Lencsés pulykaragu erdei gombával
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 12% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
125g pulykafelsőcomb180 kcal
-
63g lencse220 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
50g gomba11 kcal
-
8g kacsazsír0 kcal
-
35g pasztinák22 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
75g vörösbor64 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
Összesen
670
kcal
- 12% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
500g pulykafelsőcomb720 kcal
-
250g lencse880 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
200g gomba43 kcal
-
30g kacsazsír0 kcal
-
140g pasztinák89 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
300g vörösbor255 kcal
-
5g kakukkfű5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
Összesen
2679
kcal
- 12% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
31.6g pulykafelsőcomb46 kcal
-
15.8g lencse56 kcal
-
6.3g füstölt szalonna41 kcal
-
12.6g gomba3 kcal
-
1.9g kacsazsír0 kcal
-
8.9g pasztinák6 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
19g vörösbor16 kcal
-
0.3g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.8g petrezselyem1 kcal
Összesen
170
kcal
- 12% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.9 g
Zsír
-
Összesen 26.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 857.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 510 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 247.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 195 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 359 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 616 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 631 micro
Összesen
670
kcal
- 12% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 175.6 g
Zsír
-
Összesen 107.4 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 445 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3431.3 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 156 mg
-
Kálcium 349 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 346 mg
-
Foszfor 2041 mg
-
Nátrium 471 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 201.5 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 988.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 213 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 106 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 779 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1435 micro
-
Kolin: 300 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2464 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2522 micro
Összesen
2679
kcal
- 12% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 217 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 62.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 156 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 159 micro
Összesen
170
kcal
Hozzávalók
-
25 dkg lencse
-
10 dkg füstölt szalonna
-
2 db pasztinák
-
4 gerezd fokhagyma
-
0.5 dl konyak
-
3 dl vörösbor
-
só ízlés szerint
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
- A lencsét átválogatjuk, és beáztatjuk 1-2 órára. (Ha elfelejtettük beáztatni a lencsét, vagy nincs rá időnk, áztatás nélkül is elkészíthető az étel, picit tovább kell főzni.)
- A pulykahúst nagyobb kockákra vágjuk.
- A szalonnát felkockázzuk, és a zsíron üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a húst.
- Fűszerezzük kakukkfűvel, és addig sütjük a húst, míg egy kis pírt nem kap.
- Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt paszternákot, átkeverjük a hússal, hogy kicsit átjárják az ízek, majd konyakkal meglocsoljuk, és hozzáadjuk a lencsét. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Fedő alatt, kis lángon 60-70 percig pároljuk. Párolás közben 30 perc elteltével a raguhoz adjuk a vörösbort.
- A gombát megtisztítjuk, ha szükséges felszeleteljük, és leforrázzuk.
- A ragu elkészülte előtt 15-20 perccel az előkészített gombát is hozzáadjuk.
- Miután a ragu elkészült, 10 perc pihentetés után aprított petrezselyemmel megszórva, fehér kenyérrel kínáljuk.
- Receptkönyvben: 86
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 7777
- Feltöltés dátuma: 2011. március 26.
Ajánló
Valahogy a lencse miatt inkább vörösbort választottam, de ízlés szerint fehérborral is készíthető. Filézett pulykamedalionokból (felső pulykacomb) készítettem, de bármilyen hús használható (pl.: vad-, disznó-, szárnyashús).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Nem egy mutatós étel, viszont nagyon finom. Aki szereti a lencsét, a ragukat, és nem szeretne sok időt a konyhában tölteni, annak ajánlom ezt a tartalmas, egyszerű egytálételt. Fűszerként kakukkfüvet használtam, a konyakos, vörösboros locsolás sem ártott a ragu ízének. Az étel elkészülte előtt, az ízek megkoronázásaként került bele egy kis erdei gomba.