Meggyes-gesztenyés torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petruska
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
21g tojás26 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
9g vaj63 kcal
A meggyes krémhez
-
44g meggybefőtt32 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
14 kcal
A gesztenyés Krémhez
-
6g vaj45 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
31g tej18 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
31g gesztenyemassza56 kcal
A tetejére
-
25g habtejszín73 kcal
-
1g habfixáló4 kcal
-
1g porcukor3 kcal
-
4 kcal
Összesen
471
kcal
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
165g tojás208 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
70g vaj502 kcal
A meggyes krémhez
-
350g meggybefőtt252 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
114 kcal
A gesztenyés Krémhez
-
50g vaj359 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
250g tej140 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
250g gesztenyemassza448 kcal
A tetejére
-
200g habtejszín584 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
20g gesztenyemassza36 kcal
Összesen
3753
kcal
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
9.8g tojás12 kcal
-
7.1g cukor28 kcal
-
6g finomliszt22 kcal
-
4.2g vaj30 kcal
A meggyes krémhez
-
20.8g meggybefőtt15 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.8g étkezési keményítő7 kcal
A gesztenyés Krémhez
-
3g vaj21 kcal
-
1.8g finomliszt7 kcal
-
14.9g tej8 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
14.9g gesztenyemassza27 kcal
A tetejére
-
11.9g habtejszín35 kcal
-
0.5g habfixáló2 kcal
-
0.4g porcukor2 kcal
-
1.2g gesztenyemassza2 kcal
Összesen
225
kcal
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 22.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.4 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 34.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 201 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 198 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
Összesen
471
kcal
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50 g
Zsír
-
Összesen 181.9 g
-
Telített zsírsav 107 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1020 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1721.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 93 mg
-
Kálcium 555 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 583 mg
-
Nátrium 419 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 467.4 g
-
Cukor 178 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 275 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1611 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 165 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 496 mg
-
Retinol - A vitamin: 1586 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 310 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 754 micro
Összesen
3753
kcal
- 5% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 102.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 16.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
225
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
3 db tojás
-
12 dkg cukor
-
10 dkg finomliszt
A meggyes krémhez
-
3 dkg étkezési keményítő
A gesztenyés Krémhez
-
5 dkg vaj
-
2 evőkanál finomliszt
-
2.5 dl tej
-
2 ek cukor
-
25 dkg gesztenyemassza
A tetejére
-
2 dl habtejszín
-
1 csomag habfixáló
Elkészítés
A tésztához
- Először a tortalapot sütjük meg: Egy kerek formát kibélelünk sütőpapírral, vagy kikenjük vajjal, és beszórjuk liszttel. Bekapcsoljuk a sütőt.
- Habbá verjük a tojásfehérjéket. Ha már jó kemény, mehet bele a cukor. Ezzel is verjük még egy darabig. Utána egyenként mehet bele a sárgája is. Majd a lisztet már óvatosabban keverjük el benne, végül az olvasztott, de nem forró vaj vagy margarin. Mehet a sütőbe. 5 perc után mérsékeljük kicsit a hőfokot, végezzünk tűpróbát; ha kész, kivesszük, letakarjuk, kihűtjük.
- Krém 1.: Kimagozzuk a meggyet. A levét lábosba öntjük, teszünk bele fahéjat, cukrot. Közben az étkezési keményítőt kevés hideg vízzel simára keverjük. Ha felforrt, beleöntjük a meggyet is. Ha már ezzel is összemelegedett, besűrítjük. Jó sűrű legyen. Kihűtjük a krémet.
- Krém 2.: Megcsináljuk a besamelt: vaj-liszt. kicsit együtt "pirítjuk", majd mehet bele a tej, a cukor, sűrűre felfőzzük, kihűtjük. Ha lehűlt, beletesszük a villával fellazított gesztenyét, igény szerint rumot. A gesztenyéből hagyunk egy kicsit a tetejére a díszítéshez.
- A tortalapot elvágjuk három felé. Az alsóra kenjük a meggyes krémet, rá a következő lap. Erre mehet a gesztenyés krém, harmadik lap. Jó, ha a gesztenyés krémből hagyunk egy kicsit, mert az oldalát és a tetejét is be tudjuk vele kenni.
- Hűtőben pihentetjük, hogy összálljon, -érjen a torta. Tálalás előtt felverjük a tejszínt kevés porcukorral és a habfixálóval. Bekenjük ezzel is a torta oldalát és tetejét. Ráreszeljük a maradék geszetenyét. És készen is van! Lehet enni!
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 185
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 42
- Össznézettség: 28277
- Feltöltés dátuma: 2011. december 29.
Ajánló
Ünnepekre, bármikorra... Nem annyira bonyolult, hosszadalmas, mint elsőre gondolná az ember.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Petruska
61 recept
Feketeerdő-tortához szoktam ezt a meggyes krémet használni. Gondoltam, a meggy és a gesztenye jól harmonizál egymással, és megszületett ez a torta.