Bajor perec, azaz Laugenbrezel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
előtészta
-
8g finomliszt30 kcal
-
5g víz0 kcal
-
0 kcal
főtészta
-
17g tej9 kcal
-
0g cukor2 kcal
-
1 kcal
-
21g kenyérliszt bl8075 kcal
-
10g rétesliszt38 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
1g só0 kcal
-
3g vaj24 kcal
főzés, sütés
Összesen
202
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
előtészta
-
100g finomliszt364 kcal
-
65g víz0 kcal
-
2 kcal
főtészta
-
200g tej112 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
250g kenyérliszt bl80903 kcal
-
125g rétesliszt455 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
11g só0 kcal
-
40g vaj287 kcal
főzés, sütés
-
1000g víz0 kcal
-
100g szódabikarbóna0 kcal
-
11g só0 kcal
-
22g só0 kcal
Összesen
2431
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
előtészta
-
4.9g finomliszt18 kcal
-
3.2g víz0 kcal
-
0.1g friss élesztő0 kcal
főtészta
-
9.9g tej6 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.7g friss élesztő1 kcal
-
12.4g kenyérliszt bl8045 kcal
-
6.2g rétesliszt23 kcal
-
3.7g finomliszt14 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
2g vaj14 kcal
főzés, sütés
-
49.5g víz0 kcal
-
4.9g szódabikarbóna0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
1.1g só0 kcal
Összesen
122
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3828.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 3715 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 96 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
202
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68.7 g
Zsír
-
Összesen 43.9 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 45943.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 203 mg
-
Kálcium 366 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 147 mg
-
Foszfor 633 mg
-
Nátrium 44577 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 426.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 1151.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 274 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 295 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 268 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 252 micro
Összesen
2431
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2273.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 2206 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
122
kcal
Hozzávalók
előtészta
-
100 g finomliszt
-
65 g víz
főtészta
-
1 tk cukor
-
15 g friss élesztő
-
250 g kenyérliszt bl80
-
125 g rétesliszt
-
75 g finomliszt
-
1 ek só
főzés, sütés
-
1 l víz
-
100 g szódabikarbóna
-
1 ek só
Elkészítés
előtészta
- A három alapanyagot egy tálkában alaposan összedolgozzuk, majd folpackkal lefedjük. Egy éjszakán át pihenni hagyjuk, ezalatt csodás, erős gluténszálak alakulnak ki benne.
főtészta
- A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd lefedjük és 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.
- Egy nagy keverőtálba beleszitáljuk a liszteket, majd hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat és az élesztős tejet. Belecsipegetjük az előtésztát, majd alaposan összegyúrjuk.
- A tésztát 10-15 percet dagasztjuk kézzel vagy kézi robotgéppel, amíg szép ruganyos és fényes lesz. Ekkor a tésztagombóc tetejét bekenjük olajjal, majd lefedjük folpackkal és egy órán át hagyjuk kelni.
- A megkelt tésztát 10-12 egyforma méretű adagra szedjük szét (kb. 80g lesz egy), majd gombócokat formázunk belőle, amiket aztán lefedve újabb 20 percet hagyunk pihenni.
- Eljött az ideje a perecek megformázásának, ehhez a gombócokat először pici téglalapokra szétnyomjuk, majd szorosan feltekerjük hengerré. Utána a hengereket kezdjük el továbbhengergetni, míg kb. 1cm vékony átmérőjű, 50-60cm hosszú kukac lesz belőle.
- A tésztakígyót ezután a két végénél megfogjuk, az alsó harmaduknál keresztezzük a szál két végét, majd az elvékonyodó végeket a perec vastagabb, oldalsó részeire fektetjük.
- Mikor elkészültünk a perecek formázásával, neki is állhatunk a kifőzésnek, hiszen mire az utolsóval végzünk, az első picit tudott is kelni még.
főzés, sütés
- A vizet összeforraljuk a szódabikarbónával és a sóval, közben pedig beizzítjuk a sütőt is 220 fokra, hőlégkeverésre.
- A pereceket egyesével vagy kettesével tesszük a szódabikarbónás fürdőbe, ehhez érdemes egy szűrőkanalat használnunk.
- A pereceket kb. 45-60 másodpercet hagyjuk a vízfürdőben, majd a szűrőkanál segítségével egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. Ne zsúfoljuk túl a pereceket, egy tepsire maximum a fele kerüljön. Ha szétcsúszna a perec a vízben, ekkor még helyre tudjuk igazítani.
- A kifőtt perecek alsó részét bevágjuk egy éles késsel, de akár a két oldalsó fület is bemetszhetjük. A pereceket ezután megszórjuk nagyszemű sóval - ezzel érdemes sietni, mert amíg még nedves a perec felszíne, addig tudja odafogni a sódarabkákat.
- Amikor mindegyik pereccel megvagyunk, tepsistől sütőbe tesszük és 15-20 perc alatt készre sütjük őket, akkor tökéletesek, ha fényesek és mélybarnák.
- A kész perecet hagyjuk picit hűlni, de aztán akár már melegen is fogyaszthatjuk őket.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 66
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 101
- Össznézettség: 6411
- Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 25.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
szilveszter
kategória:
vendégváró falatok
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A bajor perecet mindenki ismeri mélybarna, fényes külsejéről, ami azonban puha, foszlósan szakadó belsőt takar. A németek specialitása a különleges bevonatát egy rövid, a sütést megelőző szódabikarbónás fürdőnek, na meg a tészta bemetszésének és a nagyszemű sónak köszönhetően kapja. Mi most perecet sütöttünk, de a tésztából gyakorlatilag bármi készíthető, formázhatjuk stanglinak vagy zsemlének is.