Mákos guba Sütőtöktől
- 14% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 14% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
400g kifli1116 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
2800g tej1568 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
113g vaníliás pudingpor429 kcal
-
49g porcukor190 kcal
- 14% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
10.2g kifli28 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
71.1g tej40 kcal
-
0.6g mazsola2 kcal
-
5.1g mák27 kcal
-
2.9g vaníliás pudingpor11 kcal
-
1.2g porcukor5 kcal
- 14% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.7 g
Zsír
-
Összesen 29.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2394.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 1133 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 138 mg
-
Foszfor 443 mg
-
Nátrium 631 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.3 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 57.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 207 micro
- 14% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 190.5 g
Zsír
-
Összesen 177.9 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 69 g
-
Koleszterin 900 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14365.4 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 214 mg
-
Kálcium 6797 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 826 mg
-
Foszfor 2659 mg
-
Nátrium 3789 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 619.6 g
-
Cukor 291 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 346.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 503 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 655 micro
-
Kolin: 790 mg
-
Retinol - A vitamin: 503 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1241 micro
- 14% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 364.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 173 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 8.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Hozzávalók
-
8 db kifli
-
5 db tojás
-
3 csomag vaníliás cukor
-
4 kávéskanál vaníliaaroma
-
5 ek cukor
-
2.8 l tej
-
1 marék mazsola
-
20 dkg mák
-
2.5 csomag vaníliás pudingpor
-
7 ek porcukor
Elkészítés
- A kifliket 2 nappal előbb megvesszük, hogy szikkadtak legyenek. A készítés napján 1-1,5 cm-es karikákra vágjuk.
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, kristálycukorral és a vaníliával.
- A 1,5 liter tejet a mazsolával feltesszük melegedni, majd forráskor belekavarjuk a cukros-tojásos masszát, és 5 perc alatt, kavargatva felfőzzük. Ez a sodó.
- Félretesszük hűlni, addig megfőzzük a pudingot: az 1,3 liter tej egyharmadában hidegen elkeverjük a pudingport és a cukrot kézi habverővel (így nem lesz csomós), míg a többi részét felmelegítjük. Forráspontnál hozzáöntjük a pudingos tejet, és folyamatos keverés mellett pár perc alatt pudinggá főzzük. Félretesszük kicsit hűlni.
- Ha kicsit lehűltek a "krémek", a fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a sodóba. Ezután elkezdjük összeállítani a gubát. Egy magas falú hőálló tálba vagy jénaiba rétegezzük az összetevőket a következő sorrendben: sodó, kiflikarikák, mák, puding. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók, illetve míg meg nem telik a tálunk. A tetejét mindig a sodóval zárjuk, és díszítésnek meghintjük egy kis mákkal.
- Előmelegített sütőben (fedő nélkül) halvány pirulásig sütjük a gubát.
- Akkor tálaljuk, ha teljesen kihűlt. Ha esetleg marad ki sodó a végén, azt egy kis kiöntőben mellétesszük, és szedéskor mindenki önthet belőle a maga adagjára, ha akar.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 563
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 48
- Össznézettség: 71769
- Feltöltés dátuma: 2012. június 29.
Ajánló
Mák-rajongóknak! :) Olyan vendégünk is volt, aki kerek perec kijelentette, hogy undorodik a mákos gubától, aztán addig ette, míg el nem vettük előle a tálat. :D Szóval bátran ajánlom mindenkinek, nekem ennél nagyobb elismerés nem kell. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Mákos guba... sosem szerettem igazán (tudom, nem vagyok normális...:D). Valahogy puritánnak, durva szóval élve "igénytelen" desszertnek tartottam, és tartom a mai napig is, mert sehol nem ettem még igazán jót. Aztán (mivel a család nagyon szereti) egy ismerőstől kapott recept alapján megalkottam a "magamét", amit már a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhetek puritánnak. :) Ezt még én is nagyon szeretem, mert bár nem a klasszikus verzió betűről betűre, de szerintünk ez csak javított rajta. Nagyon dús, nagyon gazdag változat, de úgy gondolom, semmi nincs benne, ami erőltetett vagy nem beleillő. Leljétek benne örömötöket! :) Tipp: A mákot mindig inkább piacon, de legalábbis egészben vegyétek meg, mert az előre ledarált zacskós változat, az valami tragédia. Egyszer dolgoztam vele, soha többet, még az egyik vendég is megjegyezte, mennyire "kifújt a mák". Szóval megéri frissen ledarálni, mert ég és föld a különbség. Nagymamám tanította, hogy a régebben ledarált mák meg is keseredik. Mi vettünk nemrég egy filléres kis multifunkciós kávé- és mákdarálót, megérte.