Kovásszal készült foszlós kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
50g finomliszt182 kcal
-
5 kcal
-
25g tej14 kcal
-
12 kcal
-
5g porcukor18 kcal
-
6 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g vaj60 kcal
Kovász
-
1 kcal
-
17g víz0 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
Lekenés
Összesen
389
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
300g finomliszt1092 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
150g tej84 kcal
-
71 kcal
-
28g porcukor108 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
4g só0 kcal
-
50g vaj359 kcal
Kovász
-
3 kcal
-
100g víz0 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
Lekenés
Összesen
2330
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
33.1g finomliszt121 kcal
-
3.3g friss élesztő3 kcal
-
16.6g tej9 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
-
3.1g porcukor12 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
6.1g tojás8 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
5.5g vaj40 kcal
Kovász
-
0.3g friss élesztő0 kcal
-
11g víz0 kcal
-
11g finomliszt40 kcal
Lekenés
Összesen
257
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 608.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 157 mg
-
Nátrium 325 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.1 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 42 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
389
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.2 g
Zsír
-
Összesen 65.3 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 468 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3651.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 169 mg
-
Kálcium 455 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 116 mg
-
Foszfor 945 mg
-
Nátrium 1949 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 366.4 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 252.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 497 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 410 micro
-
Kolin: 346 mg
-
Retinol - A vitamin: 490 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 559 micro
Összesen
2330
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 403.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 215 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
257
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
30 dkg finomliszt
-
3 dkg friss élesztő
-
1.5 dl tej
-
1 ek napraforgó olaj
-
4 ek porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 db tojás
-
1 kk sütőpor
-
1 kávéskanál só
-
5 dkg vaj
Kovász
-
1 dl víz
-
10 dkg finomliszt
Lekenés
Elkészítés
Tészta
- Kovász elkészítése: A langyos vízben keverjük el az élesztőt, és adjuk hozzá a lisztet, keverjük el azzal is csomómentesre. Fóliával takarjuk le, és pihentessük szobahőmérsékleten legalább 8 órát.
- A tészta összeállításakor a langyos tejbe belekeverünk egy kávéskanálnyi porcukrot (a porcukor nem szerepel külön a hozzávalók között), és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben egy nagy tálba halmozzuk a maradék hozzávalókat (a lisztet keverjük el a sütőporral és szitáljuk le), valamint a kovászt és az élesztős tejet. Nagyon fontos, hogy minden hozzávalónak legalább SZOBA-HŐMÉRSÉKLETŰNEK kell lennie. Robotgéppel kezdjük el dagasztani, ha összeállt, kézzel folytassuk a dagasztást, legalább 5-10 percen keresztül. A tészta kicsit lágy és ragadós, de ez ne riasszon meg senkit, a kalácsunk csak így lesz könnyű és levegős (ha nagyon ragad, pótoljuk a lisztet, de vigyázzunk, ne adjunk hozzá sokat, mert attól kemény lehet).
- Ha a tésztát elkészítettük, a kelesztőtálat kenjük ki egy evőkanál olajjal. Ezután helyezzük bele a tésztát, letakarjuk, és 45 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és megfonjuk (természetesen készülhet 3-as vagy akár 6-os fonással is). Rakjuk sütőpapíros tepsire, és további 30 percet kelesszük. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
- Ezután kenjük meg a felvert tojás és a cukor keverékével, és 10 percig hagyjuk rászáradni.
- Ezután toljuk a sütőbe, és süssük aranyszínűre (kb. 25-30 perc). Amennyiben túl gyorsan pirulna, az utolsó 10 percben csökkentsük a sütési hőmérsékletet 160 fokra. Akármennyire is csábító, hagyjuk hűlni 15-20 percet, mert csak ekkor lesz jól szeletelhető! ;)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 1675
- Feltöltés dátuma: 2015. április 14.
Ajánló
A kalács ízesítése is kedvünkre variálható. Ha egy csipetnyi sáfrányt keverünk a tésztába, gyönyörű színe lesz és enyhén egzotikus mellékíze, de a klasszikus dió vagy kakaó is csodát művel vele.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Valahogy így képzelem el a régi, békebeli kalácsokat. Foszlós, a belseje puha és könnyed, a héja szép piros, megfelelő vastagságú. Még két nap után is nagyon finom, ennek az eltarthatóságnak és csodás állagnak a titka pedig a gyors, egyéjszakás kovász. Én húsvétra készítettem, de tökéletes karácsonyra is... vagy ráérős hétvégéken, reggeliként fogyasztva, vajjal, tejeskávéval vagy kakaóval. :)