Mhencha, a marokkói mandulás süti
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 27% Zsír
töltelék
-
13g mandula74 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
3g olívaolaj27 kcal
összeállítás
cukorszirup
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 27% Zsír
töltelék
-
100g mandula590 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
összeállítás
cukorszirup
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 27% Zsír
töltelék
-
20g mandula118 kcal
-
4.2g porcukor16 kcal
-
1.2g narancshéj1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
4.8g olívaolaj42 kcal
összeállítás
cukorszirup
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 15.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 134.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.2 g
Zsír
-
Összesen 126.8 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1079.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 259 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 281 mg
-
Foszfor 501 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 182.8 g
-
Cukor 104 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 124.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 135 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 25.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Hozzávalók
töltelék
-
3 ek porcukor
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 tk fahéj
-
1 kk ras el hanout
összeállítás
cukorszirup
-
70 g cukor
-
1 narancsból nyert narancslé
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 tk fahéj
-
1 kk ras el hanout
Elkészítés
töltelék
- Az alapanyagokat késes aprítóba tesszük és apróra zúzzuk. Ne legyen teljesen krémes, de legyenek kellően aprók a szemcsék, az állaga pedig legyen olyan, amit az ujjaink közt összecsípve összeáll és úgy marad.
összeállítás
- A réteslapokkal egyesével dolgozunk, a még nem használtakat pedig tartsuk nedves/hűvös helyen.
- A réteslapot megkenjük vékonyan olívaolajjal vagy olvasztott vajjal, majd az egyik hosszú oldala mentén fektessük le a tölteléket egy kb. 1 cm csíkban. Ezt érdemes úgy kivitelezni, hogy kézzel 2-3cm hosszú kis kígyókat formázunk, amiket a réteslapra letéve összetapasztunk egy hosszú kígyóvá.
- Amikor a réteslap teljes hosszában van már egy csík töltelék, óvatosan feltekerjük a lapot, ügyelve rá, hogy lehetőleg szép szoros legyen.
- A réteslapból így létrejött rudat ezután kb. 4 centi széles darabokra vágjuk, amiket aztán egy kisebb, kikent sütőformába helyezünk szorosan egymás mellé. Kicsit olyan lesz kinézetre, mintha baklava lenne.
- Amikor az összes töltelék és réteslap elfogyott és megtöltöttük a kis sütőformát, tegyük az egészet sütőbe, ahol 185 fokon süssük kb. 20 percet.
cukorszirup
- Amíg sül a sütemény, gyorsan elkészítjük a cukormázat. Ehhez nincs más tennivalónk, mint az összes alapanyagot egy kisebb forralóba összeönteni. Gyakori kevergetés mellett felforraljuk, majd gyöngyöztetve addig főzzük, míg a folyadék kb. fele elpárolog és a szirup besűrűsödik kicsit.
- A kész szirupot a megsült tésztarudakra öntjük és hagyjuk beszívódni - pont mint a baklava esetében. Tálaljuk magában vagy narancsszeletekkel.
Bevált ez a recept?
Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
- Sütés hőfoka: 185 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 305
- 7 napos nézettség: 506
- Össznézettség: 487
- Feltöltés dátuma: 2025. január 28.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A mhencha egy hagyományos marokkói mandulás sütemény, aminél az aprított tölteléket ropogósra tekert réteslapba tekerve sütik meg. Leggyakrabban csigaformában tekerik fel, azonban mivel a mi bolti réteslapunk erre kevéssé alkalmas, mi kis tekercsekben gondoltuk újra ezt az észak-afrikai klasszikust. A cukorszirup fakultatív, de mivel amúgy egy elég száraz süteményről van szó, remekül kiegészíti a fűszeres, ragacsos máz, amit a baklavához hasonlóan magába szív a tészta.
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!