r
Nosalty Logó

Lencsés pulykaragu erdei gombával

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Lencsés pulykaragu erdei gombával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 670 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2679 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 170 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.9 g

Zsír

  • Összesen
    26.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    857.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    510 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    247.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    195 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    359 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    616 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    631 micro
Összesen 670 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    175.6 g

Zsír

  • Összesen
    107.4 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    445 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3431.3 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    349 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    346 mg
  • Foszfor
    2041 mg
  • Nátrium
    471 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    201.5 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    988.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    213 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    779 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1435 micro
  • Kolin:
    300 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2464 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2522 micro
Összesen 2679 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    156 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    159 micro
Összesen 170 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lencsét átválogatjuk, és beáztatjuk 1-2 órára. (Ha elfelejtettük beáztatni a lencsét, vagy nincs rá időnk, áztatás nélkül is elkészíthető az étel, picit tovább kell főzni.)
  2. A pulykahúst nagyobb kockákra vágjuk.
  3. A szalonnát felkockázzuk, és a zsíron üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a húst.
  4. Fűszerezzük kakukkfűvel, és addig sütjük a húst, míg egy kis pírt nem kap.
  5. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt paszternákot, átkeverjük a hússal, hogy kicsit átjárják az ízek, majd konyakkal meglocsoljuk, és hozzáadjuk a lencsét. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
  6. Fedő alatt, kis lángon 60-70 percig pároljuk. Párolás közben 30 perc elteltével a raguhoz adjuk a vörösbort.
  7. A gombát megtisztítjuk, ha szükséges felszeleteljük, és leforrázzuk.
  8. A ragu elkészülte előtt 15-20 perccel az előkészített gombát is hozzáadjuk.
  9. Miután a ragu elkészült, 10 perc pihentetés után aprított petrezselyemmel megszórva, fehér kenyérrel kínáljuk.
  • Receptkönyvben: 84
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 7768
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 26.

Ajánló

Valahogy a lencse miatt inkább vörösbort választottam, de ízlés szerint fehérborral is készíthető. Filézett pulykamedalionokból (felső pulykacomb) készítettem, de bármilyen hús használható (pl.: vad-, disznó-, szárnyashús).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nem egy mutatós étel, viszont nagyon finom. Aki szereti a lencsét, a ragukat, és nem szeretne sok időt a konyhában tölteni, annak ajánlom ezt a tartalmas, egyszerű egytálételt. Fűszerként kakukkfüvet használtam, a konyakos, vörösboros locsolás sem ártott a ragu ízének. Az étel elkészülte előtt, az ízek megkoronázásaként került bele egy kis erdei gomba.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...