Kovászos burgonyás kenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Ken-Shi_Kun
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 2% Zsír
A kenyérhez
-
125g kenyérliszt bl80451 kcal
-
25g rétesliszt91 kcal
-
63g öregtészta141 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
3g só0 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
25g tej14 kcal
-
25g víz0 kcal
-
35 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
Az öregtésztához
-
125g kenyérliszt bl80451 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
75g víz0 kcal
Összesen
1228
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 2% Zsír
A kenyérhez
-
500g kenyérliszt bl801805 kcal
-
100g rétesliszt364 kcal
-
250g öregtészta565 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
11g só0 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
100g tej56 kcal
-
100g víz0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
Az öregtésztához
-
500g kenyérliszt bl801805 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
300g víz0 kcal
Összesen
4913
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 2% Zsír
A kenyérhez
-
23.7g kenyérliszt bl8086 kcal
-
4.7g rétesliszt17 kcal
-
11.9g öregtészta27 kcal
-
0.5g élesztő0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
9.5g burgonya5 kcal
-
4.7g tej3 kcal
-
4.7g víz0 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
Az öregtésztához
-
23.7g kenyérliszt bl8086 kcal
-
0.5g élesztő0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
14.2g víz0 kcal
Összesen
233
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.2 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1747.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 352 mg
-
Nátrium 1092 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 240.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 173.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 150 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 212 micro
Összesen
1228
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 152.9 g
Zsír
-
Összesen 36.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6989.4 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 486 mg
-
Kálcium 338 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 354 mg
-
Foszfor 1408 mg
-
Nátrium 4369 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 963 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 692.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 598 micro
-
Kolin: 154 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 849 micro
Összesen
4913
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 331.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 207 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 32.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
233
kcal
Hozzávalók
A kenyérhez
-
250 g öregtészta
-
1 ek só
-
1 dl tej
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 csipet aszkorbinsav
Az öregtésztához
Elkészítés
A kenyérhez
- Először is öregtésztát vagy kovászt készítünk, túlzásba nem kell esni, előző nap este összekeverjük, majd zárható edényben (nagy edényben) hagyjuk másnapigdolgozni szobahőmérsékleten. Hűtőben tárolva még 1 bő hétig eláll.
- Mindent előkészítünk: a liszteket, a sót összekeverjük egy nagyobb tálban (esetleg az aszkorbinsavat is); a kovászt (ha hűtőben volt) kivesszük, hogy megmelegedjen és magához térjen egy kicsit; a dl tejet kézmelegre melegítjük és a cukorral együtt felfuttatjuk vele az élesztőt (ha tisztán kovászost akarunk elhagyható, de akkor kétszerezzük a kelési időt).
- A két kisebb krumplit átpaszírozzuk (illetve szétpaszíroztam, mert párom nem szereti darabosan), de simán reszelni is lehet.
- Ha az élesztő felfutott kezdjük dagasztani a tésztát. A kovászt és a krumplit hozzáadjuk a liszthez, nagyjából eldolgozzuk, majd hozzáadjuk az olajat. Annyi vizet adunk csak hozzá, hogy kellemes állaga legyen tőle. Jó 20 percig dagasztjuk, majd letakarva meleg helyen egy 20 percetkelesztjük.
- Ha ez letelt, újra jól megdagasztjuk a tésztát (kellemes gumiszerű állaga kell, hogy legyen), kettészedjük és ízlés szerinti formára gyúrjuk/hajtogatjuk/formába rakjuk, éppen melyik kellemes (általában csak gyúrom), sütőpapírral letakart sütőlapra rakjuk, majd lefedve hagyjuk legalább 1 órát kelni (ha élesztő és aszkorbinsav nélküli, ennek a dupláját hagyjuk neki). Lefedés előtt a tetejét vízzel lespricceljük, és az oldalán hosszában egy helyen bevágjuk.
- Miután megkelt (legalább a kétszeresére) félig előmelegített sütőbe tesszük egy (hőálló)bögre víz kíséretében. 210°C-ra hagyjuk felmenni a hőmérsékletet, majd 10 perc után ezt visszavesszük 180°C-ra, és sütőtől és célközönségtől függően 30-40 percig továbbsütjük. Kivétel után vízzel lespricceljük a tetejét és rácson hagyjuk kihűlni. 15 perc után vágható és élvezhető.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3507
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 14.
Ajánló
Önmagában, kis vajjal, esetleg felvágott és hagyma kíséretében.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Ken-Shi_Kun
4 recept
Nagymamám régi szakácsfüzetét leltük fel költözködés alkalmából, és mivel találtunk benne egy "krumplis kenyér" receptet, gondoltuk megnézzük, mit tudtak régen, mivel mindannyian szeretjük. A receptet a mai anyagokhoz igazítottam, illetve az élesztő és aszkorbinsav a sietősebb időben jó szolgálatot tesz, de ha ráérek elvan magában is. Kemencében is süthető. Hosszútávú eltarthatóságról nem tudok nyilatkozni, mivel eddig a másnap reggelnél tovább nem sikerült túlélnie egyetlen egynek sem :).