Lencsés sült oldalas
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Capucine
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
300g sertésoldalas582 kcal
-
8g kacsazsír0 kcal
-
3 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
38g lencse132 kcal
-
75g vörösbor64 kcal
-
4g kukoricadara14 kcal
-
14 kcal
Összesen
839
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
1200g sertésoldalas2327 kcal
-
30g kacsazsír0 kcal
-
11 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g lencse528 kcal
-
300g vörösbor255 kcal
-
15g kukoricadara54 kcal
-
57 kcal
Összesen
3352
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
57.2g sertésoldalas111 kcal
-
1.4g kacsazsír0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
8.1g vöröshagyma3 kcal
-
7.6g sárgarépa3 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.1g lencse25 kcal
-
14.3g vörösbor12 kcal
-
0.7g kukoricadara3 kcal
-
3.3g sűrített paradicsom3 kcal
Összesen
161
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 43.7 g
Zsír
-
Összesen 50 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 168 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 907.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 469 mg
-
Nátrium 214 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 272.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 336 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 191 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 198 micro
-
Kolin: 179 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1251 micro
-
β-karotin 3382 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 5034 micro
-
Lut-zea 337 micro
Összesen
839
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 174.9 g
Zsír
-
Összesen 200 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 72 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 672 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3630 g
-
Cink 28 mg
-
Szelén 193 mg
-
Kálcium 320 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 329 mg
-
Foszfor 1876 mg
-
Nátrium 855 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 157.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1090.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1345 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 764 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 48 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 792 micro
-
Kolin: 717 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5005 micro
-
β-karotin 13529 micro
-
β-crypt 247 micro
-
Likopin 20136 micro
-
Lut-zea 1350 micro
Összesen
3352
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 172.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 238 micro
-
β-karotin 645 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 959 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
161
kcal
Hozzávalók
-
1.2 kg sertésoldalas
-
3 dkg kacsazsír
-
1 ek fűszerpaprika
-
1 nagy db vöröshagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
1 kávéskanál köménymag
-
só ízlés szerint
-
15 dkg lencse
-
3 dl vörösbor
-
1 evőkanál kukoricadara
-
7 dkg sűrített paradicsom
Elkészítés
- Forraljunk fél liter vizet, és öntsük rá a lencsére. Takarjuk le, és pihentessük. Ez a rapid változat, ha nem felejted el, mint én, akkor hideg vízbe áztasd 3 órát.
- A húst szeleteljük fel, irdaljuk be, és mossuk át. Száradjon kicsit mosás után.
- A zsírt hevítsük egy nagy tálban, és a húsokat egymás mellé téve, magas hőfokon kezdjük pirítani. Nem kell piszkálni, néhány perc múlva forgassuk át.
- Szeleteljük fel a hagymát, tegyük mellé. Hámozzuk, és karikázzuk fel a répát, adjuk hozzá. Paprikázzuk, sózzuk, tegyük bele a köményt. Keverjük át, öntsük fel 1 dl vörösborral, és fedjük le. Vegyük le a tüzet takarékra, és 10 percig ne is nézzünk rá. Újra keverjük meg.
- Bontsuk ki a paradicsomot, és adjuk a húshoz. A konzervet öblítsük ki vörösborral, és öntsük hozzá. Főzzük fél órát lefedve.
- A lencsét mossuk át, és miután kihalásztuk a húsokat a boros léből, adjuk hozzá a lencsét 2 dl vízben. Alacsony láng, lefedve fő. Puhulásig főzzük a lencsét. Ha nem sűrítette be a köretet, adjunk hozzá kukoricadarát, és fedetlenül főzzük még 5 percet.
- A húsokat egy alacsony sütőtálba tesszük, és magas lángon sütjük megsózva, aláöntve még egy deci bort.
- Friss kenyérrel, sistergő hússal, egy kanál tejföllel nagyon finom.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1955
- Feltöltés dátuma: 2015. június 17.
Ajánló
Boros étel lévén nem ajánlanék mellé sört. Nem ajánlom, de érdemes hozzá megkóstolni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Capucine
23 recept
Figyelmeztetlek: csak októbertől felfele, szigorúan szomorú, esős időben ajánlott a fogyasztása. Nem csak a téliszalámi (úgy tanultam, azért téli a szalámi, mert csak a keményre fagyott sertészsírt lehetett olyan apró kockákra vágni, ami abba kell) kedvéért vágják a legnagyobb hidegben a malacot, hanem azért, mert abban az időszakban szükség van a fűtő erejére. Ok, százados tudás a sutba, most az egyszer jól be fogunk lakni oldalasból, nem is akárhogyan, lencsével! Teljes írás a blogomon.