Mennyei borsóleves nokedlivel
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Mimóza-Mimike
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
Leveshez
-
125g zöldborsó101 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
90g édesburgonya56 kcal
-
45g karalábé9 kcal
-
13g fehér hagyma5 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
0 kcal
-
500g víz0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
Nokedlihez
-
55g tojás69 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g víz0 kcal
Összesen
707
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
Leveshez
-
500g zöldborsó405 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
360g édesburgonya223 kcal
-
180g karalábé36 kcal
-
50g fehér hagyma18 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
0 kcal
-
2000g víz0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
Nokedlihez
-
220g tojás277 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
0g só0 kcal
-
32g víz0 kcal
Összesen
2826
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
Leveshez
-
12.3g zöldborsó10 kcal
-
7.9g sárgarépa3 kcal
-
1.1g petrezselyem0 kcal
-
8.9g édesburgonya5 kcal
-
4.4g karalábé1 kcal
-
1.2g fehér hagyma0 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
2.1g napraforgó olaj18 kcal
-
0 kcal
-
49.2g víz0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
Nokedlihez
-
5.4g tojás7 kcal
-
6.2g finomliszt22 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g víz0 kcal
Összesen
68
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.5 g
Zsír
-
Összesen 27.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 887.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 153 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 384 mg
-
Nátrium 195 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.6 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 814.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1227 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 92 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 228 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 167 micro
-
Kolin: 205 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 2506 micro
-
β-karotin 12550 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 4160 micro
Összesen
707
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.1 g
Zsír
-
Összesen 109.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3550.1 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 163 mg
-
Kálcium 611 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 419 mg
-
Foszfor 1537 mg
-
Nátrium 779 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 374.5 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 3256.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4908 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 41 mg
-
C vitamin: 369 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 911 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 667 micro
-
Kolin: 821 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 10026 micro
-
β-karotin 50200 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 16641 micro
Összesen
2826
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 87.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 80.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 247 micro
-
β-karotin 1236 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 410 micro
Összesen
68
kcal
Hozzávalók
Leveshez
-
50 dkg zöldborsó
-
4 közepes db sárgarépa
-
1 csokor petrezselyem
-
2 db édesburgonya
-
1 kis db karalábé
-
1 kis fej fehér hagyma
-
1 púpozott ek finomliszt
-
1 dl napraforgó olaj
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
2 l víz
-
3 db zellerlevél
-
1.5 ek ételízesítő
-
bors ízlés szerint
Nokedlihez
-
4 db tojás
-
25 dkg finomliszt
-
só ízlés szerint
-
4 evőkanál víz
Elkészítés
Leveshez
- A zöldségeket meghámozzuk, felkockázzuk. A petrezselyem- és zellerlevelet is megmossuk, majd egy cérnával jól összekötjük, hogy a levelei ne szakadjanak le főzés közben.
- Egy edénybe tesszük a kötözött zöldséglevelet, sárgarépát, petrezselymet, karalábét, és öntünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje. 1 evőkanál ételízesítőt elkeverünk benne meg egy pici borsot, és kb. fél órán át fedő alatt, közepes lángon pároljuk. Ha kész, hozzárakjuk a zöldborsót is, és még 5 percig pároljuk a zöldségekkel. (Fontos, hogy ne egyből tegyük a borsót hozzájuk, mert szétfőne hamar.)
- Közben odarakunk annyi vizet főni, amennyivel fel tudjuk majd engedni a zöldségeket. Mire megpuhul a zöldség, a vizünk is nagyjából már forr. Ha felforrt, hozzá is öntjük a zöldségekhez. (Vigyázzunk, hogy csak az edény 3/4-éig öntsük fel a vizet, mert nem fog beleférni a nokedli:))
- Ha ez kész, nekiállhatunk rántást készíteni. Egy teflon serpenyőben a lisztet az olajjal aranybarnára pirítjuk. (Ezt kis vagy közepes lángon, sűrű kavargatás mellett, odafigyelve, mert könnyen leéghet.) Apróra vágott hagymát keverünk hozzá, valamint egy lapos kiskanál piros fűszerpaprikát. Majd fokozatosan felengedjük hideg vízzel.
- Az elkészült rántást folyamatos kavargatás közben hozzáöntjük a leveshez. Végül a meghámozott, felkockázott krumplit is beletesszük a levesbe. Takarék lángon hagyjuk, 15 perc múlva elzárjuk.
- A nokedlit külön vízben kifőzzük, hogy ne igya fel a leves levét. Szűrés után egybetesszük, és tálalhatjuk. Jó étvágyat! :)
Nokedlihez
- A lisztet, a tojást és pici sót egy kisebb, kerek edénybe rakjuk. 2-3 ek vizet adunk hozzá, és egy kanál segítségével kikavarjuk. Akkor jó, ha nem folyik és levegősödik. Ha híg, liszttel sűrítjük, ha sűrű, vízzel hígítjuk.
- Sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és a leveshez öntjük.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 10919
- Feltöltés dátuma: 2014. november 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Mimóza-Mimike
6 recept
A sztori annyi lenne csupán, hogy maga a recept édesanyám borsólevese alapján, valamint párom édesanyja íratlan receptje alapján készült el. Isteni recept, mindenki imádja. Pici változtatásképpen én szoktam zellerlevelet is kötni a petrezselyemzöld mellé, páromék szüleinél ugyanis elengedhetetlen ez a fűszer, na meg a krumpli ugye a borsó- és húslevesben. Én pedig kompromisszum-kész vagyok :) De hát végül is ettől lesz ez a leves mennyei és különleges, két tökéletes házi borsóleves variációból :)