Krémes máktorta (Máktorta 2.)
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 21% Zsír
Az omlós tésztához
-
17g porcukor65 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
33g habtejszín97 kcal
-
33g víz0 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
13g mazsola40 kcal
-
17g mák88 kcal
-
42g krémtúró46 kcal
-
4g méz11 kcal
A díszítéshez
-
8g pisztácia48 kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 21% Zsír
Az omlós tésztához
-
100g porcukor387 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
A krémhez
-
200g habtejszín584 kcal
-
200g víz0 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
80g mazsola239 kcal
-
100g mák525 kcal
-
250g krémtúró278 kcal
-
21g méz64 kcal
A díszítéshez
-
50g pisztácia286 kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 21% Zsír
Az omlós tésztához
-
6g porcukor23 kcal
-
12g vaj86 kcal
-
18g finomliszt66 kcal
-
6.6g tojás8 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
12g habtejszín35 kcal
-
12g víz0 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
4.8g mazsola14 kcal
-
6g mák32 kcal
-
15g krémtúró17 kcal
-
1.3g méz4 kcal
A díszítéshez
-
3g pisztácia17 kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16.3 g
Zsír
-
Összesen 51.5 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 169 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 899.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 332 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 90 mg
-
Foszfor 354 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.1 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 82.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 348 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 341 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 86 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 188 micro
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 98.1 g
Zsír
-
Összesen 308.8 g
-
Telített zsírsav 156 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 46 g
-
Koleszterin 1012 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5395.7 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 171 mg
-
Kálcium 1989 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 540 mg
-
Foszfor 2122 mg
-
Nátrium 527 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 534.8 g
-
Cukor 218 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 497.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2087 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 125 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 262 micro
-
Kolin: 446 mg
-
Retinol - A vitamin: 2045 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 516 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1130 micro
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 18.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 324.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 29.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 126 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 123 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Hozzávalók
Az omlós tésztához
-
10 dkg porcukor
-
20 dkg vaj
-
30 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
1 kk sütőpor
A krémhez
-
2 dl habtejszín
-
2 dl víz
-
5 dkg finomliszt
-
8 dkg mazsola
-
25 dkg krémtúró
-
3 teáskanál méz
A díszítéshez
Elkészítés
Az omlós tésztához
- A tésztához kézi vagy gépi habverővel habosra keverjük a puha zsiradékot és a porcukrot, majd folyamatos keverés mellett, egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután fakanállal beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet.
- Az omlós tésztát tortaformába tesszük megszurkáljuk, és 190-210 fokon 1/4 óráig sütjük.
- A krémhez 1 dl tejszínt 2 dl vízzel felöntünk, belekeverjük a lisztet, a mazsolát, és a mákot. Forraljuk, majd 5 percig főzzük.
- A krémtúróba belekeverjük a kihűlt mákkrémet, mézzel édesítjük (ízlés szerint).
- 1 dl tejszínt habbá verünk és a krémhez adjuk.
- A masszát a tortára simítjuk, és durvára szeletelt natúr pisztáciával díszítjük.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 467
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 218632
- Feltöltés dátuma: 2008. november 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Amit a kevert omlós tésztáról tudni kell: régi cukrászszabály, hogy a típusomlóshoz a cukrot, a vajat és a lisztet 1-2-3 arányban vesszük. Tippek: - Szétesik, morzsalékos, kizsírosodott a tészta: oka, hogy megolvadt a zsiradék. Megelőzhető, ha nem gyúrjuk sokáig a tésztát, hűvös helyiségben dolgozunk, sima lisztet használunk, de nem lisztezzük és nyújtjuk sokszor a tésztát. - Sütés után összehúzódik a tészta: olyankor fordul elő, ha kevés zsiradékot, sütőport és sok folyadékot használunk fel a tészta készítéséhez. - A vaj és a porcukor összefut (ikrás lesz): ez a kevert omlós készítésekor fordulhat elő. Oka, hogy a tojásokat nem egyenként adtuk hozzá, így a zsiradék nem tudta azt felvenni. “Kisimítható”, ha vízgőz fölött, folyamatosan keverve óvatosan felmelegítjük, majd kihűlésig tovább keverjük. - Ha több lisztet használtunk a kelleténél, az ilyen massza sütés után szétesik.