r
Nosalty Logó

Meggyes rétes házi tésztából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Meggyes rétes házi tésztából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír

rétestészta

töltelék

Összesen 278 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír

rétestészta

töltelék

Összesen 3326 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír

rétestészta

töltelék

Összesen 206 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    182.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    302 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 278 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    62.5 g

Zsír

  • Összesen
    94.4 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    604 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2192.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    471 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    817 mg
  • Nátrium
    533 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    563.6 g
  • Cukor
    189 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    733.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1064 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    93 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    414 mg
  • Retinol - A vitamin:
    761 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    3627 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    925 micro
Összesen 3326 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    136.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    225 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 206 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

rétestészta

töltelék

Elkészítés

rétestészta

  1. A liszteket és pár kanál cukrot átszitáljunk, majd hozzáadjuk a tojásokat, az ecetet, a tejfölt és a vizet is.
  2. A tésztából fényes tésztát gyúrunk, ez géppel kb. 15 percet vesz igénybe. Ha picit ragadósnak tűnik még, az nem baj, csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe legalább 2 órára. Közben készítsük el a meggytölteléket.
  3. A nyújtáshoz vegyünk elő egy nagyobb fajta tiszta konyharuhát és szórjuk meg alaposan rétesliszttel. A pihentetett tésztát vágjuk ketté, majd (egyszerre csak eggyel dolgozva) kezdjük el kézzel szétnyújtani. Amikor már akkora mint egy kisebb pizza, tegyük a tésztát a belisztezett konyharuha közepére, és kezdjük el a pereme mentén körkörösen nyújtani-húzogatni.
  4. Amikor már szép vékony a tészta (és ezért nem merjük tovább húzni), megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk a pirított zsemlemorzsával és pár kevés nádcukorral.
  5. A tészta egyik oldalára halmozzuk a töltelék felét (pár cseppet érdemes a tészta többi részére is pettyezni), majd a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest.
  6. A két rétesrudat sütőpapíros tepsire tesszük, a tetejüket pedig lekenjük vajjal és kevés cukorral is megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt aranybarnára sütjük.
  7. A kész rétest hagyjuk hűlni szeletelés előtt, majd tálaljuk ízlés szerint vaníliafagylalttal.

töltelék

  1. A meggyet (ha befőtt vagy fagyasztott, akkor csepegtessük le) egy kis lábasba tesszük és hozzáadjuk a nádcukrot, majd belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét is.
  2. Ízesítjük a tölteléket vaníliával és meggyszörppel, majd az egészet összefőzzük 5-10 perc alatt.
  3. Egy kis tálkába öntjük a keményítőt, majd hozzáadunk a meggy forró levéből és csomómentesre keverjük, mielőtt a töltelékhez öntenénk.
  4. A meggyragut ezután pár perc alatt összesűríti a keményítő, és készen is van. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 38
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 45
  • Össznézettség: 2572
  • Feltöltés dátuma: 2024. július 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Meggyes rétes házi tésztából
Rosanics Petra 345 recept

Egy jó rétes sose rossz, még kicsit langyosan, egy gombóc vaníliafagylalttal tálalva kevés sütemény veheti fel vele a versenyt. Aki pedig már készítette házi tésztával, az tudhatja, hogy a bolti sajnos a nyomába sem ér. Elkészíteni azonban messze nem annyira komplikált, mint azt sokan gondolnák, nem kell egyből egész asztalt igénylő tésztanyújtásra gondolni, lehet kicsiben is kezdeni. A meggyes töltelék pedig frissből, fagyasztottból és befőttből is készülhet, ha pedig fokoznánk az ízeket, adjunk a töltelékhez kevés szörpöt is.

Hozzávalók

rétestészta

töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Itt a válasz, miért kínálnak vizet a kávé mellé: ez...

A kávézóban és cukrászdában rendelt kávé mellé szinte mindig érkezik egy kis pohár víz is. Sokan gondolják úgy, hogy mindez a kávé vízhajtó hatása miatt jár a rendelt ital mellé, ami a koffeines ital elfogyasztása után tesz jó szolgálatot. De valójában teljesen másról van szó.

Rájöttem, mi a nagymamák kelt tésztájának titka: Így lesz a...

Amikor én buktát sütök, az sosem lesz ugyanolyan, mint a nagymamámé – még akkor sem, ha végigtelefonáljuk az egész folyamatot. Miért lehet ez, és van-e remény azok számára, akik szeretnének ugyanolyan kelt tésztát készíteni, mint amit a dédijüknél, mamájuknál kóstoltak? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ…azt azonban nem ígérem, hogy meg is találtam.