r
Nosalty Logó

Mhencha, a marokkói mandulás süti

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
0 csillag • 0 értékelés •0 hozzászólás

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Mhencha, a marokkói mandulás süti
Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
  • 7% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 27% Zsír

töltelék

összeállítás

cukorszirup

Összesen 244 kcal
  • 7% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 27% Zsír

töltelék

összeállítás

cukorszirup

Összesen 1948 kcal
  • 7% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 27% Zsír

töltelék

összeállítás

cukorszirup

Összesen 388 kcal
  • 7% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    134.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 244 kcal
  • 7% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.2 g

Zsír

  • Összesen
    126.8 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1079.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    259 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    281 mg
  • Foszfor
    501 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    182.8 g
  • Cukor
    104 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    124.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    135 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 1948 kcal
  • 7% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 388 kcal

Hozzávalók

töltelék

összeállítás

cukorszirup

Elkészítés

töltelék

  1. Az alapanyagokat késes aprítóba tesszük és apróra zúzzuk. Ne legyen teljesen krémes, de legyenek kellően aprók a szemcsék, az állaga pedig legyen olyan, amit az ujjaink közt összecsípve összeáll és úgy marad.

összeállítás

  1. A réteslapokkal egyesével dolgozunk, a még nem használtakat pedig tartsuk nedves/hűvös helyen.
  2. A réteslapot megkenjük vékonyan olívaolajjal vagy olvasztott vajjal, majd az egyik hosszú oldala mentén fektessük le a tölteléket egy kb. 1 cm csíkban. Ezt érdemes úgy kivitelezni, hogy kézzel 2-3cm hosszú kis kígyókat formázunk, amiket a réteslapra letéve összetapasztunk egy hosszú kígyóvá.
  3. Amikor a réteslap teljes hosszában van már egy csík töltelék, óvatosan feltekerjük a lapot, ügyelve rá, hogy lehetőleg szép szoros legyen.
  4. A réteslapból így létrejött rudat ezután kb. 4 centi széles darabokra vágjuk, amiket aztán egy kisebb, kikent sütőformába helyezünk szorosan egymás mellé. Kicsit olyan lesz kinézetre, mintha baklava lenne.
  5. Amikor az összes töltelék és réteslap elfogyott és megtöltöttük a kis sütőformát, tegyük az egészet sütőbe, ahol 185 fokon süssük kb. 20 percet.

cukorszirup

  1. Amíg sül a sütemény, gyorsan elkészítjük a cukormázat. Ehhez nincs más tennivalónk, mint az összes alapanyagot egy kisebb forralóba összeönteni. Gyakori kevergetés mellett felforraljuk, majd gyöngyöztetve addig főzzük, míg a folyadék kb. fele elpárolog és a szirup besűrűsödik kicsit.
  2. A kész szirupot a megsült tésztarudakra öntjük és hagyjuk beszívódni - pont mint a baklava esetében. Tálaljuk magában vagy narancsszeletekkel.

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 305
  • 7 napos nézettség: 506
  • Össznézettség: 487
  • Feltöltés dátuma: 2025. január 28.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: vegán receptek

Receptjellemzők

Mhencha, a marokkói mandulás süti
Rosanics Petra 368 recept

A mhencha egy hagyományos marokkói mandulás sütemény, aminél az aprított tölteléket ropogósra tekert réteslapba tekerve sütik meg. Leggyakrabban csigaformában tekerik fel, azonban mivel a mi bolti réteslapunk erre kevéssé alkalmas, mi kis tekercsekben gondoltuk újra ezt az észak-afrikai klasszikust. A cukorszirup fakultatív, de mivel amúgy egy elég száraz süteményről van szó, remekül kiegészíti a fűszeres, ragacsos máz, amit a baklavához hasonlóan magába szív a tészta.

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

töltelék

összeállítás

cukorszirup

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!