r
Nosalty Logó

Kovászos burgonyás kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Ken-Shi_Kun
Kovászos burgonyás kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A kenyérhez

Az öregtésztához

Összesen 1228 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A kenyérhez

Az öregtésztához

Összesen 4913 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A kenyérhez

Az öregtésztához

Összesen 233 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.2 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1747.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    1092 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    240.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    173.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    212 micro
Összesen 1228 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    152.9 g

Zsír

  • Összesen
    36.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6989.4 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    486 mg
  • Kálcium
    338 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    354 mg
  • Foszfor
    1408 mg
  • Nátrium
    4369 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    963 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    692.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    598 micro
  • Kolin:
    154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    849 micro
Összesen 4913 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    331.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 233 kcal

Hozzávalók

A kenyérhez

Az öregtésztához

Elkészítés

A kenyérhez

  1. Először is öregtésztát vagy kovászt készítünk, túlzásba nem kell esni, előző nap este összekeverjük, majd zárható edényben (nagy edényben) hagyjuk másnapigdolgozni szobahőmérsékleten. Hűtőben tárolva még 1 bő hétig eláll.
  2. Mindent előkészítünk: a liszteket, a sót összekeverjük egy nagyobb tálban (esetleg az aszkorbinsavat is); a kovászt (ha hűtőben volt) kivesszük, hogy megmelegedjen és magához térjen egy kicsit; a dl tejet kézmelegre melegítjük és a cukorral együtt felfuttatjuk vele az élesztőt (ha tisztán kovászost akarunk elhagyható, de akkor kétszerezzük a kelési időt).
  3. A két kisebb krumplit átpaszírozzuk (illetve szétpaszíroztam, mert párom nem szereti darabosan), de simán reszelni is lehet.
  4. Ha az élesztő felfutott kezdjük dagasztani a tésztát. A kovászt és a krumplit hozzáadjuk a liszthez, nagyjából eldolgozzuk, majd hozzáadjuk az olajat. Annyi vizet adunk csak hozzá, hogy kellemes állaga legyen tőle. Jó 20 percig dagasztjuk, majd letakarva meleg helyen egy 20 percetkelesztjük.
  5. Ha ez letelt, újra jól megdagasztjuk a tésztát (kellemes gumiszerű állaga kell, hogy legyen), kettészedjük és ízlés szerinti formára gyúrjuk/hajtogatjuk/formába rakjuk, éppen melyik kellemes (általában csak gyúrom), sütőpapírral letakart sütőlapra rakjuk, majd lefedve hagyjuk legalább 1 órát kelni (ha élesztő és aszkorbinsav nélküli, ennek a dupláját hagyjuk neki). Lefedés előtt a tetejét vízzel lespricceljük, és az oldalán hosszában egy helyen bevágjuk.
  6. Miután megkelt (legalább a kétszeresére) félig előmelegített sütőbe tesszük egy (hőálló)bögre víz kíséretében. 210°C-ra hagyjuk felmenni a hőmérsékletet, majd 10 perc után ezt visszavesszük 180°C-ra, és sütőtől és célközönségtől függően 30-40 percig továbbsütjük. Kivétel után vízzel lespricceljük a tetejét és rácson hagyjuk kihűlni. 15 perc után vágható és élvezhető.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3504
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 14.

Ajánló

Önmagában, kis vajjal, esetleg felvágott és hagyma kíséretében.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kovászos burgonyás kenyér
Ken-Shi_Kun 4 recept

Nagymamám régi szakácsfüzetét leltük fel költözködés alkalmából, és mivel találtunk benne egy "krumplis kenyér" receptet, gondoltuk megnézzük, mit tudtak régen, mivel mindannyian szeretjük. A receptet a mai anyagokhoz igazítottam, illetve az élesztő és aszkorbinsav a sietősebb időben jó szolgálatot tesz, de ha ráérek elvan magában is. Kemencében is süthető. Hosszútávú eltarthatóságról nem tudok nyilatkozni, mivel eddig a másnap reggelnél tovább nem sikerült túlélnie egyetlen egynek sem :).

Hozzávalók

A kenyérhez

Az öregtésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...