Mandulás-narancsos tallér
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
150g mazsola449 kcal
-
483 kcal
-
150g mandula885 kcal
-
40g narancslé19 kcal
-
180g vaj1291 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
13.8g mazsola41 kcal
-
13.8g kandírozott narancshéj45 kcal
-
13.8g mandula82 kcal
-
3.7g narancslé2 kcal
-
16.6g vaj119 kcal
-
9.2g cukor36 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
-
5.1g tojás6 kcal
-
23g finomliszt84 kcal
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.9 g
Zsír
-
Összesen 38.7 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 95 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 475.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 215 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 96.1 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 31 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 219 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 214 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.3 g
Zsír
-
Összesen 232.4 g
-
Telített zsírsav 99 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 94 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 567 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2855.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 109 mg
-
Kálcium 587 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 530 mg
-
Foszfor 1292 mg
-
Nátrium 311 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 576.7 g
-
Cukor 340 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 185.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1314 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 41 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 184 micro
-
Kolin: 303 mg
-
Retinol - A vitamin: 1285 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 316 micro
-
β-crypt 71 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 352 micro
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 21.4 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 263.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.2 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 17.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Hozzávalók
-
15 dkg mazsola
-
18 dkg vaj
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 db tojás
-
25 dkg finomliszt
Elkészítés
- A gyárilag szálasra vágott mandulabelet megpirítjuk: szárazon tepsibe öntjük, és forró sütőben, egyszer-kétszer megkeverve, világosbarnára sütjük.
- A mazsolát pár percre beáztatjuk, jól lecsepegtetjük.
- A narancs levét kifacsarjuk.
- A mazsolát, a mandulát, a narancshéjat és 2 ek narancslevetalaposanösszevegyítjük.
- A puha vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot kikeverjük. Beleütjük az egész tojást, beleöntünk 3 ek narancslevet, és tovább keverjük. Végül hozzáadjuk a lisztet is. Sűrű, ragacsos masszát kapunk. (Eddig a pontig géppel is keverhetjük a tésztát.)
- A mandulás keveréket fakanál segítségével beleforgatjuk a tésztába.Ezután tegyük egy fél órára hűtőbe, mert hidegen könnyebb vele bánni.
- Közben két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük.
- A lehűlt és kevésbé ragacsos tésztából teáskanállal kisebb dió méretű galacsinokat gyártunk. Az ujjunk hegyével meg is gömbölygethetjük, de két kiskanállal is formázhatjuk. Nem kell nagyon erőltetni a formázást, mert úgyis el fog lapulni.
- A borzas golyóbisokat rásorakoztatjuk a tepsire, úgy 2 cm-re egymástól.
- A jól előmelegített sütőben sütjük, addig, míg a lepénykék széle barnulni kezd, a tetejük meg rózsaszínesedni. (Miután nincs tojással lekenve, ne várjuk tőle, hogyfényes barna legyen!)
- Deszkára szedve kihűtjük, és fémdobozban tároljuk. Frissen törékeny és omlós, de másnapra szaftosra megpuhul.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 36x30x2
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3964
- Feltöltés dátuma: 2011. május 29.
Ajánló
Ha nincs szálas mandulánk, kínlódhatunk is az előállításával: a héjas mandulát egy percre forró vízbe öntjük, főzzük. Így a héja felpuhul és ki lehet puttyogtatni a bőréből. Most a mandula egészen puha, így felvagdoshatjuk szálasra (nos, ez eléggé gány munka). Kiterítve hagyjuk teljesen megszikkadni és megpirítjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Ez az ünnepi kedvencünk, húsvétra, karácsonyra, születésnapra, de égzengésre is jó. Ízében a püspökkenyérre emlékeztet. Az aszalt gyümölcs nem jó hozzá, mert az túl száraz, megsülve olyan lesz, mint a sörét. Szaftos, cukorszirupos narancshéjból (vegyes citrushéjból) kell csinálni, amit szerencsére egyre több helyen lehet kapni (kis műanyag dobozkában vagy légmentes műanyag zacskóban árulják). Fémdobozban valószínűleg hetekig elállna, de erről pontos adatom nincs, mivel nálunk gyakorlatilag azonnal elfogy. A megadott mennyiségből kb. 50 darab tallér / puszedli lesz.