Mandulapasztás körtepite mázzal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
19g vaj134 kcal
-
8g porcukor29 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
1g cukor5 kcal
-
2g vaj13 kcal
-
1g finomliszt2 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
-
98g körte50 kcal
-
0g citromlé0 kcal
A mázhoz
-
43 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
2g fehérbor2 kcal
Összesen
433
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
150g vaj1076 kcal
-
60g porcukor232 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
10g cukor39 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
4g finomliszt15 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g mandulaaroma0 kcal
-
780g körte400 kcal
-
0g citromlé0 kcal
A mázhoz
-
125g sárgabaracklekvár348 kcal
-
3g vaníliaaroma0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
15g fehérbor12 kcal
Összesen
3455
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
9.5g vaj68 kcal
-
3.8g porcukor15 kcal
-
19g finomliszt69 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
0.6g cukor2 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
-
0.3g finomliszt1 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g mandulaaroma0 kcal
-
49.4g körte25 kcal
-
0g citromlé0 kcal
A mázhoz
-
7.9g sárgabaracklekvár22 kcal
-
0.2g vaníliaaroma0 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
0.9g fehérbor1 kcal
Összesen
217
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 176.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.1 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 97.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 157 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Összesen
433
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 48 g
Zsír
-
Összesen 146.3 g
-
Telített zsírsav 86 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 713 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1410.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 138 mg
-
Kálcium 237 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 138 mg
-
Foszfor 671 mg
-
Nátrium 210 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 497.1 g
-
Cukor 201 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 781.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1284 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 397 mg
-
Retinol - A vitamin: 1255 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 358 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 852 micro
Összesen
3455
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 89.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 49.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
217
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
60 g porcukor
-
300 g finomliszt
-
1 db tojás
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
2 teáskanál cukor
-
4 g finomliszt
-
1 db tojás
-
1 csipet só
-
2.5 ml mandulaaroma
-
3 nagy db körte
-
5 csepp citromlé
A mázhoz
-
125 g sárgabaracklekvár
-
2.5 ml vaníliaaroma
-
1 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a kimért mennyiségű lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a hideg vajat, melyet a kezünk közt a liszttel összemorzsolunk. Ehhez keverjük a porcukrot, csipetnyi sót és végül hozzáütjük a tojást. Az egész masszából egy jó kemény tésztát gyúrunk. Elég sokáig eltarthat, mivel az elején azt az érzést kelti, hogy szét fog esni.
- Frissentartó fóliába tesszük, gombócot formálunk belőle, és a hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 órára. Véleményem szerint 1 éjszaka lenne a legideálisabb, így ha időnk és kedvünk engedi, válasszuk ezt a verziót. Lisztezett deszkán deszkán kinyújtjuk és piteformába fektetjük.
- A töltelékhez a mandulapasztát összekeverjük a többi hozzávalóval, és addig keverjük egy kézi mixer segítségével, amíg egynemű szószt nem kapunk.
- A körték kivételével a töltelék összes többi hozzávalóját összekeverjük egy habverő segítségével. A körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd felcikkezzük. A cikkeket pedig szép alakzatban a pitetésztára rendezgetjük. Ezután a mandulapasztás krémet szép óvatosan a körtecikkekre öntjük.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 10 percig sütjük. 10 perc után a hőfokot 180-ra visszavesszük, és további 20 percig sütjük.
- Időközben elkészítjük a mázat is a hozzávalók összekeverésével. Mikor a piténk elkészült és lekapcsoltuk a sütőt, egy kenőecset segítségével megkenjük a tetejét a mázzal. A pitét visszatoljuk a kikapcsolt, de még meleg sütőbe, és hagyjuk hogy a máz kissé rákaramellizálódjon.
- Fogyaszthatjuk melegen, de a torta hidegen is nagyon finom.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 5839
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A nagypapi körtéje a legfinomabb és egy kis rekesznyit nekem ajándékozott. Csodálatos illatú, zamatos, mézédes és lédús körte ez, melyet saját kis bio kertjében nevelget és ápolgat. Ezért a törődésért a fa minden évben hálája jeléül megajándékozza őt nem kis mennyiségű gyümölcsével. Egy egész rekesz, hajajj! Tegnap leves, ma pite, holnap valami egészen más. Sietnem kell, a körte sajnos hamar romlik.