Makaróni torta paradicsomszósszal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
60 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
38g bacon147 kcal
-
25g sajt88 kcal
-
63g makaróni0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó1 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
1g zsemlemorzsa5 kcal
-
4g vaj25 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
1000g passzírozott paradicsom240 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
150g bacon590 kcal
-
100g sajt352 kcal
-
250g makaróni0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g majoranna1 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
-
1g oregánó3 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
-
14g vaj100 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
61.2g passzírozott paradicsom15 kcal
-
5.5g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
9.2g bacon36 kcal
-
6.1g sajt22 kcal
-
15.3g makaróni0 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0.1g bazsalikom0 kcal
-
0.1g oregánó0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
0.3g zsemlemorzsa1 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 28.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2130.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 217 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 232 mg
-
Nátrium 1611 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 277 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 163 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 106 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 677 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 34738 micro
-
Lut-zea 82 micro
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.5 g
Zsír
-
Összesen 114.7 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 252 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8523.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 868 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 211 mg
-
Foszfor 926 mg
-
Nátrium 6444 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.7 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1108.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 653 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 134 micro
-
Kolin: 196 mg
-
Retinol - A vitamin: 423 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2708 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 138950 micro
-
Lut-zea 329 micro
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 521.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 394 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 166 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 8506 micro
-
Lut-zea 20 micro
Hozzávalók
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
25 dkg makaróni
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
0.5 tk majoranna
-
1 tk bazsalikom
-
1 tk oregánó
-
1 csipet cukor
Elkészítés
- Tegyük fel a tésztavizet főni kevés sóval és olívaolajjal, ha forr a víz, főzzük ki a tésztát (fogkeményre).
- Tisztítsuk meg a zöldséget, a vöröshagymát és fokhagymát szeljük apróra, a sonkát kockázzuk fel, a sajtot reszeljük le.
- Olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát (csipet sóval, így könnyebben kiengedi a levét és ízét), majd adjuk hozzá a fokhagymát és a sonkát.
- Öntsük fel a paradicsompürével és ízesítsük (só, bors, majoranna, oregánó, bazsalikom, cukor) és főzzük össze.
- Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki, majd zsemlemorzsával szórjuk meg a tortaformát (vagy hőálló tálat).
- Ha kifőtt a tészta, szűrjük le és tegyük vissza a lecsöpögtetett tésztát a főzőedénybe és keverjük hozzá a szósz 3/4-ed részét és a reszelt sajt 1/2 részét, majd alaposan keverjük össze és öntsük a tortaformába.
- Terítsük el a reszelt sajt maradék 1/2 részét a torta tetején, és tetszés szerint díszítsük (paradicsom, fűszerek, stb).
- Az 5. pontban írt hőfokon süssük 10-15 percig, amíg a sajt ropogós lesz a tetején, sütés után hűtsük ki a tortaformában, majd vegyük ki belőle.
- Amíg a torta sül, a szósz maradék 1/4 részét botmixerrel pépesítsük, és tálaláskor adjuk a tortaszelet mellé.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 498
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 25137
- Feltöltés dátuma: 2011. január 07.
Ajánló
Görög fűszerrel is finom a mártás és a megadott főszerek aránya is ízlés szerint változtatható. Tálaláskor adható mellé további reszelt sajt, feta, parmezán, de akár tejföl is. Ha intenzívebb ízt szeretnénk, ne szeljük, hanem reszeljük a szószba a fokhagymát - friss paradicsomból is készíthető a mártás. A képen látható torta durum tésztából és házi paradicsompüréből készült 18-as tortaformában, de a 22-es formára is elég a mennyiség.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Ha már túl sok volt az év végi finomságokból, üdítően hat egy könnyű, gyorsan elkészíthető tésztaétel, amelynek külső ropogós sajt és zsemlemorzsa kabátkája alatt, belül varázslatos olasz ízorgia bújik meg. Tapasztalatból tudom, hogy a gyermekek is szeretik a cselesen kombinált ételeket, mint például a makaróni torta és versengenek a ropogós sajttért. Így még a karácsonyfa alól is esélyes kicsalogatni Őket :-)