Márványos tetejű süti
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
17g margarin120 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
10g tejföl20 kcal
A karamellkrémhez
-
38g cukor145 kcal
-
67g tej37 kcal
-
4g finomliszt15 kcal
-
13g margarin90 kcal
A mázhoz
-
3g tojásfehérje2 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
4 kcal
-
2g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
120g tejföl238 kcal
A karamellkrémhez
-
450g cukor1742 kcal
-
800g tej448 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
150g margarin1076 kcal
A mázhoz
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
46 kcal
-
24g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
18.8g finomliszt68 kcal
-
7.5g margarin54 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
3.8g porcukor15 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
0.8g tojássárgája2 kcal
-
4.5g tejföl9 kcal
A karamellkrémhez
-
16.9g cukor65 kcal
-
30.1g tej17 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
5.6g margarin40 kcal
A mázhoz
-
1.5g tojásfehérje1 kcal
-
4.5g porcukor17 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
0.9g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 28.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 532.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 175 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 185 mg
-
Nátrium 130 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.5 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 264 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 249 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 182 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 101.8 g
Zsír
-
Összesen 339.8 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 147 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 90 g
-
Koleszterin 468 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6394 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 232 mg
-
Kálcium 2099 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 2219 mg
-
Nátrium 1559 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1145.4 g
-
Cukor 707 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 318.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3169 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 33 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 330 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 214 micro
-
Kolin: 433 mg
-
Retinol - A vitamin: 2985 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 2183 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 574 micro
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 240.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 12 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 82 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
10 dkg porcukor
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
A karamellkrémhez
-
45 dkg cukor
-
8 dl tej
-
5 dkg finomliszt
-
15 dkg margarin
A mázhoz
-
1 db tojásfehérje
-
12 dkg porcukor
-
2 dkg cukrozatlan kakaópor
-
3 ek víz
Elkészítés
A tésztához
- Tészta elkészítése:
- Először is összegyúrjuk a linzertésztát. A tejfölt óvatosan adagoljuk bele, nyújtható tésztát kell kapnunk.
- A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s egymás után, szép sorjában az összes harmadot 3 mm vastag lappá nyújtjuk.
- Gáztepsit megfordítunk, fenekére sütőpapírt terítünk, és arra ügyeskedjük rá a tésztalapokat, az utolsó simításokat már ott végezzük el. (A tepsi mérete a süti mennyiségétől függ.)
- Előmelegített sütőben egyenként 10-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
- Krém elkészítése:
- Közben nekiállhatunk a krémnek. A cukrot zsemleszínűre pirítjuk (ha marad benne pár csomó, nem baj, később felolvad), a tejet 1 dl kivételével felforraljuk.
- A maradék tejbe csomómentesen elkeverjük a lisztet, majd a hideg masszát a forró tejbe keverjük. Az egészet addig melegítjük, míg újra felforr.
- Ezután a cukor alatt takarékra vesszük a lángot, s lassanfelengedjük a forró tejjel. Vigyázat, bugyborékol, spriccel!
- Miután alaposan elkevertük, ismét nagylángra kapcsolunk, s besűrítjük a karamellkrémet.
- Ha besűrűsödött, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a margarint.
- Összerakás:
- Mikor a tészta lapjai és a krém is kihűltek, utóbbit két részre osztjuk, s megtöltjük vele a három lapot.
- A mázhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral (nem kemény hab lesz belőle), és a süti tetejére kenjük.
- 2 dkg porcukorból, a kakaóból és a vízből masszát keverünk, és felfőzzük, ebből lesz a márványozás.
- A márványozás a következőképpen zajlik. A süti egyik sarkából kiindulva átlós csíkokat csorgatunk a kakaós mázból a fehér alapra, egymástól 2 cm-es távolságra. Ezután késünk lapjával ugyanilyen csíkokat húzunk, csak éppen egy szomszédos sarokból kiindulva. Új csíkjaink tehát merőlegesek az eredetiekre. Végül, szintén a kés lapjával az eredeti kakaócsíkokkal párhuzamosan, az első sarokból kiindulva újra becsíkozzuk a sütit. (Az első húzogatástól "kockás" lesz a minta, a másodiktól kis hurkok keletkeznek.)
- A márványost 2-3 napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon, a máz pedig megszáradjon. Ezután szeletelhető, és fogyasztható - vigyázat, függőséget okoz! Nem fenyeget a veszély, de ha esetleg kellene, több hétig is tárolható lenne!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 368
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 50
- Össznézettség: 91920
- Feltöltés dátuma: 2010. március 12.
Ajánló
Sok mindent másképp fogok csinálni a következő alkalommal. Az én linzerlapjaim elég morzsálódósak lettek (a képen is látszik), azt hiszem, túl sokáig sütöttem őket. Ti ne hagyjátok, hogy megpiruljanak, még fehéren kapjátok ki őket a sütőből! (A tejföl mennyiségét nem növelhettem volna, pont jól lehetett nyújtani, de arra is kell figyelni!) Ezenkívül legközelebb jobban fogok figyelni a liszt és tej elkeverésénél. A liszthez apránként adjuk a tejet, folyamatosan keverve, különben utólag szedegethetjük ki a csomókat a krémből... Végül egy nagyon fontos dolog: a mázba még megszilárdulás előtt rajzoljuk bele a vágás vonalát nedves késsel! Ha ez nem történik meg, rengeteg időbe, s a gyönyörű borítás egy részének összetörésébe kerül a szeletelés! Ja, és ha valaki nem érti a márványozás leírását, csak szóljon!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Márványosomnál két történet kapcsolódik össze. Az egyik az eredete: ez nem Dédi receptje, de szinte olyan régi. Nagypapám húga, tehát Dédi egyik lánya szokta készíteni a családi összejövetelekre ezt a gyönyörűséget. Ami engem illet, egy süti szépsége önmagában sose vesz le a lábamról. Erről viszont, mióta először megkóstoltam, nem bírok lekattanni. Próbálkoztam már régebben is az elkészítésével, de nem az igazi recept alapján dolgoztam, ezért ehető, de márványosnak korántsem nevezhető lett a végeredmény. Most viszont az történt, hogy egy Londonban tanuló barátommal szemben fogadást nyertem, ezért lóg nekem egy vacsival! Ő főz holnap, de én áldozatosan vállaltam a desszert készítését. És ha már lúd, legyen kövér! Mindenképp valami bonyolultat akartam, hogy prezentáljam konyhai képességeimet, s magasra is tettem magamnak a lécet ezzel a sütivel. Anya megszerezte a receptet nagynénjétől, s így újra sor került az akcióra... Jelentem, sokkal jobban sikerült, mint először. Rengeteget kell még gyakorolnom (ld. ajánlat), de első körben nem is rossz. Persze Erzsike néniéhez nem is fogható, se látványban, se állagban, de rajta vagyok az ügyön! Az íze szerint pedig még ilyen "másodhegedűsként" is abbahagyhatatlan...