r
Nosalty Logó

Kovászolt zöldség alaprecept

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Lakos Benedek
Kovászolt zöldség alaprecept
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A kovászos zöldséghez

Összesen 86 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A kovászos zöldséghez

Összesen 682 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A kovászos zöldséghez

Összesen 28 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1398.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    1208 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    279.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 86 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.2 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11186.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    742 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    225 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    9667 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.3 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    2236.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    695 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    160 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    449 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 682 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    398 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    92 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 28 kcal

Hozzávalók

A kovászos zöldséghez

Elkészítés

A kovászos zöldséghez

  1. A kovászoláshoz használhatunk kedvünk szerint bármilyen zöldséget, aminek keményebb a húsa és nyersen is fogyasztható. Például karalábét, cukkinit, főzőtököt, patisszont, zöldbabot vagy karfiolt is. Fontos, hogy a zöldségeket mindig alaposan mossuk meg és vágjuk egyenlő darabokra. A lassan puhuló zöldségeket kisebbere, a könnyen puhulókat nagyobbra szeleteljük.
  2. A zöldségek előkészítése előtt a vizet felforraljuk a sóval, borssal, mustármaggal és korianderrel. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Tiszta, steril üvegek aljába teszünk a kenyérből, majd mehet rá egy-két szál kapor és két gerezd fokhagyma. Ezen az alapon elrendezzük a zöldségünket, hogy teljesen kitöltse az üveget. A zöldség tetejére ismét fokhagymát, kaprot, majd zárásképp egy szelet kenyeret teszünk.
  4. A zöldségeket nyakon öntjük a már teljesen kihűlt fűszeres felöntőlével úgy, hogy az teljesen ellepje az üveg tartalmát. Az egészre egy nehezéket teszünk, hogy minden a lé felszíne alatt maradjon.
  5. A kovászos zöldségeket kintre, meleg helyre tesszük (pl. terasz, ablakpárkány) és az időjárástól függően 3-6 napig érleljük. Ha melegebb az idő, gyorsabban elkészül, ha hidegebb, több nap kell neki. Érdemes lehet megkóstolni egy darabot, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Ha a lé már fehér, opálos és az üveg tartalmának kellemesen savanykás illata van, a savanyúságunk elkészült.
  6. Az üveg tartalmát leszűrjük, eltávolítjuk a kenyeret és a kaprot, majd az üveget átöblítjük. Ebbe mehetnek vissza a zöldségek, és rájuk az átszűrt lé. A savanyúságot hűtőben tároljuk. Fogyasszuk el 1-2 héten belül.
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 23
  • 7 napos nézettség: 221
  • Össznézettség: 3950
  • Feltöltés dátuma: 2024. augusztus 21.

Receptkategóriák

Kovászolt zöldség alaprecept
Lakos Benedek 337 recept

Az uborkán kívül egy sor másik alapanyagot is kovászolhatunk a karalábétól kezdve egészen a zöldbabig. Ugyanazzal a módszerrel, ugyanazzal a könnyedséggel alkothatunk isteni és különleges házi savanyúságokat. Csak az alábbi recept kell hozzá.

Hozzávalók

A kovászos zöldséghez

Címlapról ajánljuk

Ezt add a gyümölcskonzervhez, ha ehetetlenül édes

A friss gyümölcs természetesen a legegészségesebb, de különösen a téli hónapokban, amikor szűkösebb a szezonális kínálat, néha jólesik egy édes gyümölcskonzervekből készült saláta. De az édes is lehet túl édes, ezért Napi Tippünkben azt mutatjuk be, mivel tudsz javítani a túl édes gyümölcskonzerv ízén.

Szász Nóri

Új szelek a koktélkészítésben – így zajlott a MONIN Bartender-verseny...

Két év után újra Budapesten került megrendezésre a MONIN bartenderverseny magyarországi elődöntője 2024. szeptember 9-én, Budapest szívében, az újonnan nyíló Kimpton Bem Budapest Hotelben. A Bar Huso-ban 7 fiatal mérhette össze tudását a nemzetközi zsűri előtt, melynek tagjai között volt a nagyszerű szakmai tapasztalattal rendelkező Václav Abraham, a MONIN Közép-Európai italszakértője, aki az elmúlt 15 évben 200 versenyen vett részt.

Nosalty

További cikkek

4 dolog, amit sose tegyél a konyhapultra

A konyhapultra sorakoztatott tárgyak nemcsak esztétikailag ronthatnak a konyha összképén, hanem akár veszélyt is jelenthetnek. Ha neked is zsúfolt konyhád van, akkor érdemes átgondolni, mi az, aminek nincs helye a pulton. Gyűjtésünk abban segít, mit nem kellene a konyhapulton tárolnod.