r
Nosalty Logó

Legegyszerűbb püspökkenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Egyszerű püspökkenyér: tipikus karácsonyi sütemény aszalt gyümölcsökkel, magvakkal és csokoládéval kistányéron, porcukorral megszórva
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A püspökkenyérhez

Összesen 260 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A püspökkenyérhez

Összesen 3105 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A püspökkenyérhez

Összesen 303 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    433.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.7 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 260 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56 g

Zsír

  • Összesen
    128.3 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    58 g
  • Koleszterin
    548 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5205.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    1208 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    405 mg
  • Foszfor
    2267 mg
  • Nátrium
    1188 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    427.9 g
  • Cukor
    261 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    277.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    275 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    217 micro
  • Kolin:
    495 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    65 micro
  • β-karotin
    435 micro
  • β-crypt
    125 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    953 micro
Összesen 3105 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    508.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    222 mg
  • Nátrium
    116 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 303 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A püspökkenyérhez

Elkészítés

A püspökkenyérhez

  1. A nagyobb méretű aszalt gyümölcsöket felaprítjuk. A Cointreau-t felforraljuk, majd az aszalványokra öntjük, és hagyjuk, hogy megszívják magukat.
  2. Az olajos magokat száraz serpenyőben aromásra pirítjuk 3-5 perc alatt, majd durvára vágjuk és félretesszük.
  3. A cukrot és a citrom reszelt héját egy tálba tesszük és alaposan összemorzsoljuk, míg a keverék aromás nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és 2-3 evőkanál citromlevet, majd az egészet világosra keverjük.
  4. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  5. A lisztet és sütőport a tojássárgájás alaphoz keverjük, majd fellazítjuk a tojáshab harmadával. Óvatosan hozzáforgatjuk a maradékot is, míg egy sűrű masszát nem kapunk. Beleforgatjuk a pirított magvakat, lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöket és a csokoládét is.
  6. Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra és kiolajozunk egy őzgerincformát. Beleöntjük a gazdagon díszített masszát, majd 30-35 perc alatt készre sütjük. Amíg megsül, elolvassuk Truman Capote Karácsonyi emlék című novelláját.
  7. Ha kész, kivesszük a süteményt, majd hagyjuk 15 percet a formában pihenni. Ekkor rácsra borítjuk és teljesen kihűtjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 5
  • Tegnapi nézettség: 549
  • 7 napos nézettség: 1026
  • Össznézettség: 686
  • Feltöltés dátuma: 2024. december 09.

Receptkategóriák

Legegyszerűbb püspökkenyér
Lakos Benedek 386 recept

A karácsony elengedhetetlen sütemény a minden jóval megpakolt püspökkenyér. Őzgerinces bordái és havas porcukorszórása rögvest ünnepi hangulatba hozza az embert. Minél több finomság kerül a belsejébe, annál jobb. Az alábbi recept ráadásul könnyű, de furfangos tippeket is tartalmaz, amelyektől még istenibb lesz ez a szerény édesség.

Hozzávalók

A püspökkenyérhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...