r
Nosalty Logó

Lencseleves savanyú káposztával

Olaszné Anci
Lencseleves savanyú káposztával
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

660
Kalória
28.6g
Fehérje
60.7g
Szénhidrát
34.8g
Zsír
120.4g
Víz
50g
Koleszterin
10.8g
Élelmi rost
4.6g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 660 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 3960 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 264 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.6 g

Zsír

  • Összesen
    34.8 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1094 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    309 mg
  • Nátrium
    620 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    60.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    120.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    417 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    209 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    277 micro
Összesen 660 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    171.4 g

Zsír

  • Összesen
    209.1 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    300 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6564 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    576 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    323 mg
  • Foszfor
    1854 mg
  • Nátrium
    3718 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    364.2 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

Víz

  • Összesen
    722.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    463 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2501 micro
  • Kolin:
    574 mg
  • Retinol - A vitamin:
    343 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    1256 micro
  • β-crypt
    250 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1659 micro
Összesen 3960 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    436.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    24.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    48 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    166 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 264 kcal

Elkészítés

  1. A savanyú káposztát egyszer leöblítjük, hogy ne legyen nagyon savanyú.
  2. A füstölt szalonna kockát majdnem teljesen kiolvasztjuk, beletesszük a karikára vágott kolbászt, a szalonnával és az apróra vágott hagymával együtt lepirítjuk.
  3. Rátesszük a törtpaprikát, a megmosott lencsét, és a kicsit összevagdalt savanyú káposztát. Kb. 4 liter vízzel felengedjük. Ízlés szerint : só, őrölt bors, borsikafű (sóval vigyázzunk!), és 2-3 db babérlevelet dobunk bele, majd 1 csapott ek ételízesítővel meghintjük.
  4. Addig főzzük, míg a lencse puha nem lesz.
  5. A tejfölbe kevés vízzel csomómentesen elkeverjük a lisztet. Behabarjuk vele a levesünket, ha kell utánaízesítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 120 p

Ez a leves elég sűrűn kerül a mi családunk asztalára, mert a lencsét és a savanyú káposztát is nagyon szeretjük. A C-vitamin tartalma miatt is fogyasszunk ilyenkor minél több savanyú káposztát a sok-sok gyümölcs, zöldség mellé. Nagyon tartalmas, kiadós leves. Már nem emlékszem, hol akadtam erre a receptre, de azóta is renszeresen főzőm. A zacskóban maradt savanyú káposztát csak úgy elcsipegetjük, vagy jó ok arra, hogy vegyek még egyet, és jöhet a töltött káposzta!

További receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Kristyán Fanni

Csirkeaprólék-leves

A csirkeaprólék-leves igazi klasszikus a magyar konyhában. A neve onnan ered, hogy nem a színhúsból készül, hanem a csirke apróbb részeiből: nyak, farhát, szárnyak, lábak, belsőségek. ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...