Marcipános-aszalt szilvás bejgli
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
31g finomliszt114 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
2g porcukor7 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
13g tej7 kcal
-
3g tejföl5 kcal
-
0g só0 kcal
A kenéshez
-
3g tojássárgája8 kcal
-
5g tojásfehérje3 kcal
A töltelékhez
-
31g aszalt szilva75 kcal
-
19g marcipán87 kcal
-
13g mandula74 kcal
-
13g pálinka29 kcal
Összesen
509
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
14g porcukor54 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
100g tej56 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
0g só0 kcal
A kenéshez
-
20g tojássárgája64 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
A töltelékhez
-
250g aszalt szilva600 kcal
-
150g marcipán693 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
100g pálinka231 kcal
Összesen
4056
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
20.7g finomliszt75 kcal
-
8.3g vaj59 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
-
1.2g porcukor4 kcal
-
0.8g élesztő1 kcal
-
8.3g tej5 kcal
-
1.7g tejföl3 kcal
-
0g só0 kcal
A kenéshez
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
3.3g tojásfehérje2 kcal
A töltelékhez
-
20.7g aszalt szilva50 kcal
-
12.4g marcipán57 kcal
-
8.3g mandula49 kcal
-
8.3g pálinka19 kcal
Összesen
335
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 23.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 329.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.6 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 37.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 120 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 106 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 146 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Összesen
509
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82 g
Zsír
-
Összesen 184.6 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 624 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2633.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 125 mg
-
Kálcium 597 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 445 mg
-
Foszfor 1181 mg
-
Nátrium 260 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 476.8 g
-
Cukor 199 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 298.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 960 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 157 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 260 micro
-
Kolin: 436 mg
-
Retinol - A vitamin: 847 micro
-
α-karotin 150 micro
-
β-karotin 1170 micro
-
β-crypt 244 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 879 micro
Összesen
4056
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 217.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.4 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 97 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
335
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához az élesztőt a tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Nem hagyjuk kelni, rögtön kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra.
- A töltelékhez az aszalt szilvát előző nap beáztatjuk a szilvapálinkába, majd ezt a felhasználáskor lecsöpögtetjük.
- A szilvák belsejét megtöltjük marcipánmasszával.
- A kinyújtott tésztát meghintjük enyhén cukrozott darált mandulával, majd elrendezzük rajta egyenletesen a töltött szilvákat, és feltekerjük (közben egy kissé óvatosan megnyomkodjuk, hogy ne dudorodjanak nagyon a szilvaszemek), egy sávot szabadon hagyunk, hogy amikor feltekerjük, akkor ez legyen a bejgli talpa.
- Enyhén kivajazott sütőformába fektetjük. A tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük, először hosszanti irányba, 30 perc eltelte után kereszt irányban is lekenjük, majd pár órára hűtőbe tesszük pihenni.
- Majd megkenjük a tojásfehérjével, és egy órát a hűtőben hagyjuk. Ettől lesz szép márványos és fényes a bejgli.
- Sütés előtt hurkapálcával, kötőtűvel koppanásig megszurkáljuk, hogy a süléskor keletkező gőz szabadon távozni tudjon. Előmelegített sütőbe tesszük aranybarnára sütjük.
- Szeletelve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3966
- Feltöltés dátuma: 2012. január 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Ezt a bejgli receptet 2010 novemberében találtam ki a Hamm bekaplak! "Karácsonyi menü" receptpályázatának desszert kategóriájába. Ez nem egy szokványos bejgli recept, különleges ízt érhetünk el az ágyas szilvapálinkával, amely még inkább hangsúlyozza a szilva ízt, a marcipán és a darált mandula íze pedig nagyon jól illik a szilvához. Attól sem kell tartanunk, hogy a végeredmény egy intenzív alkoholos desszert lesz, mert az áztatás és a sütés közben az alkoholtartalom elpárolog. A marcipán krémszerűvé válik a bejgliben, ami még inkább fokozza az ízhatást.