  1. Miközben hűl a cukor szirup, elkészíthetjük a krémeket is. A citromoshoz a vajat a porcukorral kihabosítjuk, menet közben csepegtessük hozzá a citromlevet, majd a végén keverjük hozzá a citromhéjat.
  2. A csokis mignonhoz a vajat a porcukorral habosítsuk ki, majd adjuk hozzá az olvasztott csokit, és ezzel habosítsuk tovább.
  3. A puncsos mignonhoz a vajat a porcukorral és a céklaporral habosítsuk ki, adjuk hozzá a rummal megáztatott piskótakockákat (ezeket korábban tettük félre), majd a mazsolát és ezekkel is keverjük ki.
  4. A krémeket tegyük hűtőbe dermedni egy 15-20 percre, majd a megfelelő piskótalapokat töltsük meg velük. Kenjük az egész adag krémet az egyik lapra, egyengessük el a tetejét, majd fedjük le a másikkal úgy hogy nyomjuk rá. A szélekenkijövő krémet simítsuk el úgy, hogy mindenhová jusson. Így tegyük a hűtőbe dermedni további fél órára.
  5. Kivéve a hűtőből, éles késsel vágjuk egyforma kockákba az egyes adagokat. Ha kell tegyük vissza a hűtőbe dermedni.
  6. A csokis mignont kanállal vagy mártva vonjuk be kakaós fondanttal. A citromosat a sárga, a puncsosat a rózsaszín fondanttal ugyan így vonjuk be.
  7. Tálca, vagy sütőpapír fölé helyezzünk egy rácsot, ide tegyük a bevont sütikockákat lecsepegni. Ha kell, itt még önthetünk további cukormázat rájuk.
  8. Tegyük hűtőbe a teljes dermedésig az egészet, akár rácson, akár egy sütőpapírral leterített tálon.

A díszítéshez és a tálaláshoz

  1. A mignonokat díszíthetjük további fondantöntéssel, vagy mással. Nálam a citromosra citromhéj, a puncsosra rózsaszín cukormázas drazsé, a csokisra csokireszelék került. Jó étvágyat hozzá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 perc
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A mignon gyermekkori kedvenc sütim. Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik ízben a legjobb, sőt, nem is lehet. Éppen ezért egyből 3félét készítettem el. A három legismertebb és legfinomabb, puncsos, csokis és citromos készült természetes színezéssel: céklaporral, kakaóval és kurkumával. Nem lesz leányálom, kössétek fel az alsót, de próbáljátok ki, megéri!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

5 étel, amit ne otthon készíts el – Van, amit...

Vannak ételek, amelyeket jobb, ha a profi séfekre bízunk – ezek elkészítése ugyanis olyan szaktudást és összetett technikákat igényelhet, ami túlmutat az otthoni főzés határain. Persze a bevállalósak tehetnek egy próbát, de sokszor nem éri meg a befektetett energia.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!