Marcipános-túrós püspökkenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
31g tehéntúró46 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
-
3g rum7 kcal
-
25g mazsola75 kcal
-
40 kcal
-
13g mandula74 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
A marcipántöltelékhez
A tetejére
Összesen
929
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
250g tehéntúró368 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
3g mandulaaroma0 kcal
-
24g rum55 kcal
-
200g mazsola598 kcal
-
322 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
A marcipántöltelékhez
A tetejére
Összesen
7445
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
12.8g tehéntúró19 kcal
-
7.7g vaj55 kcal
-
5.1g porcukor20 kcal
-
5.6g tojás7 kcal
-
0.2g mandulaaroma0 kcal
-
1.2g rum3 kcal
-
10.2g mazsola31 kcal
-
16 kcal
-
5.1g mandula30 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
25.5g finomliszt93 kcal
A marcipántöltelékhez
-
5.1g marcipán24 kcal
-
2.6g aszalt sárgabarack6 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
A tetejére
-
7.7g vaj55 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
Összesen
381
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.9 g
Zsír
-
Összesen 43.7 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1023.9 g
-
Cink 82 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 212 mg
-
Vas 65 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 399 mg
-
Nátrium 170 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 118.9 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 55.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 287 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 38 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 271 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 196 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
929
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 143.4 g
Zsír
-
Összesen 349.3 g
-
Telített zsírsav 170 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 1005 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8191 g
-
Cink 659 mg
-
Szelén 210 mg
-
Kálcium 1692 mg
-
Vas 517 mg
-
Magnézium 507 mg
-
Foszfor 3193 mg
-
Nátrium 1359 mg
-
Réz 28 mg
-
Mangán 26 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 951.1 g
-
Cukor 514 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 443.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2298 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 34 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 64 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 302 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 248 micro
-
Kolin: 476 mg
-
Retinol - A vitamin: 2168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1569 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 589 micro
Összesen
7445
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 17.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 418.1 g
-
Cink 34 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 163 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.6 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 15 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Összesen
381
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg tehéntúró
-
10 dkg porcukor
-
2 db tojás
-
3 ml mandulaaroma
-
3 ek rum
-
20 dkg mazsola
-
10 dkg kandírozott narancshéj
-
1 csomag sütőpor
-
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
-
50 dkg finomliszt
A marcipántöltelékhez
-
5 dkg aszalt sárgabarack
-
5 dkg cukor
-
0.5 csomag vaníliás cukor
A tetejére
-
15 dkg vaj
-
5 dkg cukor
-
0.5 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához
- A marcipántöltelékhez a felkockázott marcipánmasszát és az apróra vágott szárított sárgabarackot összegyúrjuk a kétféle cukorral. Kb. 30 centi hosszú hengert formálunk belőle, fóliába tekerjük és hűtőbe tesszük.
- A villával összetört túrót összedolgozzuk a tojásokkal, a cukorral, a rummal és a mandulaaromával.
- A megmosott és leszárított mazsolát a kandírozott narancshéjjal és a mandulával együtt egy nagyobb serpenyőben, állandóan kevergetve összemelegítjük. Hozzákeverjük a sütőporos, mézeskalács-fűszeres lisztet.
- Az olvasztott vajat és a lisztes egyveleget felváltva, kisebb adagokban a tojásos-túrós masszához dolgozzuk.
- A tésztát enyhén lisztezett felületre téve kb. 30 centi hosszú cipóvá formáljuk, és hosszanti irányban a közepébe mélyedést formálunk.
- Ebbe tesszük a fóliából kicsomagolt marcipántölteléket és gondosan összehajtjuk a tetején a tésztát, alaposan összenyomkodjuk.
- Vékonyan vajazott sütőlapra tesszük a püspökkenyeret, köré többrétegű, széles alufóliából csíkot tekerünk, hogy segítsen tartani sütés közben a tészta formáját.
- 160 fokra előmelegített sütőbe téve, 20 percenként a tetejét olvasztott vajjal megkenegetve, kb. 60-70 perc alatt megsütjük. (Ha a teteje nagyon elkezdene pirulni, konyhai papírtörlővel letakarjuk.)
- A még forró püspökkenyérre kenjük a maradék vajat és meghintjük kétféle cukorral.
- Sütés ideje: 65 perc
- Receptkönyvben: 241
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 38528
- Feltöltés dátuma: 2008. december 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Petra
537 recept
Minden ízében karácsonyi sütemény, nem éppen a diétás fajtából. Na, de melyik karácsonyi süti lenne az?! Kisebb módosításokkal készítettem ugyan, de az alaprecept innen.