Csodapuha mézes krémes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 17% Zsír
tészta
-
42g finomliszt152 kcal
-
10g porcukor40 kcal
-
8g méz25 kcal
-
7g kacsazsír0 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
3g tej2 kcal
-
0 kcal
töltelékek (gríz és lekvár)
-
42g tej23 kcal
-
8g búzadara30 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
17g vaj120 kcal
összeállítás
-
70 kcal
csokimáz
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
8g vaj60 kcal
Összesen
649
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 17% Zsír
tészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
125g porcukor484 kcal
-
100g méz304 kcal
-
80g kacsazsír0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g tej22 kcal
-
0 kcal
töltelékek (gríz és lekvár)
-
500g tej280 kcal
-
100g búzadara360 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
200g vaj1434 kcal
összeállítás
-
300g sárgabaracklekvár834 kcal
csokimáz
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
100g vaj717 kcal
Összesen
7788
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 17% Zsír
tészta
-
20.6g finomliszt75 kcal
-
5.2g porcukor20 kcal
-
4.1g méz13 kcal
-
3.3g kacsazsír0 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
-
1.7g tej1 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
töltelékek (gríz és lekvár)
-
20.6g tej12 kcal
-
4.1g búzadara15 kcal
-
6.2g porcukor24 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.8g tojássárgája3 kcal
-
8.3g vaj59 kcal
összeállítás
-
12.4g sárgabaracklekvár34 kcal
csokimáz
-
6.2g étcsokoládé34 kcal
-
4.1g vaj30 kcal
Összesen
323
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 26.4 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 88 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 334.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 90 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.4 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 23.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 184 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 180 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
649
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 101.1 g
Zsír
-
Összesen 317.1 g
-
Telített zsírsav 189 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1054 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4010.9 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 212 mg
-
Kálcium 985 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 403 mg
-
Foszfor 1292 mg
-
Nátrium 1078 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1132.9 g
-
Cukor 597 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 278.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2209 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 298 micro
-
Kolin: 447 mg
-
Retinol - A vitamin: 2165 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 531 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 599 micro
Összesen
7788
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 165.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.8 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 91 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
323
kcal
Hozzávalók
tészta
-
500 g finomliszt
-
125 g porcukor
-
1 db tojás
-
1 kk szódabikarbóna
töltelékek (gríz és lekvár)
összeállítás
-
300 g sárgabaracklekvár
csokimáz
-
150 g étcsokoládé
-
100 g vaj
Elkészítés
tészta
- A tészta hozzávalóit egy nagy keverőtálba tesszük és közepesen lágy tésztává gyúrjuk. Mivel az evőkanál nem a legegzaktabb mértékegység, szükség esetén még adjunk hozzá plusz lisztet vagy tejet.
- Mérjük le a tészta súlyát, majd osszuk pontosan négy felé. Egyszerre maximum két tésztadarabbal tudunk dolgozni, így ami épp nem kell, azt tegyük folpackba csomagolva hűtőbe addig.
- Azt a tésztanegyedet, amivel épp dolgozunk, nyújtsuk vékonyra két sütőpapír közt. Tényleg nagyon vékonyra kell nyújtani, legalább 25x35 alapterületűre. Nem baj, ha nem teljesen egyformák a lapok, úgyis kockákra vágva tálaljuk.
- Amikor egy tésztalap nyújtásával megvagyunk, csúsztassuk egy gáztepsi hátoldalára (így könnyebb lesz leszedni róla), és húzzuk le a felül lévő sütőpapírt.
- 200 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt süssük aranybarnára a tésztalapot, és járjunk el ugyanígy a többivel is. Mindig egyet süssünk, hogy oda tudjunk rá figyelni, nehogy túlsüljön. A kész tésztalapokat csúsztassuk le a tepsi tetejéről és egyenes felületen hagyjuk kihűlni.
töltelékek (gríz és lekvár)
- Egy gyorsforralóban melegítsük fel a tejet a cukorral és a vaníliával együtt. Amikor már majdnem forr, adjuk hozzá a darát és folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre.
- Amikor kész a tejbegríz, húzzuk le a tűzhelyről és rendszeres átkeverés mellett hagyjuk langyosra hűlni, ekkor pedig jöhet bele a szobahőmérsékletű vaj és a tojássárgája. A krémet használhatjuk így is, vagy át is turmixolhatjuk, ha teljesen simára szeretnénk.
összeállítás
- Az első tésztalapot fektessük egy sütőpapírral bélelt tálcára, és kenjük rá a grízes krém felét. Alaposan egyengessük el, érdemes egy merevebb műanyagspatulát is használni, hogy tényleg egyenletes legyen a teteje.
- A krémre jöhet a második lap, amit a baracklekvárral kenjünk le jó alaposan. Tényleg ne spóroljunk vele, a levár egy részét úgyis beszívják a tésztalapok.
- A lekvárra jön a harmadik tésztalap, amit ismét grízzel kenünk meg, végül erre fektessük rá az utolsó lapot is.
csokimáz
- Olvasszuk össze a vajat a csokoládé kétharmadával, majd a már megolvadt keverékben olvasszuk el a maradék csokoládét is. Ezt csinálhatjuk vízgőz felett, vagy akár mikrózhatjuk is.
- A kész csokimázat öntsük az összeállított mézes krémes tetejére és egyengessük el alaposan.
- Hagyjuk a süteményt hűvös helyen pihenni legalább egy éjszakát, majd négyzetekre vágva fogyasszuk. Hűvös helyen, lefedve egy hétig is eláll és minden nap egyre puhább lesz!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 134
- Tegnapi nézettség: 19
- 7 napos nézettség: 127
- Össznézettség: 18865
- Feltöltés dátuma: 2023. január 04.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
353 recept
Ha van sütemény, ami megszorongathatja a zserbót az ünnepi édességek dobogójának tetején, akkor az a mézes krémes, avagy mézes zserbó. Nevét a tésztába kevert mézről kapta, a vékonyra nyújtott és elősütött tésztalapokat pedig jóféle baracklekvár és selymes grízes-vajas krém tapasztja össze. Pár praktikát bevetve egyáltalán nem nehéz az elkészítése, a végeredmény pedig nemcsak, hogy csodás, de gyakorlatilag minden nappal egyre puhább is.