r
Nosalty Logó

Lime-os cukkinikrémleves kapros túrógombóccal

Loki77
Lime-os cukkinikrémleves kapros túrógombóccal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Levesbetét (túrógombóc)

Krémleves

423
Kalória
28.2g
Fehérje
27.8g
Szénhidrát
21.4g
Zsír
335.7g
Víz
107.7g
Koleszterin
2.1g
Élelmi rost
7.5g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Levesbetét (túrógombóc)

Krémleves

Összesen 423 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Levesbetét (túrógombóc)

Krémleves

Összesen 847 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Levesbetét (túrógombóc)

Krémleves

Összesen 99 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    28.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1284.4 g
  • Cink
    326 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    170 mg
  • Vas
    251 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    383 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    335.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    31 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2142 micro
Összesen 423 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    56.3 g

Zsír

  • Összesen
    42.9 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2568.7 g
  • Cink
    652 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    339 mg
  • Vas
    502 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    766 mg
  • Nátrium
    157 mg
  • Réz
    25 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    55.6 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    671.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    173 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    252 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4284 micro
Összesen 847 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    301.1 g
  • Cink
    76 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    59 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    78.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    35 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    502 micro
Összesen 99 kcal

Elkészítés

Levesbetét (túrógombóc)

  1. A friss kaprot darabokra vágjuk, és egy tálba tesszük. Ráütjük az előzőleg megmosott tojást és egy csipet sóval elkeverjük. Majd ehhez hozzátesszük a 250 g félzsíros tehéntúrót, és összedolgozzuk az elegyet. Végül az 50 g búzadarát dolgozzuk bele a túrós masszába. Az így kapott túrógombóc-alapot fóliával lefedjük a tálban, és 20 percre hűtőbe tesszük pihentetni, hogy a búzadarának legyen ideje megdagadni.
  2. Amikor a levesnek nekiállunk, a túrógombócnak vizet teszünk fel forralni, egy kis sóval. A túros masszát 2 cm-es golyókra gömbölyítjük, és forrásban lévő vízbe dobjuk. Addig főzzük, amíg a víz felszínére fel nem jönnek a gombócok, ezután leszűrjük, és egy tálra kitesszük tálalásig.

Krémleves

  1. A közepes cukkinit meghámozzuk, lereszeljük, sóval összekeverjük, és végül pihentetjük tíz percig. A lime-ot megmossuk, és a héját vékonyan lereszeljük, a levét kicsavarjuk.
  2. A cukkiniból kinyomkodjuk a sólevet, és egy edénybe tesszük, melyben előtte olajat hevítettünk. A cukkinit pároljuk egy rövid ideig, majd hozzátesszük a reszelt lime héját, mellyel tovább pároljuk. Hozzáöntjük a lime levét, majd 2-3 evőkanál tejföllel megdúsítjuk (azért nem tejszínnel, hogy a savanyúságot fokozzuk, de azt is lehet használni). Felöntjük 2 dl vízzel, és az egészet összeforraljuk. Hozzáadjuk a sót és a borsot ízlés szerint.
  3. Miután összeforrt, a leves 2/3 részét turmixba tesszük, és krémesre mixeljük. Ezt követően az egészet visszatesszük a megmaradt cukkinilevesbe, ezzel sűrítjük be, és hagyjuk még egyet-kettőt rottyanni.
  4. A gombócokat tányérba tesszük, rámerjük a levest (melegen vagy akár hidegen is). A tetejére egy kanál tejfölt és egy kaporlevelet teszünk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 20 p

A tökfélékhez mindenki rendszeresen társítja a kaprot. Az én levesembe is belekerült, de egy kis csavarral, olyan Loki módjára. Nem a levesbe főztem bele, hanem a leveshez betétként kínált túrógombócba, míg a cukkinit lime-mal készítettem, hogy ezáltal is egy friss nyári ételt kapjak, amely jó melegen és hidegen is.

További receptek

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...