r
Nosalty Logó

Bajor perec, azaz Laugenbrezel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Bajor perec, azaz Laugenbrezel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír

előtészta

főtészta

főzés, sütés

Összesen 202 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír

előtészta

főtészta

főzés, sütés

Összesen 2431 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír

előtészta

főtészta

főzés, sütés

Összesen 122 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3828.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    3715 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    96 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 202 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.7 g

Zsír

  • Összesen
    43.9 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    45943.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    366 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    147 mg
  • Foszfor
    633 mg
  • Nátrium
    44577 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    426.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    1151.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    274 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    295 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    268 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    252 micro
Összesen 2431 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2273.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    2206 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 122 kcal

Hozzávalók

előtészta

főtészta

főzés, sütés

Elkészítés

előtészta

  1. A három alapanyagot egy tálkában alaposan összedolgozzuk, majd folpackkal lefedjük. Egy éjszakán át pihenni hagyjuk, ezalatt csodás, erős gluténszálak alakulnak ki benne.

főtészta

  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd lefedjük és 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.
  2. Egy nagy keverőtálba beleszitáljuk a liszteket, majd hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat és az élesztős tejet. Belecsipegetjük az előtésztát, majd alaposan összegyúrjuk.
  3. A tésztát 10-15 percet dagasztjuk kézzel vagy kézi robotgéppel, amíg szép ruganyos és fényes lesz. Ekkor a tésztagombóc tetejét bekenjük olajjal, majd lefedjük folpackkal és egy órán át hagyjuk kelni.
  4. A megkelt tésztát 10-12 egyforma méretű adagra szedjük szét (kb. 80g lesz egy), majd gombócokat formázunk belőle, amiket aztán lefedve újabb 20 percet hagyunk pihenni.
  5. Eljött az ideje a perecek megformázásának, ehhez a gombócokat először pici téglalapokra szétnyomjuk, majd szorosan feltekerjük hengerré. Utána a hengereket kezdjük el továbbhengergetni, míg kb. 1cm vékony átmérőjű, 50-60cm hosszú kukac lesz belőle.
  6. A tésztakígyót ezután a két végénél megfogjuk, az alsó harmaduknál keresztezzük a szál két végét, majd az elvékonyodó végeket a perec vastagabb, oldalsó részeire fektetjük.
  7. Mikor elkészültünk a perecek formázásával, neki is állhatunk a kifőzésnek, hiszen mire az utolsóval végzünk, az első picit tudott is kelni még.

főzés, sütés

  1. A vizet összeforraljuk a szódabikarbónával és a sóval, közben pedig beizzítjuk a sütőt is 220 fokra, hőlégkeverésre.
  2. A pereceket egyesével vagy kettesével tesszük a szódabikarbónás fürdőbe, ehhez érdemes egy szűrőkanalat használnunk.
  3. A pereceket kb. 45-60 másodpercet hagyjuk a vízfürdőben, majd a szűrőkanál segítségével egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. Ne zsúfoljuk túl a pereceket, egy tepsire maximum a fele kerüljön. Ha szétcsúszna a perec a vízben, ekkor még helyre tudjuk igazítani.
  4. A kifőtt perecek alsó részét bevágjuk egy éles késsel, de akár a két oldalsó fület is bemetszhetjük. A pereceket ezután megszórjuk nagyszemű sóval - ezzel érdemes sietni, mert amíg még nedves a perec felszíne, addig tudja odafogni a sódarabkákat.
  5. Amikor mindegyik pereccel megvagyunk, tepsistől sütőbe tesszük és 15-20 perc alatt készre sütjük őket, akkor tökéletesek, ha fényesek és mélybarnák.
  6. A kész perecet hagyjuk picit hűlni, de aztán akár már melegen is fogyaszthatjuk őket.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 66
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 101
  • Össznézettség: 6411
  • Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 25.

Receptkategóriák

további kategória: szilveszter kategória: vendégváró falatok

Receptjellemzők

Bajor perec, azaz Laugenbrezel
Rosanics Petra 351 recept

A bajor perecet mindenki ismeri mélybarna, fényes külsejéről, ami azonban puha, foszlósan szakadó belsőt takar. A németek specialitása a különleges bevonatát egy rövid, a sütést megelőző szódabikarbónás fürdőnek, na meg a tészta bemetszésének és a nagyszemű sónak köszönhetően kapja. Mi most perecet sütöttünk, de a tésztából gyakorlatilag bármi készíthető, formázhatjuk stanglinak vagy zsemlének is.

Hozzávalók

előtészta

főtészta

főzés, sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...