Kovászos uborka sörrel készítve
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Szőke Ferenc
adag
Előkészítés
perc
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
Nagy (4,2-5 literes) befőttes üvegre számítva
Összesen
223
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
Nagy (4,2-5 literes) befőttes üvegre számítva
Összesen
1117
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
Nagy (4,2-5 literes) befőttes üvegre számítva
Összesen
20
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4372.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 189 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 157 mg
-
Nátrium 3922 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 949 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 229 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 86 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 95 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 84 micro
-
β-karotin 990 micro
-
β-crypt 128 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 196 micro
Összesen
223
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.5 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 21860.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 945 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 474 mg
-
Foszfor 784 mg
-
Nátrium 19612 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 216.5 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 84 mg
VÍZ
-
Összesen 4745.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1144 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 228 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 428 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 477 micro
-
Kolin: 178 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 419 micro
-
β-karotin 4949 micro
-
β-crypt 639 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 981 micro
Összesen
1117
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 422 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 379 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 91.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 96 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
20
kcal
Hozzávalók
Nagy (4,2-5 literes) befőttes üvegre számítva
-
2.5 kg uborka
-
1.5 l víz
-
5 dkg só
-
5 gerezd fokhagyma
-
5 db meggyfa levél
-
5 db szőlőlevél
Elkészítés
Nagy (4,2-5 literes) befőttes üvegre számítva
- Az üveg alját béleljük ki szőlőlevéllel és meggyfalevéllel, majd a megtisztított és két végén bevágott uborkát helyezzük az üvegbe. A tormagyökér és a fokhagyma folyamatosan kerüljön az uborka közé. A tetejére helyezzük a kaporhajtást. Felfőzött és langyosra hűtött sós lével és sörrel felöntjük, majd ezt követően az ecet következik.
- Az üveget egy kistányérral takarjuk le, és félárnyékos helyen érleljük, ahol az erjedés 3-4 nap alatt lezajlik. Az állapotát folyamatosan figyelni kell, mert néha rövidebb idő is elegendő. Ezt követően a kész kovászos uborkát rakjuk 1-2 napra hűtőszekrénybe, hogy a zavaros rész ülepedjen le, az így elkészített uborka már alkalmas fogyasztásra.
- További feladatok téli eltevésre: Az üveg tartalmát tésztaszűrőn átöntjük, a felöntő levet külön megőrizzük. A szűrőben maradt uborkát és egyéb hozzávalókat vízzel öblítsük le, hogy az erjedésnyomok eltűnjenek, így a kisebb üvegbe átszerelt uborka mutatósabb, esztétikusabb.
- A nagy üveg tartalma kb. öt 7 dl-es üveghez elegendő. A kisebb üvegekbe átszerelt uborkát ismét felöntjük a megőrzött, eredeti felöntő lével. Ha véletlenül kevés, akkor sós vízzel pótolható. Az üvegtető rácsavarása után az uborkát hőkezeléssel (dunsztolással) tartósítjuk, a felforrástól kezdődően öt percig, ha befőzőautomatával rendelkezünk, akkor 80 C-on 5-10 percig. Ezzel a módszerrel készített kovászos uborka évekig fogyasztható, tartósítószert nem tartalmaz.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4373
- Feltöltés dátuma: 2020. június 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Szőke Ferenc
1 recept
Erjesztéssel készült élelmiszerek kedvező hatásúak az emésztésre.