r
Nosalty Logó

Lebkuchen - Csokis mézes puszedli szilvalekvárral

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Tomatotree
Lebkuchen - Csokis mézes puszedli szilvalekvárral
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 12% Zsír

puszedli

csokimáz

Összesen 853 kcal
  • 7% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 12% Zsír

puszedli

csokimáz

Összesen 8530 kcal
  • 7% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 12% Zsír

puszedli

csokimáz

Összesen 361 kcal
  • 7% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    693.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    150 mg
  • Foszfor
    379 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    142.8 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    269 micro
Összesen 853 kcal
  • 7% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    148.9 g

Zsír

  • Összesen
    270.8 g
  • Telített zsírsav
    151 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    80 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    975 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6933.8 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    187 mg
  • Kálcium
    805 mg
  • Vas
    72 mg
  • Magnézium
    1503 mg
  • Foszfor
    3786 mg
  • Nátrium
    508 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    29 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1428.2 g
  • Cukor
    707 mg
  • Élelmi rost
    127 mg

VÍZ

  • Összesen
    315.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1004 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    702 mg
  • Retinol - A vitamin:
    981 micro
  • α-karotin
    35 micro
  • β-karotin
    303 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2687 micro
Összesen 8530 kcal
  • 7% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    293.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.4 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 361 kcal

Hozzávalók

puszedli

csokimáz

Elkészítés

puszedli

  1. A mézet megmelegítjük, és feloldjuk benne a cukrot és a vajat. Ha kicsit kihűlt a méz, egyenként beleütjük a tojásokat, és elkeverjük.
  2. A kétféle lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával elkeverjük, majd hozzáadjuk a mézes keveréket is. Robotgép dagasztóspiráljával összedolgozzuk a tésztát, majd folpackba csomagolva vagy nejlon zacskóban egy éjszakára behűtjük.
  3. Másnap a mézes tésztából kb. koktélparadicsom méretű golyóbisokat formázunk, a közepükre kis mélyedést nyomva ellapítjuk őket, majd 1-1 mokkáskanál szilvalekvárt teszünk a mélyedésbe, és újra golyókká sodorjuk őket.
  4. Kissé lelapítva, a sütőpapírral borított tepsiben, egymástól tisztes távolságra tesszük, mert sülés közben nőni fognak. 12 percig sütjük tepsinként, majd hagyjuk hűlni a puszedliket.
  5. 40 dkg csokoládét gőz felett felolvasztunk, ha már homogénné olvadt, akkor a maradék 10 dkg-ot kockára vágva hozzáadjuk, és folyamatos kevergetéssel hagyjuk elolvadni, továbbkavargatjuk, amíg a massza kb. testhőmérsékletűre visszahűl. (Hőmérő híján ezen fapados módszerrel temperáljuk a csokit.)
  6. A puszedliket talpuknál fogva villára szúrjuk, és megmártjuk a csokiban, majd óvatosan visszahelyezzük sütőpapírra. Megvárjuk, amíg kihűl, és visszadermed a bevonat. Hűtőszekrényben természetesen gyorsabb a folyamat.
  7. Ha megkötött a csokibevonat, a puszedlikről lecsorgó csokit letördeljük, vagy késsel lesorjázzuk, ha már kihűltek. Fogyasztásig fémdobozban dugdossuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 149
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 34
  • Össznézettség: 12753
  • Feltöltés dátuma: 2015. december 28.

Ajánló

A megadott mennyiség 2/3-ából  készült kb. 60 db 4 cm átmérőjű puszedli. A maradék 1/3-ot kinyújtottuk, és kiszaggattuk a hagyományos karácsonyi formákkal. Ezek már csak egy kis csokicsorgatást kaptak.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lebkuchen - Csokis mézes puszedli szilvalekvárral
Tomatotree 262 recept

Nem telhet el karácsony mézes nélkül! Ám eddig csak a figurák voltak porondon, egész más receptúra szerint. Idén valami újat szerettem volna kipróbálni, és nem bántam meg!

Hozzávalók

puszedli

csokimáz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...