r
Nosalty Logó

Mennyei borsóleves nokedlivel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Mimóza-Mimike
Mennyei borsóleves nokedlivel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Leveshez

Nokedlihez

Összesen 707 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Leveshez

Nokedlihez

Összesen 2826 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Leveshez

Nokedlihez

Összesen 68 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    887.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    153 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    384 mg
  • Nátrium
    195 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.6 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    814.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1227 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    92 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    228 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    205 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    2506 micro
  • β-karotin
    12550 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    4160 micro
Összesen 707 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.1 g

Zsír

  • Összesen
    109.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3550.1 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    163 mg
  • Kálcium
    611 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    419 mg
  • Foszfor
    1537 mg
  • Nátrium
    779 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    374.5 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    3256.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4908 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    41 mg
  • C vitamin:
    369 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    911 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    667 micro
  • Kolin:
    821 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    10026 micro
  • β-karotin
    50200 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    16641 micro
Összesen 2826 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    87.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    121 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    247 micro
  • β-karotin
    1236 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    410 micro
Összesen 68 kcal

Hozzávalók

Leveshez

Nokedlihez

Elkészítés

Leveshez

  1. A zöldségeket meghámozzuk, felkockázzuk. A petrezselyem- és zellerlevelet is megmossuk, majd egy cérnával jól összekötjük, hogy a levelei ne szakadjanak le főzés közben.
  2. Egy edénybe tesszük a kötözött zöldséglevelet, sárgarépát, petrezselymet, karalábét, és öntünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje. 1 evőkanál ételízesítőt elkeverünk benne meg egy pici borsot, és kb. fél órán át fedő alatt, közepes lángon pároljuk. Ha kész, hozzárakjuk a zöldborsót is, és még 5 percig pároljuk a zöldségekkel. (Fontos, hogy ne egyből tegyük a borsót hozzájuk, mert szétfőne hamar.)
  3. Közben odarakunk annyi vizet főni, amennyivel fel tudjuk majd engedni a zöldségeket. Mire megpuhul a zöldség, a vizünk is nagyjából már forr. Ha felforrt, hozzá is öntjük a zöldségekhez. (Vigyázzunk, hogy csak az edény 3/4-éig öntsük fel a vizet, mert nem fog beleférni a nokedli:))
  4. Ha ez kész, nekiállhatunk rántást készíteni. Egy teflon serpenyőben a lisztet az olajjal aranybarnára pirítjuk. (Ezt kis vagy közepes lángon, sűrű kavargatás mellett, odafigyelve, mert könnyen leéghet.) Apróra vágott hagymát keverünk hozzá, valamint egy lapos kiskanál piros fűszerpaprikát. Majd fokozatosan felengedjük hideg vízzel.
  5. Az elkészült rántást folyamatos kavargatás közben hozzáöntjük a leveshez. Végül a meghámozott, felkockázott krumplit is beletesszük a levesbe. Takarék lángon hagyjuk, 15 perc múlva elzárjuk.
  6. A nokedlit külön vízben kifőzzük, hogy ne igya fel a leves levét. Szűrés után egybetesszük, és tálalhatjuk. Jó étvágyat! :)

Nokedlihez

  1. A lisztet, a tojást és pici sót egy kisebb, kerek edénybe rakjuk. 2-3 ek vizet adunk hozzá, és egy kanál segítségével kikavarjuk. Akkor jó, ha nem folyik és levegősödik. Ha híg, liszttel sűrítjük, ha sűrű, vízzel hígítjuk.
  2. Sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és a leveshez öntjük.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 10919
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Mimóza-Mimike 6 recept

A sztori annyi lenne csupán, hogy maga a recept édesanyám borsólevese alapján, valamint párom édesanyja íratlan receptje alapján készült el. Isteni recept, mindenki imádja. Pici változtatásképpen én szoktam zellerlevelet is kötni a petrezselyemzöld mellé, páromék szüleinél ugyanis elengedhetetlen ez a fűszer, na meg a krumpli ugye a borsó- és húslevesben. Én pedig kompromisszum-kész vagyok :) De hát végül is ettől lesz ez a leves mennyei és különleges, két tökéletes házi borsóleves variációból :)

Hozzávalók

Leveshez

Nokedlihez

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...