Lencsés-sárgarépás csirke
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
meseto
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 17% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
125g lencse440 kcal
-
125g csirkemellfilé150 kcal
-
13g füstölt szalonna82 kcal
-
53 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
763
kcal
- 17% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
500g lencse1760 kcal
-
500g csirkemellfilé600 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
3056
kcal
- 17% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
33.3g lencse117 kcal
-
33.3g csirkemellfilé40 kcal
-
3.3g füstölt szalonna22 kcal
-
1.6g napraforgó olaj14 kcal
-
16g sárgarépa6 kcal
-
12g vöröshagyma4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0.5g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
203
kcal
- 17% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.7 g
Zsír
-
Összesen 19.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 992.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 659 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 191 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 460 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 628 micro
-
Kolin: 230 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 1857 micro
-
β-karotin 4453 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 139 micro
Összesen
763
kcal
- 17% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 242.7 g
Zsír
-
Összesen 77.9 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 410 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3971.6 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 311 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 419 mg
-
Foszfor 2636 mg
-
Nátrium 422 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 353.1 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 763.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1840 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 66 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2514 micro
-
Kolin: 922 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 17813 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 555 micro
Összesen
3056
kcal
- 17% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.2 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 264.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 175 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 50.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 167 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 494 micro
-
β-karotin 1186 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
203
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg lencse
-
3 ek napraforgó olaj
-
3 közepes db sárgarépa
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
2 db babérlevél
-
3 db borókabogyó
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A lencsét átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk.
- A csirkét, ha combot vagy szárnyat veszünk, megtűzdeljük füstölt szalonnacsíkokkal, ha csirkemellet használunk, a hüvelykujjnyinál vastagabbra darabolt húst egyenként betekerjük baconcsíkokba. A combot nem kell lebőrözni.
- Egy akkora edényben, amiben majd az egész elfér, és fedele is van (az enyém 24 cm átmérőjő és 7,5 cm magas) a szalonnás húst átforgatjuk a megforrósított olajon.
- A sárgarépát jó vastag, ferde karikákra, a hagymát cikkekre vágjuk, a húshoz adjuk, beletesszük a babérlevelet és a borókabogyót is (számoljuk meg, hány darab), és lefedve, időnként átkeverve puhára pároljuk.
- Ha már megpuhult a hús és a répa is (átmegy rajta egy hústű), az egészet kiszedjük az edényből egy szűrőlapáttal, közben a babérlevelet és borókabogyókat eltávolítjuk.
- A pecsenyelébe öntjük a leszűrt lencsét, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, megsózzuk. Zöldséghámozóval vékonyan hámozzunk le egy darab citromhéjat, ezt is tegyük bele, majd ha a lencse megpuhult, kivesszük. Fedő alatt megfőzzük. Mire a lencse megpuhul, a levét is elfövi, ha lenne még rajta lé, fedő nélkül hagyjuk elpárologni. Nézzünk rá közben, ha már elfőtt a leve, de még nem puhult meg, kevés vizet adjunk hozzá.
- Míg a lencse fő, a húsból kivesszük a csontokat, és falatnyi darabokra vágjuk.
- A lencséhez keverjük a húst, a répát és a hagymát, összekeverjük, kevés citromlével ízesíthetjük.
- Tepsi mérete: 24x7,5
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 5860
- Feltöltés dátuma: 2011. december 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
meseto
1 recept
Ezt a finom egytálételt legalább húsz éve készítettem először, amikor újévre kerestem valami finom lencsés ételt, ami nem lencsefőzelék. A recept eredetije Verő Juli 1984-es kiadású könyvéből való, melynek címe Hónapok, napok, ételek. Picit alakítottam rajta, és azóta már nagyon sokszor elkészítettem, évközben is. Nem olyan macerás ám az elkészítése, mint első olvasásra tűnik. Egyedül a szalonnával való tűzdelés tart sokáig (nekem).