Mákos-diós kalács
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
67g tej37 kcal
-
17g víz0 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
13 kcal
-
0g só0 kcal
-
71 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
10g juharszirup26 kcal
-
117g finomliszt425 kcal
-
12 kcal
A töltelékhez
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
400g tej224 kcal
-
100g víz0 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
48g napraforgó olaj424 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
60g juharszirup156 kcal
-
700g finomliszt2548 kcal
-
71 kcal
A töltelékhez
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
16.9g tej9 kcal
-
4.2g víz0 kcal
-
1.1g élesztő1 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
18 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
2.5g juharszirup7 kcal
-
29.6g finomliszt108 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
A töltelékhez
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.4 g
Zsír
-
Összesen 62.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 39 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1853.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 785 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 255 mg
-
Foszfor 679 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 153.4 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 58.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 146 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 182.4 g
Zsír
-
Összesen 374 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 69 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 236 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11119.1 g
-
Cink 37 mg
-
Szelén 289 mg
-
Kálcium 4711 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 1528 mg
-
Foszfor 4076 mg
-
Nátrium 390 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 34 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 920.1 g
-
Cukor 280 mg
-
Élelmi rost 91 mg
VÍZ
-
Összesen 352.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 879 micro
-
Kolin: 224 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 153 micro
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 15.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 470.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 199 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 14.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
2.5 dkg élesztő
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
6 ek napraforgó olaj
-
4 ek cukor
-
70 dkg finomliszt
A töltelékhez
-
25 dkg mák
-
30 dkg dió
-
3 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához
- A kenyérsütőgéppel szoktam dagasztani. A kalács hozzávalóit a felsorolás szerinti sorrendbe tesszük be a dagasztótálba. 1 percnyi keverés után ellenőrizzük, ha nem elég a folyadék, szükség szerint 2-3 kanálnyi tejet/vizet adunk még hozzá. Amíg a gép dagaszt, előkészítjüka töltelékhez valókat. (Azért nem adtam meg pontos adagot a töltelékhez, mert egyrészt"szemre" mértem a hozzávalókat, dekában csak hozzávetőlegesen tudnám megmondani. Másrésztízlés dolga, ki mennyire szereti sok-kevés töltelékkel, nagyon vagy kevésbé édesen. Én körülbelül 30 dkgmákot, és talán valamivel több diót használtam fel.)
- A mákot felforralt, cukros-vaníliás vízzel forrázzuk le, és - a férjem nagy mákszeretetére meg epéjére való tekintettel -, sutyiban 2 kanál morzsát is vegyítettem hozzá. (Ha már sokat eszik, legalább egy kicsivel legyen "kímélőbb" a kalácsom.) A diós töltelékhez felforralt tejet használunk, annyit, hogy közepesen kenhető masszát kapjunk. (Ha túl sok benne a folyadék, ellágyítja a kalácsot.)
- Ha a tészta már összeállt a gépben, kivesszük, és tálban, letakarva kelesztjük (40-60 perc). Kelesztésután két részre osztjuk (ne épp egyformára, mondjuk 2/5 és 3/5 arányban).
- Kinyújtjuk a kisebbiket, rákenjük a mákot, és lazán feltekerjük (mint a bejglit). Óvatosan belehelyezzük a kiolajozott tepsi (torta- vagy kerek hullámos forma) közepébeúgy, hogy a két vége kört zárjon be.
- Kinyújtjuk a nagyobbik darabot is, erre jön a dió, óvatosan elkenjük a tészta két végéig (de a két szélén, ahol elkezdjük,valamint befejezzük a felcsavarást, hagyjunk 1-2 cm-es üres részt.)
- A diós rudat szépen a mákos köré kanyarítjuk, de nem túl szorosan. (Jó,ha körülötte, a tepsi széléig marad még 1-2 cm-nyi üres sáv, legyen hova kinőnie.) A kalácsot megkenjük egy kis tojássárgával.
- Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük. Ha a teteje túl hamar megsülne, vegyük ki, gyorsan takarjuk le alufóliával, és tegyük vissza, míg az egész át nem sül.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 7100
- Feltöltés dátuma: 2013. március 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A férjem születésnapjára készültem, torta nélkül (vigyáznia kell a súlyára), de hogy mégis legyen valami mutatós süti, a kalács mellett döntöttem. Nem mintha ezzel nem lehetne elég kalóriát megenni, de legalább nincs benne tojás (koleszterin!), vajas krém és egyéb finom, de egészségtelen dolog. Szívesen eszi, különösen ha egy bögre tejet vagy kakaót is kap hozzá. Amikor a mákosat tekertem fel, csak akkor jött az ihlet, hogy össze lehetne kombinálni a dióssal. Összeházasítottam őket minden további nélkül, a férjem étvágya és öröme pedig csak igazolta e "szoros kapcsolat" eredményességét. Elnézést kérek mindenkitől, hogy a "költségek" rovatnál hasból ezer ft-t tüntettem fel. Nem Magyarországon élek, nem kell megvennem minden hozzávalót (dióval ellátnak a szülők), sosem számoltam ki, mennyi vele a költség. De szerintem igazán nem sok!