r
Nosalty Logó

Legegyszerűbb püspökkenyér

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Egyszerű püspökkenyér: tipikus karácsonyi sütemény aszalt gyümölcsökkel, magvakkal és csokoládéval kistányéron, porcukorral megszórva
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A püspökkenyérhez

260
Kalória
4.7g
Fehérje
35.7g
Szénhidrátok
10.7g
Zsír
23.1g
Víz
45.7g
Koleszterin
2.3g
Rost
21.8g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A püspökkenyérhez

Összesen 260 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A püspökkenyérhez

Összesen 3105 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A püspökkenyérhez

Összesen 303 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    433.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.7 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    23.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 260 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56 g

Zsír

  • Összesen
    128.3 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    58 g
  • Koleszterin
    548 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5205.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    1208 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    405 mg
  • Foszfor
    2267 mg
  • Nátrium
    1188 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    427.9 g
  • Cukor
    261 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    277.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    275 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    217 micro
  • Kolin:
    495 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    65 micro
  • β-karotin
    435 micro
  • β-crypt
    125 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    953 micro
Összesen 3105 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    508.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    222 mg
  • Nátrium
    116 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    27.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 303 kcal

Elkészítés

A püspökkenyérhez

  1. A nagyobb méretű aszalt gyümölcsöket felaprítjuk. A Cointreau-t felforraljuk, majd az aszalványokra öntjük, és hagyjuk, hogy megszívják magukat.
  2. Az olajos magokat száraz serpenyőben aromásra pirítjuk 3-5 perc alatt, majd durvára vágjuk és félretesszük.
  3. A cukrot és a citrom reszelt héját egy tálba tesszük és alaposan összemorzsoljuk, míg a keverék aromás nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és 2-3 evőkanál citromlevet, majd az egészet világosra keverjük.
  4. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  5. A lisztet és sütőport a tojássárgájás alaphoz keverjük, majd fellazítjuk a tojáshab harmadával. Óvatosan hozzáforgatjuk a maradékot is, míg egy sűrű masszát nem kapunk. Beleforgatjuk a pirított magvakat, lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöket és a csokoládét is.
  6. Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra és kiolajozunk egy őzgerincformát. Beleöntjük a gazdagon díszített masszát, majd 30-35 perc alatt készre sütjük. Amíg megsül, elolvassuk Truman Capote Karácsonyi emlék című novelláját.
  7. Ha kész, kivesszük a süteményt, majd hagyjuk 15 percet a formában pihenni. Ekkor rácsra borítjuk és teljesen kihűtjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A karácsony elengedhetetlen sütemény a minden jóval megpakolt püspökkenyér. Őzgerinces bordái és havas porcukorszórása rögvest ünnepi hangulatba hozza az embert. Minél több finomság kerül a belsejébe, annál jobb. Az alábbi recept ráadásul könnyű, de furfangos tippeket is tartalmaz, amelyektől még istenibb lesz ez a szerény édesség.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Túrórudi-szelet

Kedvenc magyar édességünk minden ízét magába kebelezte ez a krémes, édes süteményszelet. Szerencsére nem tartja meg őket magának, hanem a beléje harapókat kápráztatja a friss túró, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!