r
Nosalty Logó

Kovászos uborka sörrel készítve

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Szőke Ferenc
Kovászos uborka sörrel készítve
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Nagy (4,2-5 literes) befőttes üvegre számítva

223
Kalória
7.7g
Fehérje
43.3g
Szénhidrátok
1.1g
Zsír
949g
Víz
-
Koleszterin
16.8g
Rost
8.5g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Nagy (4,2-5 literes) befőttes üvegre számítva

Összesen 223 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Nagy (4,2-5 literes) befőttes üvegre számítva

Összesen 1117 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Nagy (4,2-5 literes) befőttes üvegre számítva

Összesen 20 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4372.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    189 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    157 mg
  • Nátrium
    3922 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    949 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    86 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    84 micro
  • β-karotin
    990 micro
  • β-crypt
    128 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    196 micro
Összesen 223 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    21860.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    945 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    474 mg
  • Foszfor
    784 mg
  • Nátrium
    19612 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    216.5 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    84 mg

Víz

  • Összesen
    4745.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1144 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    228 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    428 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    477 micro
  • Kolin:
    178 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    419 micro
  • β-karotin
    4949 micro
  • β-crypt
    639 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    981 micro
Összesen 1117 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    422 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    379 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    91.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 20 kcal

Elkészítés

Nagy (4,2-5 literes) befőttes üvegre számítva

  1. Az üveg alját béleljük ki szőlőlevéllel és meggyfalevéllel, majd a megtisztított és két végén bevágott uborkát helyezzük az üvegbe. A tormagyökér és a fokhagyma folyamatosan kerüljön az uborka közé. A tetejére helyezzük a kaporhajtást. Felfőzött és langyosra hűtött sós lével és sörrel felöntjük, majd ezt követően az ecet következik.
  2. Az üveget egy kistányérral takarjuk le, és félárnyékos helyen érleljük, ahol az erjedés 3-4 nap alatt lezajlik. Az állapotát folyamatosan figyelni kell, mert néha rövidebb idő is elegendő. Ezt követően a kész kovászos uborkát rakjuk 1-2 napra hűtőszekrénybe, hogy a zavaros rész ülepedjen le, az így elkészített uborka már alkalmas fogyasztásra.
  3. További feladatok téli eltevésre: Az üveg tartalmát tésztaszűrőn átöntjük, a felöntő levet külön megőrizzük. A szűrőben maradt uborkát és egyéb hozzávalókat vízzel öblítsük le, hogy az erjedésnyomok eltűnjenek, így a kisebb üvegbe átszerelt uborka mutatósabb, esztétikusabb.
  4. A nagy üveg tartalma kb. öt 7 dl-es üveghez elegendő. A kisebb üvegekbe átszerelt uborkát ismét felöntjük a megőrzött, eredeti felöntő lével. Ha véletlenül kevés, akkor sós vízzel pótolható. Az üvegtető rácsavarása után az uborkát hőkezeléssel (dunsztolással) tartósítjuk, a felforrástól kezdődően öt percig, ha befőzőautomatával rendelkezünk, akkor 80 C-on 5-10 percig. Ezzel a módszerrel készített kovászos uborka évekig fogyasztható, tartósítószert nem tartalmaz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc

Erjesztéssel készült élelmiszerek kedvező hatásúak az emésztésre.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Betilthatja a magyar kormány ezt az élelmiszert

Az Agrárminisztérium még 2024 nyarán bocsájtotta társadalmi vitára a terveit a műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról. Úgy néz ki, az ezzel kapcsolatos aggályok megállják a helyüket, és betiltás lesz a vége a történetnek hazánkban.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!