Mascarponés répatorta beszter konyhájából
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 29% Zsír
Tészta
-
38g cukor145 kcal
-
42g napraforgó olaj368 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
42g finomliszt152 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Tetejére
-
33g mascarpone135 kcal
-
2g porcukor9 kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 29% Zsír
Tészta
-
225g cukor871 kcal
-
250g napraforgó olaj2210 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Tetejére
-
200g mascarpone808 kcal
-
14g porcukor54 kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 29% Zsír
Tészta
-
16g cukor62 kcal
-
17.8g napraforgó olaj157 kcal
-
15.7g tojás20 kcal
-
17.1g sárgarépa6 kcal
-
17.8g finomliszt65 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Tetejére
-
14.2g mascarpone58 kcal
-
1g porcukor4 kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 58.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 532.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 187 mg
-
Nátrium 215 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.4 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 61 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 349 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 2949 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 261 micro
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 66.1 g
Zsír
-
Összesen 353.4 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 123 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 96 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3197 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 146 mg
-
Kálcium 513 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 1125 mg
-
Nátrium 1293 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 452.5 g
-
Cukor 250 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 366 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2093 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 106 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 197 micro
-
Kolin: 614 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 17697 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 1566 micro
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 25.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 227.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.2 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 149 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 529 micro
-
β-karotin 1260 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
Hozzávalók
Tészta
-
225 g cukor
-
250 ml napraforgó olaj
-
240 g sárgarépa
-
250 g finomliszt
-
2 tk sütőpor
-
1 tk szódabikarbóna
-
1 tk fahéj
Tetejére
-
200 g mascarpone
Elkészítés
Tészta
- Előmelegítjük a sütőt 160 fokra hőlégkeveréses módban. Egy 20 centiméteres tortaforma alját bevajazzuk-lisztezzük.
- A sárgarépát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
- A cukrot kikeverjük a tojásokkal és az olajjal, majd beleforgatjuk a répát.
- Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat, majd a tojásos masszába szitáljuk, és az egészet könnyedén összedolgozzuk.
- Az előkészített formában körülbelül 50 perc alatt tűpróbáig sütjük, majd sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
- A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral kikeverjük, s tálalás előtt maximum néhány órával körbekenjük vele a tortát. Díszíthetjük színes szórócukorral, reszelt csokoládéval, cukorgyönggyel stb.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 9355
- Feltöltés dátuma: 2013. július 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Bár tipikus amerikai süteményként tartjuk számon, a répatorta Svájcban született. Onnan került át később az angol és az amerikai konyhába. Svájc német területein ez az egyik legnépszerűbb édesség, ott található ugyanis a Canton Argovia, a "sárgarépa földje"-ként is emlegetett kanton. A II. világháború idején mindenki saját otthonában készítette, így rengeteg változata alakult ki, de a tradicionális variánsa mandulával vagy mogyoróval, citromhéjjal és citromlével készül. A legrégebbi, 1892-es receptre egy régi háztartás-gazdaságtan iskolában, Kaiseraugstban találtak rá. Én most a sütemény egy leegyszerűsített változatát hoztam. Persze a liszt lecserélhető mandulalisztre, s kis citromot is tehetünk bele, ha mindenképpen hűek akarunk maradni az antik recepthez. Egyszerűsége miatt imádom, akár tepsiben kisütve, csak porcukorral megszórva is. Tortává nálam is csak tavaly szilveszterkor alakult, mikor meghívást kaptam egy baráti vacsorára. Mindenki vállalta, hogy egy fogást elkészít, rám - mily meglepő:) - a desszert jutott. Mivel aznap is későig dolgoztam, erre az egyszerű kevert tésztára esett a választásom (persze a többi, napokkal előre elkészíthető kis édességek mellett). Előző este kisült a "piskóta", a nagy napra pedig már csak a lekenés maradt. Belül könnyű, foszlós, kívül finom krémes... Osztatlan sikert arattam vele!