r
Nosalty Logó

Mesés kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
0 csillag • 0 értékelés •17 hozzászólás

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Évi néni
Mesés kenyér
Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 291 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 3492 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 231 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    599.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    165 mg
  • Nátrium
    344 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 291 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.1 g

Zsír

  • Összesen
    37.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7197.1 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    231 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    582 mg
  • Foszfor
    1980 mg
  • Nátrium
    4131 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    685.2 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

VÍZ

  • Összesen
    398.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    393 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1046 micro
Összesen 3492 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    476.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    274 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 231 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A langyos vízbe elkeverjük a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és 8-10 perc alatt megkelesztjük.
  2. Kenyérsütő üstjébe beleöntjük az élesztőt, vizet, a fehér gyors kovászt, az előkovászt, az olajat, a három féle lisztet, sót.
  3. Dagasztó programon megdagasztjuk, kelesztjük.
  4. A megkelt tésztából egy maréknyit kicsípünk, a többit lisztezett deszkán átgyúrjuk, kenyérformára hajtogatjuk, nagy edénybe (én egy 40 cm hosszú teflonos kacsasütő tálba tettem), lefedve hagyjuk duplájára kelni (kb. 1/2 óra).
  5. Ekkor a maradék tésztát kinyújtjuk 2mm vékonyra, és figurákat vágunk ki belőle. A kenyeret lekenjük joghurttal, a kivágott tésztafigurákat ezzel "ragasztjuk" fel, majd azokat is lekenjük.
  6. Letakarva 200oC-os sütőbe tesszük hőlégkeverésen 30 percre, majd a tetőt levéve még 10 percig sütjük 180oC-on, míg szép piros lesz.
  7. Rácsra téve,hagyjuk kihűlni.

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 10
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3262
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 28.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mesés kenyér
Évi néni 1830 recept

Én is, mint sokan mások, nekiálltam a kovászkészítésnek. Kinéztem magamnak egy elkészítési lehetőséget, és azt követve eljutottam az 5. napig, amikor már a félig érett kovászt kellett volna kilocsolnom a lefolyóba, de nem vitt rá a lélek. Egy életem, egy halálom, megpróbálok vele a tésztába életet lehelni. Tettem egy adag öregtésztát is hozzá, és hogy ne bízzak semmit a véletlenre, egy kevés élesztőt is megengedtem magamnak. Olyan szép lett a megkelt tészta, hogy örömtáncot lejtettem. Egyszer egyik kenyeremre Fahéj azt a kifejezést használta, hogy mesés. Ezzel adott nekem egy ötletet. Nem pont így villant be, de hasonlóan, csak nem tudtam, milyen témát tegyek rá. Ezért raktam házat, lányt, pásztort, lovat, kocsit, kutyát, madarat és napot. Készítettem szemeket rózsa-ill. zöldborsból, a ház tetejét megfestettem paprikával, a napot kurkumával, a ló derességét próbáltam szezámmaggal megoldani. Csak azzal nem számoltam, hogy az ismeretlen tészta mekkorára fog nőni. Kiraktam a kenyérre a kis figuráimat, majd lefedtem a kenyeret, és egy idő után betettem a sütőbe. Mire újra találkoztunk, és egymás szemébe nézhettünk, a kenyér jócskán megnőtt. Ezért a lóból zsiráf lett, a kocsi elhagyta a kerekeit, a pásztor és a lány lábaikat elhagyva az űrben lebegett, a nap szinte eltűnt az égről a kismadárral együtt, a kutya lent kajtatott a mélyben, mint rendes vizslához illik. Tanulság: hagyni kell teljesen megkelni a kenyeret, és csak utána kell feldíszíteni. Egyébként nagyszerű foglalkoztató gyerekeknek is. Jó elfoglaltság. A tészta annyira jó, hogy bármeddig húzódik is az akció, nem történik baja. Ez a kenyér teljesen más volt, mint az eddig elkészítettek. Nagyon ízletes, illatos és olyan ropogós héjú, hogy csuda.

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!