r
Nosalty Logó

Kovászos savanyú káposzta

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Lousha
Kovászos savanyú káposzta
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 94 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 564 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 15 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1925 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    215 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    1541 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    543.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    241 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    116 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    123 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    56 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 94 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11550.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    1291 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    365 mg
  • Foszfor
    587 mg
  • Nátrium
    9244 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    111.6 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    3258.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1445 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    698 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    736 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1009 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    334 micro
  • β-karotin
    486 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    312 micro
Összesen 564 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    312.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    250 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    88 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 15 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Forraljuk fel a vizet, oldjunk fel benne minden literre egy csapott evőkanál sót, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ha a káposzta felöntésekor nem használjuk fel mindet, akkor is tartsuk meg a maradékot, mert ha kiforr az edényből némi víz, azt pótolnunk kell majd.
  2. Vágjuk fel a káposztát vékony csíkokra, lehetőleg vékonyabbra, mint ahogy nekem sikerült.
  3. Tegyünk egy nagy befőttes üveg vagy műanyag edény (győződjünk meg róla, hogy alkalmas a célra, savas közegben sem oldódnak ki belőle veszélyes anyagok) aljába egy kisebb csokor kaprot. Tegyük rá a káposztát, szórjunk közé egész fokhagymagerezdeket, őrölt köményt, római köményt, borsot, esetleg egy-két kisebb csípős paprikát, félbevágva. Van, aki babérlevelet is tesz bele.
  4. Fedjük le az egészet egy második, kis csokor kaporral, majd ennek a tetejére ültessünk egy nagyobbacska kenyércsücsköt. Nyomkodjuk, tömködjük le kicsit az egészet, és öntsük fel az egészet a sós vízzel, hogy mindent ellepjen, csak a kenyércsücsök vége látsszon ki. Tegyük rá lazán a fedőt, vagy tegyünk rá egy kistányért, és alá is tegyünk egy edényt, ami felfoghatja az esetleg kiforró vizet.
  5. Helyezzük az edényt egy langyos helyre, minimum 20, maximum 30 fokra. Közvetlen napfény ne érje.
  6. Hagyjuk érni 2-5 napig. 48 óra után dobjuk ki a kenyeret, mert hosszabb idő alatt hajlamos megpenészedni. Ekkortól minden nap húzzunk ki egy szál káposztát, kóstoljuk meg, és ha olyan már az állaga és íze, amilyennek szeretnénk, készen is vagyunk. Ha még érnie kell, ügyeljünk a vízszintre is, és ha egy kevés kifolyt, pótoljuk.
  7. Amikor elég érett, dobjuk ki a tetejéről a kaprot. Két villával vagy két salátáskanállal vegyük ki a káposztát, kiszedegetve és kidobva a fokhagymákat. Szűrjük le a levét, majd öntsük a káposztára. Zárt edényben, hűtőben tároljuk fogyasztásig. Kb. olyan hosszan áll el, mint a kovászos uborka.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 63
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 38
  • Össznézettség: 31306
  • Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 04.

Receptkategóriák

Ha már kovásszal sütök, nem maradhatott ki a kovászos uborka elkészítése sem, igazi házi kenyér csücskével a tetején. Viszont akkor már eszembe jutott, hogy ugyanígy káposzta is készülhetne. Előttem lebegett egy jó kis székelykáposzta képe, igazi, házilag savanyított káposztából. Szóval megpróbáltam, nagy siker lett. Magában is finom volt, a hagyományos savanyú káposztához képest kicsit gazdagabb ízű, megfőzve pedig egyenesen mesés.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...