Madártejszelet
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
24g tojásfehérje12 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
9g finomliszt33 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
12g tojássárgája39 kcal
-
34 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
60g tej34 kcal
-
10g vaj72 kcal
A tálaláshoz
-
45g habtejszín131 kcal
-
1g porcukor5 kcal
-
1g habfixáló3 kcal
-
5g étcsokoládé27 kcal
Összesen
452
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
240g tojásfehérje125 kcal
-
0g só0 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
120g tojássárgája386 kcal
-
343 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
600g tej336 kcal
-
100g vaj717 kcal
A tálaláshoz
-
450g habtejszín1314 kcal
-
14g porcukor54 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
Összesen
4525
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
12.5g tojásfehérje6 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
4.7g finomliszt17 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
6.2g tojássárgája20 kcal
-
4.7g vaníliás pudingpor18 kcal
-
5.2g cukor20 kcal
-
0.3g vaníliaaroma0 kcal
-
31.1g tej17 kcal
-
5.2g vaj37 kcal
A tálaláshoz
-
23.4g habtejszín68 kcal
-
0.7g porcukor3 kcal
-
0.4g habfixáló2 kcal
-
2.6g étcsokoládé14 kcal
Összesen
234
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 28.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 202 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 352.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.6 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 240 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 235 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 134 micro
Összesen
452
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.8 g
Zsír
-
Összesen 281 g
-
Telített zsírsav 164 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 2021 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3525.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 154 mg
-
Kálcium 1235 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 161 mg
-
Foszfor 1014 mg
-
Nátrium 944 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 406.3 g
-
Cukor 242 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 593.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2398 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 365 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 229 micro
-
Kolin: 1091 mg
-
Retinol - A vitamin: 2349 micro
-
α-karotin 49 micro
-
β-karotin 547 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1345 micro
Összesen
4525
kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 14.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 105 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 183 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 30.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
234
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojásfehérje
-
1 csipet só
-
6 ek cukor
-
6 ek finomliszt
-
1 teáskanál sütőpor
A krémhez
-
6 db tojássárgája
-
2 csomag vaníliás pudingpor
-
100 g cukor
-
1 teáskanál vaníliaaroma
-
600 ml tej
A tálaláshoz
-
450 ml habtejszín
-
2 ek porcukor
-
1 csomag habfixáló
-
50 g étcsokoládé
Elkészítés
A piskótához
- A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük keményre verni. Ha már félúton járunk, hozzáadagoljuk a cukrot, majd fényes, csúcsos habot verünk belőle. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd beleszitáljuk a felvert fehérjébe. Egy spatulával óvatosan átforgatjuk, míg nem maradnak benne lisztes részek.
- Egy 20x30 centiméter méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a piskóta masszáját és elegyengetjük. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 15-17 perc alatt készre sütjük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A krémhez
- Egy tálban csomómentesre keverjük a tojások sárgáját, a cukrot, pudingport, vaníliaaromát és nagyjából 100 milliliter tejet. Közben a maradék tejet feltesszük egy lábosban melegedni: ne forraljuk fel, de legyen kellően meleg.
- A meleg tejet fokozatosan hozzácsorgatjuk a sárgájás keverékhez, folyamatosan kevergetve azt, így hőkiegyenlítést végzünk. Ha belekerült az összes tej, a keveréket visszaöntjük a lábasba és közepes lángon, állandóan kevergetve sűrű krémet főzünk. Egy tálba öntjük, majd frissentartó fóliát nyomunk a felszínére, hogy ne bőrösödjön be, és hűtőben teljesen kihűtjük.
- Ha kihűlt, kézi mixerrel felverjük és közben fokozatosan hozzáadagoljuk a szobahőmérsékletű, puha vajat.
A tálaláshoz
- A tejszínből kemény habot verünk a cukorral, félúton hozzáadjuk a habfixálót is. Habzsákba töltjük.
- A fehérjés piskótára kenjük a vaníliás krémet, majd rányomjuk habzsákból a tejszínhabot. A tetejére étcsokoládét reszelünk és így tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 181
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 36
- Össznézettség: 11131
- Feltöltés dátuma: 2024. március 08.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Sokak kedvence a klasszikus madártej, nem csoda hát, ha a selymes-sodós édesség szelet formájában is színre lépett. Ezt a légies süteményt egyáltalán nem nehéz elkészíteni, a siker pedig mindig garantált vele: süssük meg ünnepekre, összejövetelekre vagy csak egy átlagos hétvégére!