r
Nosalty Logó

Kovásszal készült foszlós kalács

NS
Kovásszal készült foszlós kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Kovász

Lekenés

389
Kalória
10.2g
Fehérje
61.1g
Szénhidrát
10.9g
Zsír
42g
Víz
77.9g
Koleszterin
2.2g
Élelmi rost
9.2g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Kovász

Lekenés

Összesen 389 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Kovász

Lekenés

Összesen 2330 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Kovász

Lekenés

Összesen 257 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    608.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    157 mg
  • Nátrium
    325 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    61.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    42 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 389 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.2 g

Zsír

  • Összesen
    65.3 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3651.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    169 mg
  • Kálcium
    455 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    945 mg
  • Nátrium
    1949 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    366.4 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    252.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    497 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    410 micro
  • Kolin:
    346 mg
  • Retinol - A vitamin:
    490 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    559 micro
Összesen 2330 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    403.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    215 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 257 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. Kovász elkészítése: A langyos vízben keverjük el az élesztőt, és adjuk hozzá a lisztet, keverjük el azzal is csomómentesre. Fóliával takarjuk le, és pihentessük szobahőmérsékleten legalább 8 órát.
  2. A tészta összeállításakor a langyos tejbe belekeverünk egy kávéskanálnyi porcukrot (a porcukor nem szerepel külön a hozzávalók között), és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben egy nagy tálba halmozzuk a maradék hozzávalókat (a lisztet keverjük el a sütőporral és szitáljuk le), valamint a kovászt és az élesztős tejet. Nagyon fontos, hogy minden hozzávalónak legalább SZOBA-HŐMÉRSÉKLETŰNEK kell lennie. Robotgéppel kezdjük el dagasztani, ha összeállt, kézzel folytassuk a dagasztást, legalább 5-10 percen keresztül. A tészta kicsit lágy és ragadós, de ez ne riasszon meg senkit, a kalácsunk csak így lesz könnyű és levegős (ha nagyon ragad, pótoljuk a lisztet, de vigyázzunk, ne adjunk hozzá sokat, mert attól kemény lehet).
  3. Ha a tésztát elkészítettük, a kelesztőtálat kenjük ki egy evőkanál olajjal. Ezután helyezzük bele a tésztát, letakarjuk, és 45 percig kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és megfonjuk (természetesen készülhet 3-as vagy akár 6-os fonással is). Rakjuk sütőpapíros tepsire, és további 30 percet kelesszük. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
  5. Ezután kenjük meg a felvert tojás és a cukor keverékével, és 10 percig hagyjuk rászáradni.
  6. Ezután toljuk a sütőbe, és süssük aranyszínűre (kb. 25-30 perc). Amennyiben túl gyorsan pirulna, az utolsó 10 percben csökkentsük a sütési hőmérsékletet 160 fokra. Akármennyire is csábító, hagyjuk hűlni 15-20 percet, mert csak ekkor lesz jól szeletelhető! ;)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Valahogy így képzelem el a régi, békebeli kalácsokat. Foszlós, a belseje puha és könnyed, a héja szép piros, megfelelő vastagságú. Még két nap után is nagyon finom, ennek az eltarthatóságnak és csodás állagnak a titka pedig a gyors, egyéjszakás kovász.  Én húsvétra készítettem, de tökéletes karácsonyra is... vagy ráérős hétvégéken, reggeliként fogyasztva, vajjal, tejeskávéval vagy kakaóval. :)

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...