r
Nosalty Logó

Meggyes-zabpelyhes pite egészségesen

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Meggyes-zabpelyhes pite egészségesen
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

töltelék

tészta

tetejére

473
Kalória
7.5g
Fehérje
63.3g
Szénhidrátok
23.2g
Zsír
14.5g
Víz
53.8g
Koleszterin
7g
Rost
5.9g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 21% Zsír

töltelék

tészta

tetejére

Összesen 473 kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 21% Zsír

töltelék

tészta

tetejére

Összesen 3792 kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 21% Zsír

töltelék

tészta

tetejére

Összesen 269 kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    588.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    249 mg
  • Nátrium
    200 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    14.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 473 kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.9 g

Zsír

  • Összesen
    185.4 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    430 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4709.9 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    276 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    669 mg
  • Foszfor
    1993 mg
  • Nátrium
    1597 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    506.5 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

Víz

  • Összesen
    115.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1368 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    165 micro
  • Kolin:
    210 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1342 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    325 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    918 micro
Összesen 3792 kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    332.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    113 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    8.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 269 kcal

Elkészítés

töltelék

  1. A meggyet leszűrjük, félretesszük.
  2. A befőtt levét elkeverjük a többi hozzávalóval, majd alacsony lángon, lassan kevergetve sűrűre főzzük. Mikor kész, belekeverjük a meggyet, és félretesszük hűlni.

tészta

  1. A vajat, a xilitet, a mézet, az aromát és a sót alaposan elkeverjük.
  2. A zabpelyhet, a zabkorpát, a lisztet és sütőport is összekeverjük.
  3. A száraz és a vajas alapot összegyúrjuk. Morzsásabb állagú, de egységes tésztát kapunk. (Itt még érdemes megejteni egy utolsó minőség ellenőrzést, nehogy túl kevés legyen a tésztánkban a... bármi :) Persze, ha családtagjaink ugyanerre vetemednének, közöljük velük, hogy ez csak a szakács hatásköre!)
  4. A tésztát két részre osztjuk: az egyik legyen egy kicsivel több, mint a fele. Ezt egy kivajazott piteforma aljába nyomkodjuk, figyelve, hogy a szélekre is jusson. Ezután szétterítjük rajta a meggyes tölteléket, erre pedig rámorzsoljuk a tészta másik felét.
  5. A pite tetejét megszórjuk fahéjas xilittel, majd előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük - ha türelmetlenek vagyunk, gyorsan tegyük be a piténket a hűtőbe/mélyhűtőbe, mikor már nem túl forró, különben a szeleteléssel nehézségeink lesznek.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 5 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30

Ez a mára abszolút kedvenccé vált, istenien isteni pite úgy kezdődött, ahogy annak egy lusta szombat délelőtt kezdődnie kell - vagyis megérkezett a bejelentés, hogy vegán vendég jön a házhoz, és sütni kéne neki valamit.  Én ezt egy gyors netes kereséssel reagáltam le, és találtam is egy szimpatikus receptet, ami aztán az én verzióm alapja lett a mohakonyha.hu-ról. A családból rám öröklődött piteformát már egyébként is rég ki akartam próbálni, hát itt volt az alkalom! Borzasztóan élveztem az elkészítést, egyszerű volt, de nagyszerű lett - kicsiny családom eddigi 'best of best' legkedvencebb süteménye, egy "kívülálló", a hozzávalókba beavatatlan tesztelő pedig csak annyit fűzött hozzá, hogy "jé, ebben hogyhogy nincs semmi reform?' Nohiszen...:) A sors iróniája, hogy vegán vendégünk végül mást kapott, mert a vajat nem váltottam ki kókuszzsírral, de ezt bátran meg lehet tenni, és akkor létrehozzuk a csúcsok csúcsát! 

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Rosanics Petra

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Croque monsieur

Éljen a sajtos szendvics! Sajtos szendvics és sajtos szendvics közt óriási különbség lehet. Főként, ha a mérleg egyik oldalán a croque monsieur áll. A francia bisztrókban és bárokban ...

Slambuc

Alföldi pásztor étel. Fogyókúrázóknak nem ajánlom. Elkészítése nagyon munkaigényes, a rázogatós része kemény fizikai munka. Nőknek nem ajánlom. Ezt nálunk apósom készíti.

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!