r
Nosalty Logó

Mákos guba Sütőtöktől

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Sütőtök89
Mákos guba Sütőtöktől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 14% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 845 kcal
  • 14% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 5075 kcal
  • 14% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 130 kcal
  • 14% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.7 g

Zsír

  • Összesen
    29.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2394.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    1133 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    443 mg
  • Nátrium
    631 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.3 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    207 micro
Összesen 845 kcal
  • 14% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    190.5 g

Zsír

  • Összesen
    177.9 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    69 g
  • Koleszterin
    900 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14365.4 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    214 mg
  • Kálcium
    6797 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    826 mg
  • Foszfor
    2659 mg
  • Nátrium
    3789 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    619.6 g
  • Cukor
    291 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    346.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    503 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    655 micro
  • Kolin:
    790 mg
  • Retinol - A vitamin:
    503 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1241 micro
Összesen 5075 kcal
  • 14% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    364.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    173 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 130 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kifliket 2 nappal előbb megvesszük, hogy szikkadtak legyenek. A készítés napján 1-1,5 cm-es karikákra vágjuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, kristálycukorral és a vaníliával.
  3. A 1,5 liter tejet a mazsolával feltesszük melegedni, majd forráskor belekavarjuk a cukros-tojásos masszát, és 5 perc alatt, kavargatva felfőzzük. Ez a sodó.
  4. Félretesszük hűlni, addig megfőzzük a pudingot: az 1,3 liter tej egyharmadában hidegen elkeverjük a pudingport és a cukrot kézi habverővel (így nem lesz csomós), míg a többi részét felmelegítjük. Forráspontnál hozzáöntjük a pudingos tejet, és folyamatos keverés mellett pár perc alatt pudinggá főzzük. Félretesszük kicsit hűlni.
  5. Ha kicsit lehűltek a "krémek", a fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a sodóba. Ezután elkezdjük összeállítani a gubát. Egy magas falú hőálló tálba vagy jénaiba rétegezzük az összetevőket a következő sorrendben: sodó, kiflikarikák, mák, puding. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók, illetve míg meg nem telik a tálunk. A tetejét mindig a sodóval zárjuk, és díszítésnek meghintjük egy kis mákkal.
  6. Előmelegített sütőben (fedő nélkül) halvány pirulásig sütjük a gubát.
  7. Akkor tálaljuk, ha teljesen kihűlt. Ha esetleg marad ki sodó a végén, azt egy kis kiöntőben mellétesszük, és szedéskor mindenki önthet belőle a maga adagjára, ha akar.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 563
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 48
  • Össznézettség: 71769
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 29.

Ajánló

Mák-rajongóknak! :) Olyan vendégünk is volt, aki kerek perec kijelentette, hogy undorodik a mákos gubától, aztán addig ette, míg el nem vettük előle a tálat. :D Szóval bátran ajánlom mindenkinek, nekem ennél nagyobb elismerés nem kell. :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Sütőtök89 66 recept

Mákos guba... sosem szerettem igazán (tudom, nem vagyok normális...:D). Valahogy puritánnak, durva szóval élve "igénytelen" desszertnek tartottam, és tartom a mai napig is, mert sehol nem ettem még igazán jót. Aztán (mivel a család nagyon szereti) egy ismerőstől kapott recept alapján megalkottam a "magamét", amit már a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhetek puritánnak. :) Ezt még én is nagyon szeretem, mert bár nem a klasszikus verzió betűről betűre, de szerintünk ez csak javított rajta. Nagyon dús, nagyon gazdag változat, de úgy gondolom, semmi nincs benne, ami erőltetett vagy nem beleillő. Leljétek benne örömötöket! :) Tipp: A mákot mindig inkább piacon, de legalábbis egészben vegyétek meg, mert az előre ledarált zacskós változat, az valami tragédia. Egyszer dolgoztam vele, soha többet, még az egyik vendég is megjegyezte, mennyire "kifújt a mák". Szóval megéri frissen ledarálni, mert ég és föld a különbség. Nagymamám tanította, hogy a régebben ledarált mák meg is keseredik. Mi vettünk nemrég egy filléres kis multifunkciós kávé- és mákdarálót, megérte.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...