r
Nosalty Logó

Csodapuha mézes krémes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Csodapuha mézes krémes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

töltelékek (gríz és lekvár)

összeállítás

csokimáz

Összesen 649 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

töltelékek (gríz és lekvár)

összeállítás

csokimáz

Összesen 7788 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 17% Zsír

tészta

töltelékek (gríz és lekvár)

összeállítás

csokimáz

Összesen 323 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.4 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    334.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    90 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94.4 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    180 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 649 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    101.1 g

Zsír

  • Összesen
    317.1 g
  • Telített zsírsav
    189 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    89 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1054 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4010.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    212 mg
  • Kálcium
    985 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    403 mg
  • Foszfor
    1292 mg
  • Nátrium
    1078 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1132.9 g
  • Cukor
    597 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    278.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2209 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    298 micro
  • Kolin:
    447 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2165 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    531 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    599 micro
Összesen 7788 kcal
  • 5% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    165.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.8 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    91 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 323 kcal

Hozzávalók

tészta

töltelékek (gríz és lekvár)

összeállítás

csokimáz

Elkészítés

tészta

  1. A tészta hozzávalóit egy nagy keverőtálba tesszük és közepesen lágy tésztává gyúrjuk. Mivel az evőkanál nem a legegzaktabb mértékegység, szükség esetén még adjunk hozzá plusz lisztet vagy tejet.
  2. Mérjük le a tészta súlyát, majd osszuk pontosan négy felé. Egyszerre maximum két tésztadarabbal tudunk dolgozni, így ami épp nem kell, azt tegyük folpackba csomagolva hűtőbe addig.
  3. Azt a tésztanegyedet, amivel épp dolgozunk, nyújtsuk vékonyra két sütőpapír közt. Tényleg nagyon vékonyra kell nyújtani, legalább 25x35 alapterületűre. Nem baj, ha nem teljesen egyformák a lapok, úgyis kockákra vágva tálaljuk.
  4. Amikor egy tésztalap nyújtásával megvagyunk, csúsztassuk egy gáztepsi hátoldalára (így könnyebb lesz leszedni róla), és húzzuk le a felül lévő sütőpapírt.
  5. 200 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt süssük aranybarnára a tésztalapot, és járjunk el ugyanígy a többivel is. Mindig egyet süssünk, hogy oda tudjunk rá figyelni, nehogy túlsüljön. A kész tésztalapokat csúsztassuk le a tepsi tetejéről és egyenes felületen hagyjuk kihűlni.

töltelékek (gríz és lekvár)

  1. Egy gyorsforralóban melegítsük fel a tejet a cukorral és a vaníliával együtt. Amikor már majdnem forr, adjuk hozzá a darát és folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre.
  2. Amikor kész a tejbegríz, húzzuk le a tűzhelyről és rendszeres átkeverés mellett hagyjuk langyosra hűlni, ekkor pedig jöhet bele a szobahőmérsékletű vaj és a tojássárgája. A krémet használhatjuk így is, vagy át is turmixolhatjuk, ha teljesen simára szeretnénk.

összeállítás

  1. Az első tésztalapot fektessük egy sütőpapírral bélelt tálcára, és kenjük rá a grízes krém felét. Alaposan egyengessük el, érdemes egy merevebb műanyagspatulát is használni, hogy tényleg egyenletes legyen a teteje.
  2. A krémre jöhet a második lap, amit a baracklekvárral kenjünk le jó alaposan. Tényleg ne spóroljunk vele, a levár egy részét úgyis beszívják a tésztalapok.
  3. A lekvárra jön a harmadik tésztalap, amit ismét grízzel kenünk meg, végül erre fektessük rá az utolsó lapot is.

csokimáz

  1. Olvasszuk össze a vajat a csokoládé kétharmadával, majd a már megolvadt keverékben olvasszuk el a maradék csokoládét is. Ezt csinálhatjuk vízgőz felett, vagy akár mikrózhatjuk is.
  2. A kész csokimázat öntsük az összeállított mézes krémes tetejére és egyengessük el alaposan.
  3. Hagyjuk a süteményt hűvös helyen pihenni legalább egy éjszakát, majd négyzetekre vágva fogyasszuk. Hűvös helyen, lefedve egy hétig is eláll és minden nap egyre puhább lesz!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 134
  • Tegnapi nézettség: 19
  • 7 napos nézettség: 127
  • Össznézettség: 18865
  • Feltöltés dátuma: 2023. január 04.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek

Receptjellemzők

Csodapuha mézes krémes
Rosanics Petra 353 recept

Ha van sütemény, ami megszorongathatja a zserbót az ünnepi édességek dobogójának tetején, akkor az a mézes krémes, avagy mézes zserbó. Nevét a tésztába kevert mézről kapta, a vékonyra nyújtott és elősütött tésztalapokat pedig jóféle baracklekvár és selymes grízes-vajas krém tapasztja össze. Pár praktikát bevetve egyáltalán nem nehéz az elkészítése, a végeredmény pedig nemcsak, hogy csodás, de gyakorlatilag minden nappal egyre puhább is.

Hozzávalók

tészta

töltelékek (gríz és lekvár)

összeállítás

csokimáz

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...