r
Nosalty Logó

Mandulás-narancsos tallér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Mandulás-narancsos tallér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 757 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 4532 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 419 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    38.7 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    95 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    475.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    215 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96.1 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    31 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    219 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    214 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 757 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.3 g

Zsír

  • Összesen
    232.4 g
  • Telített zsírsav
    99 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    567 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2855.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    109 mg
  • Kálcium
    587 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    530 mg
  • Foszfor
    1292 mg
  • Nátrium
    311 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    576.7 g
  • Cukor
    340 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    185.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1314 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    41 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    303 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1285 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    316 micro
  • β-crypt
    71 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    352 micro
Összesen 4532 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    263.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.2 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    121 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 419 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyárilag szálasra vágott mandulabelet megpirítjuk: szárazon tepsibe öntjük, és forró sütőben, egyszer-kétszer megkeverve, világosbarnára sütjük.
  2. A mazsolát pár percre beáztatjuk, jól lecsepegtetjük.
  3. A narancs levét kifacsarjuk.
  4. A mazsolát, a mandulát, a narancshéjat és 2 ek narancslevetalaposanösszevegyítjük.
  5. A puha vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot kikeverjük. Beleütjük az egész tojást, beleöntünk 3 ek narancslevet, és tovább keverjük. Végül hozzáadjuk a lisztet is. Sűrű, ragacsos masszát kapunk. (Eddig a pontig géppel is keverhetjük a tésztát.)
  6. A mandulás keveréket fakanál segítségével beleforgatjuk a tésztába.Ezután tegyük egy fél órára hűtőbe, mert hidegen könnyebb vele bánni.
  7. Közben két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük.
  8. A lehűlt és kevésbé ragacsos tésztából teáskanállal kisebb dió méretű galacsinokat gyártunk. Az ujjunk hegyével meg is gömbölygethetjük, de két kiskanállal is formázhatjuk. Nem kell nagyon erőltetni a formázást, mert úgyis el fog lapulni.
  9. A borzas golyóbisokat rásorakoztatjuk a tepsire, úgy 2 cm-re egymástól.
  10. A jól előmelegített sütőben sütjük, addig, míg a lepénykék széle barnulni kezd, a tetejük meg rózsaszínesedni. (Miután nincs tojással lekenve, ne várjuk tőle, hogyfényes barna legyen!)
  11. Deszkára szedve kihűtjük, és fémdobozban tároljuk. Frissen törékeny és omlós, de másnapra szaftosra megpuhul.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 36x30x2
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 54
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3964
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 29.

Ajánló

Ha nincs szálas mandulánk, kínlódhatunk is az előállításával: a héjas mandulát egy percre forró vízbe öntjük, főzzük. Így a héja felpuhul és ki lehet puttyogtatni a bőréből. Most a mandula egészen puha, így felvagdoshatjuk szálasra (nos, ez eléggé gány munka). Kiterítve hagyjuk teljesen megszikkadni és megpirítjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mandulás-narancsos tallér
koszider 90 recept

Ez az ünnepi kedvencünk, húsvétra, karácsonyra, születésnapra, de égzengésre is jó. Ízében a püspökkenyérre emlékeztet. Az aszalt gyümölcs nem jó hozzá, mert az túl száraz, megsülve olyan lesz, mint a sörét. Szaftos, cukorszirupos narancshéjból (vegyes citrushéjból) kell csinálni, amit szerencsére egyre több helyen lehet kapni (kis műanyag dobozkában vagy légmentes műanyag zacskóban árulják). Fémdobozban valószínűleg hetekig elállna, de erről pontos adatom nincs, mivel nálunk gyakorlatilag azonnal elfogy. A megadott mennyiségből kb. 50 darab tallér / puszedli lesz.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...