Kovászos savanyú káposzta
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Lousha
adag
Előkészítés
perc
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
94
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
564
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
32.4g káposzta6 kcal
-
1.4g kenyér4 kcal
-
54g víz0 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.5g hegyes erős paprika0 kcal
-
9.7g kapor4 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
Összesen
15
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 96% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1925 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 215 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 1541 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 543.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 241 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 116 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 123 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 168 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 56 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
94
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 96% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.7 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11550.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 1291 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 365 mg
-
Foszfor 587 mg
-
Nátrium 9244 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 111.6 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 3258.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1445 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 698 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 736 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1009 micro
-
Kolin: 118 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 334 micro
-
β-karotin 486 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 312 micro
Összesen
564
kcal
- 1% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 96% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 312.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 16 mg
-
Nátrium 250 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 88 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
15
kcal
Hozzávalók
-
2 l víz
-
2 ek só
-
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
-
1 kávéskanál római kömény
-
1 csipet bors
-
2 csokor kapor
-
5 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- Forraljuk fel a vizet, oldjunk fel benne minden literre egy csapott evőkanál sót, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ha a káposzta felöntésekor nem használjuk fel mindet, akkor is tartsuk meg a maradékot, mert ha kiforr az edényből némi víz, azt pótolnunk kell majd.
- Vágjuk fel a káposztát vékony csíkokra, lehetőleg vékonyabbra, mint ahogy nekem sikerült.
- Tegyünk egy nagy befőttes üveg vagy műanyag edény (győződjünk meg róla, hogy alkalmas a célra, savas közegben sem oldódnak ki belőle veszélyes anyagok) aljába egy kisebb csokor kaprot. Tegyük rá a káposztát, szórjunk közé egész fokhagymagerezdeket, őrölt köményt, római köményt, borsot, esetleg egy-két kisebb csípős paprikát, félbevágva. Van, aki babérlevelet is tesz bele.
- Fedjük le az egészet egy második, kis csokor kaporral, majd ennek a tetejére ültessünk egy nagyobbacska kenyércsücsköt. Nyomkodjuk, tömködjük le kicsit az egészet, és öntsük fel az egészet a sós vízzel, hogy mindent ellepjen, csak a kenyércsücsök vége látsszon ki. Tegyük rá lazán a fedőt, vagy tegyünk rá egy kistányért, és alá is tegyünk egy edényt, ami felfoghatja az esetleg kiforró vizet.
- Helyezzük az edényt egy langyos helyre, minimum 20, maximum 30 fokra. Közvetlen napfény ne érje.
- Hagyjuk érni 2-5 napig. 48 óra után dobjuk ki a kenyeret, mert hosszabb idő alatt hajlamos megpenészedni. Ekkortól minden nap húzzunk ki egy szál káposztát, kóstoljuk meg, és ha olyan már az állaga és íze, amilyennek szeretnénk, készen is vagyunk. Ha még érnie kell, ügyeljünk a vízszintre is, és ha egy kevés kifolyt, pótoljuk.
- Amikor elég érett, dobjuk ki a tetejéről a kaprot. Két villával vagy két salátáskanállal vegyük ki a káposztát, kiszedegetve és kidobva a fokhagymákat. Szűrjük le a levét, majd öntsük a káposztára. Zárt edényben, hűtőben tároljuk fogyasztásig. Kb. olyan hosszan áll el, mint a kovászos uborka.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 63
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 27
- Össznézettség: 31431
- Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Lousha
63 recept
Ha már kovásszal sütök, nem maradhatott ki a kovászos uborka elkészítése sem, igazi házi kenyér csücskével a tetején. Viszont akkor már eszembe jutott, hogy ugyanígy káposzta is készülhetne. Előttem lebegett egy jó kis székelykáposzta képe, igazi, házilag savanyított káposztából. Szóval megpróbáltam, nagy siker lett. Magában is finom volt, a hagyományos savanyú káposztához képest kicsit gazdagabb ízű, megfőzve pedig egyenesen mesés.