Krémes házi leveles tésztából
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
A leveles tésztához
-
25g vaj179 kcal
-
13g rétesliszt46 kcal
-
19g rétesliszt68 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
2g víz0 kcal
A krémhez
-
25g tojássárgája81 kcal
-
50g tojásfehérje26 kcal
-
1g vanília0 kcal
-
3g zselatin8 kcal
-
7g finomliszt25 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
63g tej35 kcal
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
A leveles tésztához
-
200g vaj1434 kcal
-
100g rétesliszt364 kcal
-
150g rétesliszt546 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
16g víz0 kcal
A krémhez
-
200g tojássárgája644 kcal
-
400g tojásfehérje208 kcal
-
5g vanília0 kcal
-
20g zselatin67 kcal
-
55g finomliszt200 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
500g tej280 kcal
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
A leveles tésztához
-
10.5g vaj75 kcal
-
5.3g rétesliszt19 kcal
-
7.9g rétesliszt29 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
-
0.8g víz0 kcal
A krémhez
-
10.5g tojássárgája34 kcal
-
21g tojásfehérje11 kcal
-
0.3g vanília0 kcal
-
1.1g zselatin4 kcal
-
2.9g finomliszt11 kcal
-
10.5g cukor41 kcal
-
26.3g tej15 kcal
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 18.3 g
Zsír
-
Összesen 29.2 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 348 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 483.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 122 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 164 mg
-
Nátrium 139 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.9 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 72.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 276 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 59 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 232 mg
-
Retinol - A vitamin: 270 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 311 micro
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 146.2 g
Zsír
-
Összesen 233.6 g
-
Telített zsírsav 127 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 72 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 2780 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3867.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 313 mg
-
Kálcium 979 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 131 mg
-
Foszfor 1313 mg
-
Nátrium 1109 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 463.3 g
-
Cukor 225 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 576.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2207 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 476 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 416 micro
-
Kolin: 1856 mg
-
Retinol - A vitamin: 2161 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 492 micro
-
β-crypt 70 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2486 micro
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 30.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 131 micro
Hozzávalók
A leveles tésztához
-
20 dkg vaj
-
10 dkg rétesliszt
-
15 dkg rétesliszt
-
1 db tojás
A krémhez
-
10 db tojássárgája
-
10 db tojásfehérje
-
20 g zselatin
-
55 g finomliszt
-
20 dkg cukor
-
5 dl tej
Elkészítés
A leveles tésztához
- Először a tésztát készítjük el. A hideg vajat egy tálban pár gyors mozdulattal összedolgozzuk 10 dkg liszttel. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne vegye át a kezünk melegét. Téglalap alakúra formázzuk, és 30 percre a mélyhűtőbe tesszük.
- Közben a maradék liszthez hozzáadjuk a tojást és pár kanál hideg vizet, és gyorsan kemény tésztává dolgozzuk, majdtíz percig pihentetjük.
- Vényony, téglalap alakú tésztát nyújtunk belőle (előtte kicsit meglisztezhetjük a deszkát, nehogy tapadjon), és a közepére helyezzük a mélyhűtőből előkapott vajas kockát.. Az óramutató járásával megegyező irányba betakargatjuk a vajas kockát a tésztával, majd megfordítjukúgy, hogy az egymást fedő részek kerüljenek alulra, a deszkára.
- Sodrófával megcsapkodjuk, és óvatosan szabályos téglalapot hajtogatunk belőle. Előbb az alsóharmadát hajtjuk be félig, majd a felső harmadát hajtjuk rá, becsomagoljuk fóliába, és a hűtőbe tesszük fél órára.
- Ha letelt a fél óra, kivesszük, és ismét vékonyra nyújtjuk, az alsó harmadot középig hajtjuk, és ráigazítjuk a felső harmadot. Ismét 30 perc hűtő következik.
- Ezt összesen háromszor ismételjük meg, de vigyázunk arra, hogy ne fordítsuk el a tésztát, mert akkor nem lesz leveles.
- Ha a harmadikhajtogatás is megvolt, kettévágjuk a tésztát, és mindkettőt kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a krémes-készítő tepsink, majdegy gáztepsi hátára sütőpapírt teszünk, ráhelyezzük a tésztát, villával kicsit megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben egyesével kb. 10 perc alatt megsütjük. Figyeljünk oda, mert iszonyú könnyen megég!
- Ha készen vannak, félretesszük őket hűlni, és addig elkészítjük krémet.
- A tojásokat kettéválasztjuk. Egy 3 literes lábasba tesszük a sárgákat, egy nagy keverőtálba a fehérjéket. A sárgájához hozzáadunk 10 dkgcukrot, és kézi habverővel fehéredésig keverjük. Hozzátesszük a lisztet és a zselatint, felhasítjuk a vaníliarudat, és belekaparjuk a magokat.
- Hozzáadjuk a tejet, és nagyon kis lángon lassan kevergetve felmelegítjük. Nem szabadfelforralni, mert a zselatin akkor elveszíti zselésítő képességét. Ha takarékra tesszük, és folyamatosan kevergetjük, akkor ez kb. 10 perc.
- Félretesszük a krémet, hogy hűljön, addig a fehérjét teljesen kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, és még két percig dolgoztatjuk vele a habverőt. A langyosra hűlt krémet összekeverjük a habbal.
- A két tészta közül a kevésbé szépet beletesszük a krémesestepsi aljába, és rákanalazzuk a krémet. A szebbik tésztát szabályos kockákra vágjuk, és beborítjuk vele a krémet. Letakarjuk, és hűtőbe tesszük legalább 3 órára.
- Tálalás előtt a tetejét szórjuk meg porcukorral.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 10x25x35
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 472
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 83558
- Feltöltés dátuma: 2012. október 19.
Ajánló
Készíthetjük bolti leveles tésztából is, az kevésébé macerás...de egyszer azért próbáljátok meg így is!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Soha nem voltam nagy krémes rajongó, de amióta alig lehet igazán finomat kapni, állandóan krémest ennék. Na jó, ez kicsit túlzás, mindenesetre ott volt már egy ideje a bakancslistámon a krémes készítés, és az első ronda esős októberi hétvége meg is teremtette hozzá a kiváló alkalmat. A recept egy kedves ismerőstől származik: a krémeséből még nem ettem, de még soha semmiben nem csalódtam, ami az ő konyhájából származik - most sem. Jelentem, még soha az életben nem ettem ilyen finom, pillekönnyű, laza krémest, mint amilyen ez itt. Valójában a krém egyáltalán nem nehéz, ami egy kicsit macerássá teszi, az a házi leveles tészta. Lehet boltival is készíteni, de a higgyétek el, a kettőt össze sem lehet hasonlítani! Nem állítom, hogy minden hétvégén el fogom készíteni, de az különleges alkalmak listájára rákerült, az fix!