Meggyes rétes házi tésztából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 7% Zsír
rétestészta
-
17g rétesliszt61 kcal
-
15g finomliszt53 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
1g almaecet0 kcal
-
8g víz0 kcal
-
7g nádcukor25 kcal
-
4g zsemlemorzsa16 kcal
-
7g vaj48 kcal
töltelék
Összesen
278
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 7% Zsír
rétestészta
-
200g rétesliszt728 kcal
-
175g finomliszt637 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
60g tejföl119 kcal
-
10g almaecet2 kcal
-
100g víz0 kcal
-
80g nádcukor304 kcal
-
50g zsemlemorzsa198 kcal
-
80g vaj574 kcal
töltelék
Összesen
3326
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 7% Zsír
rétestészta
-
12.4g rétesliszt45 kcal
-
10.9g finomliszt40 kcal
-
3.4g tojás4 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
3.7g tejföl7 kcal
-
0.6g almaecet0 kcal
-
6.2g víz0 kcal
-
5g nádcukor19 kcal
-
3.1g zsemlemorzsa12 kcal
-
5g vaj36 kcal
töltelék
-
31.1g meggy14 kcal
-
1.9g nádcukor7 kcal
-
10.6g citrom2 kcal
-
0 kcal
-
3.1g szörp9 kcal
-
1.9g kukoricakeményítő7 kcal
Összesen
206
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 182.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 61.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 302 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 77 micro
Összesen
278
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 62.5 g
Zsír
-
Összesen 94.4 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 604 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2192.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 171 mg
-
Kálcium 471 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 178 mg
-
Foszfor 817 mg
-
Nátrium 533 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 563.6 g
-
Cukor 189 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 733.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1064 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 93 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 256 micro
-
Kolin: 414 mg
-
Retinol - A vitamin: 761 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 3627 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 925 micro
Összesen
3326
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 136.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 225 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
206
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
rétestészta
-
200 g rétesliszt
-
175 g finomliszt
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
3 ek tejföl
-
2 ek almaecet
-
1 dl víz
-
8 ek nádcukor
-
80 g vaj
töltelék
-
500 g meggy
-
3 ek nádcukor
-
1 db citrom
-
2 ek vanília kivonat
-
2 evőkanál kukoricakeményítő
Elkészítés
rétestészta
- A liszteket és pár kanál cukrot átszitáljunk, majd hozzáadjuk a tojásokat, az ecetet, a tejfölt és a vizet is.
- A tésztából fényes tésztát gyúrunk, ez géppel kb. 15 percet vesz igénybe. Ha picit ragadósnak tűnik még, az nem baj, csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe legalább 2 órára. Közben készítsük el a meggytölteléket.
- A nyújtáshoz vegyünk elő egy nagyobb fajta tiszta konyharuhát és szórjuk meg alaposan rétesliszttel. A pihentetett tésztát vágjuk ketté, majd (egyszerre csak eggyel dolgozva) kezdjük el kézzel szétnyújtani. Amikor már akkora mint egy kisebb pizza, tegyük a tésztát a belisztezett konyharuha közepére, és kezdjük el a pereme mentén körkörösen nyújtani-húzogatni.
- Amikor már szép vékony a tészta (és ezért nem merjük tovább húzni), megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk a pirított zsemlemorzsával és pár kevés nádcukorral.
- A tészta egyik oldalára halmozzuk a töltelék felét (pár cseppet érdemes a tészta többi részére is pettyezni), majd a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest.
- A két rétesrudat sütőpapíros tepsire tesszük, a tetejüket pedig lekenjük vajjal és kevés cukorral is megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt aranybarnára sütjük.
- A kész rétest hagyjuk hűlni szeletelés előtt, majd tálaljuk ízlés szerint vaníliafagylalttal.
töltelék
- A meggyet (ha befőtt vagy fagyasztott, akkor csepegtessük le) egy kis lábasba tesszük és hozzáadjuk a nádcukrot, majd belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét is.
- Ízesítjük a tölteléket vaníliával és meggyszörppel, majd az egészet összefőzzük 5-10 perc alatt.
- Egy kis tálkába öntjük a keményítőt, majd hozzáadunk a meggy forró levéből és csomómentesre keverjük, mielőtt a töltelékhez öntenénk.
- A meggyragut ezután pár perc alatt összesűríti a keményítő, és készen is van. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 55
- Össznézettség: 2650
- Feltöltés dátuma: 2024. július 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
350 recept
Egy jó rétes sose rossz, még kicsit langyosan, egy gombóc vaníliafagylalttal tálalva kevés sütemény veheti fel vele a versenyt. Aki pedig már készítette házi tésztával, az tudhatja, hogy a bolti sajnos a nyomába sem ér. Elkészíteni azonban messze nem annyira komplikált, mint azt sokan gondolnák, nem kell egyből egész asztalt igénylő tésztanyújtásra gondolni, lehet kicsiben is kezdeni. A meggyes töltelék pedig frissből, fagyasztottból és befőttből is készülhet, ha pedig fokoznánk az ízeket, adjunk a töltelékhez kevés szörpöt is.