Krumplileves szalonnával és csipetkével
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
ZsuzsikaDrága
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 14% Zsír
A leveshez
-
250g burgonya144 kcal
-
328 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g tárkony1 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
0g só0 kcal
A csipetkéhez
-
14g tojás17 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
-
0g só0 kcal
A rántáshoz
-
8g olívaolaj71 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
-
0 kcal
-
15g tejföl30 kcal
A tálaláshoz
-
46g újhagyma9 kcal
Összesen
707
kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 14% Zsír
A leveshez
-
1000g burgonya578 kcal
-
200g kolozsvári szalonna1310 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
1g tárkony3 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g só0 kcal
A csipetkéhez
-
55g tojás69 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
0g só0 kcal
A rántáshoz
-
32g olívaolaj283 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
0 kcal
-
60g tejföl119 kcal
A tálaláshoz
-
184g újhagyma35 kcal
Összesen
2823
kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 14% Zsír
A leveshez
-
57.8g burgonya33 kcal
-
11.6g kolozsvári szalonna76 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
2.9g paradicsom1 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0.1g tárkony0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
0g só0 kcal
A csipetkéhez
-
3.2g tojás4 kcal
-
2.6g finomliszt9 kcal
-
0g só0 kcal
A rántáshoz
-
1.8g olívaolaj16 kcal
-
2.6g finomliszt9 kcal
-
0 kcal
-
3.5g tejföl7 kcal
A tálaláshoz
-
10.6g újhagyma2 kcal
Összesen
162
kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 49.4 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 435.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 227 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 229.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 227 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 322 micro
-
Lut-zea 412 micro
Összesen
707
kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.2 g
Zsír
-
Összesen 197.4 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 100 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 395 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1741.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 306 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 246 mg
-
Foszfor 907 mg
-
Nátrium 208 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 217.8 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 917.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 236 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 180 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 273 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 254 micro
-
Kolin: 266 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 51 micro
-
β-karotin 908 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 1648 micro
Összesen
2823
kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 100.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 74 micro
-
Lut-zea 95 micro
Összesen
162
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
1 kg burgonya
-
3 db zellerlevél
-
1 tk tárkony
-
3 csepp citromlé
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
ételízesítő ízlés szerint
-
1 ek olívaolaj
A csipetkéhez
-
3 evőkanál finomliszt
-
1 csipet só
A rántáshoz
-
4 ek olívaolaj
-
3 evőkanál finomliszt
A tálaláshoz
Elkészítés
A leveshez
- Egy nagyobb lábosban olajat melegítünk, a kockára aprított húsos szalonnát elkezdjük pirítani, pár perc múlva rádobjuk az aprított hagymakocákat, végül a megmosott, kockára vágott, nyers krumplit.
- Még pirulás előtt felengedjük vízzel, beletesszük a fűszereket, és közepes lángon forralásig hagyjuk. Ekkor kivesszük belőle a babérleveleket és a zellerleveleket, alacsony fokon főzzük tovább.
- Közben rántást készítünk lisztből (rizsliszből is lehet), mikor lehúzzuk a tűzről, beletesszük és elkeverjük a pirospaprikával (ez fontos, hogy ekkor már ne legyen a tűzhelyen, mert bebarnul és megkeseredik a paprika). Pár perc múlva, ha langyos lesz, elkeverjük 2-3 ek tejföllel, és felengedjük a leves levével.
- A levesben, ha megpuhult a krumpi (figyeljünk ne főjjön szét), elkeverjük a fenti rántás-habarást, vigyázzunk, ne legyen túl sűrű!
- A csipetkéhez egy M-es toját egészben beleütünk egy tálkába, összekeverjük annyi lissztel (kb. 3 ek), hogy épp szilárd legyen, picit sózzuk.
- Elzárjuk a tűzhelyet, vágódeszkára tesszük a csipetke tésztáját, és levesbe mártott forró késsel apródonként beleszaggatjuk a csipetkét (fontos, ne lobogjon a leves, mert szétesik a csipetke).
- Tálalásnál a tányérba tálalt leves tetejére tesszük az újhagyma zöld szárát karikázva, aki szereti a tejfölt, még rakhat bele utólag is. Tipp: dúsíthatjuk kolbásszal, virslivel is! Jó étvágyat!
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 35
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 7320
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 08.
Ajánló
Mivel elég laktató leves, mellé meleg édes főételt pl. császármorzsát vagy rizsfelfújtat adok.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
ZsuzsikaDrága
3 recept
A krumpilevest nagyon szeretem, de valójában mindig hiányoztak belőle nekem a valódi fűszerek. A tárkony nagyon jól kiegészíti a hagyományos krumplileves fűszereit, az újhagyma pedig kiemeli a savanykás ízt. Húsimádók kiegészíthetik kolbásszal és/vagy virslivel is.